Short Selling di Bursa Malaysia-IDSS

Short Selling di Bursa Malaysia-IDSS

Apa itu Short Selling?

Short selling merupakan urus niaga menjual dahulu sebelum membeli.

Kebiasaannya, pelabur perlu mempunyai pegangan saham terlebih dahulu sebelum boleh menjual.

Secara logiknya pun macam mana kita nak jual barang yang bukan milik kita betul tak.

Tetapi, dalam short sell urus niaga beli dan jual ini terbalik. Maksudnya, pelabur jual dahulu saham dan kemudian baru beli saham tersebut.

Hah macam pening kan.

Dalam kes ini, pelabur bermula dan berakhir dengan tiada pegangan saham.

Bagaimana Short Selling berlaku?

Short selling membolehkan trader membuat untung dalam keadaan market yang merudum jatuh.

Jadi short sell berlaku apabila pelabur meminjam saham daripada broker mereka dan jual saham tersebut.

Kemudian, pelabur mesti beli semula saham yang sama untuk menggantikan saham yang dipinjamnya tadi.

Pelabur menjangkakan harga saham akan jatuh. Jadi saham tersebut boleh dibeli pada harga yang lebih rendah daripada harga yang dijual pada mulanya.

Jika ini berlaku, maka pelabur akan memperoleh keuntungan daripada;

Harga jual – Harga beli semula

Short sell selalunya sesuai untuk trader otai. Newbie dan pelabur jenis mid-term atau long-term tidak digalakkan kerana short sell mesti berlaku secara intraday.

Contohnya, anda short sell saham X pada pagi setelah pasaran saham dibuka. Kemudian anda mesti dapat beli balik saham X sebelum pasaran ditutup pukul 5 petang iaitu pada hari yang sama.

Sekiranya gagal, pelabur perlu meminjam saham daripada pemberi pinjaman saham yang berlesen dan diluluskan oleh Bursa Malaysia. Atau dipindahkan dari akaun CDS yang lain.

Menurut peraturan, trader yang meminjam dari pemberi pinjaman berlesen mesti pulangkan semula saham tersebut pada T6. Manakala peminjam perlu membeli semula saham dalam T6.

Sah ke Short Selling ni?

Pengumuman oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Bursa Malaysia pada tahun 2018 yang lalu telah melancarkan Intraday Short Selling (IDSS).

Pelancaran semula IDSS ini adalah merupakan usaha untuk meningkatkan kecairan dalam pasaran tempatan.

Hukum Short Selling

Sebelum terlibat dalam apa jua urus niaga, kita mesti ambil tahu hukumnya dahulu.

Persoalannya bolehkah kita menjual sesuatu yang tidak dimiliki?

Nabi SAW menyebut,

Janganlah kamu menjual barang yang tidak kamu miliki”

Justeru, para ulama berpendapat jualan ini adalah diharamkan.

(Dr Ma’bad Ali Al- Jarihi, Al-Aswaq Al-Maliah, 1/134 ; Ahkam al-Aswaq Al-maliah, Dr Muhd Sabri Haron, hlm 269)

Walaubagaimanapun, Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah membuat keputusan bahawa jika short selling dibuat secara khas dan terkawal (regulated short selling, RSS), ia adalah Harus.

SAC at its 69th meeting on 18 April 2006 resolved that regulated short selling (RSS) is in line with the Shariah as the inclusion of SBL principles in RSS eliminates the element of gharar.

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Promo Earlybird Supertrader

Daftar Akaun CDS Percuma Melalui Kami!

Daftar Akaun CDS Percuma Melalui Kami!

Kami juga akan ajarkan kepada anda teknik-teknik terbaik, guide tentang platform dan juga update berkaitan dunia saham kepada anda.

You have Successfully Subscribed!

Daftar Akaun CDS Percuma Melalui Kami!

Daftar Akaun CDS Percuma Melalui Kami!

Kami juga akan ajarkan kepada anda teknik-teknik terbaik, guide tentang platform dan juga update berkaitan dunia saham kepada anda.

You have Successfully Subscribed!

Video Saham Percuma

Video Saham Percuma

Daftar NEWSLETTER kami sekarang dan anda akan menerima :

- link video-video asas saham

- tips-tips saham percuma

You have Successfully Subscribed!

Screener Saham "Real Time" Berpotensi Tinggi

Screener Saham "Real Time" Berpotensi Tinggi

Kunci kepada kejayaan pelaburan saham anda. Berminat untuk ketahui potensi sebenar Screener ini?

Tinggalkan maklumat anda di sini

You have Successfully Subscribed!

Tonton Video-video Saham Eksklusif!

Tonton Video-video Saham Eksklusif!

Kami juga akan ajarkan kepada anda teknik-teknik terbaik, guide tentang platform dan juga update berkaitan dunia saham kepada anda.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This