Sejarah Bursa Saham Amerika Syarikat

Sejarah bursa saham Amerika Syarikat bermula pada abad ke-18, ketika seorang pedagang saham bernama Alexander Hamilton membantu membentuk Bursa Saham New York (NYSE) pada tahun 1792. NYSE menjadi bursa saham pertama di Amerika Syarikat dan menjadi pusat perdagangan saham bagi syarikat-syarikat besar dan terkenal di Amerika Syarikat seperti General Electric, Coca-Cola dan IBM.

Alexander Hamilton: Facts, Birth, Children & Death - HISTORY
Alexander Hamilton dari https://www.history.com/topics/american-revolution/alexander-hamilton

Pada awalnya, perdagangan saham dilakukan secara langsung di bawah pokok di Wall Street. Kemudian pada tahun 1817, papan tulis digunakan untuk mencatat harga saham dan memudahkan pedagang saham untuk berdagang. Pada tahun 1867, NYSE telah memperkenalkan petikan harga saham yang ditulis oleh mesin yang disebut “ticker tape”, yang membolehkan peniaga-peniaga saham mengikuti pergerakan harga saham secara langsung.

How Wall Street was Created | The Duomo Initiative
https://www.duomoinitiative.com/blog/how-wall-street-was-created

NASDAQ

Pada tahun 1971, NASDAQ telah dilancarkan sebagai bursa saham elektronik yang menawarkan perdagangan saham secara automatik dan menyediakan platform perdagangan untuk saham-saham teknologi dan perkhidmatan maklumat. Dalam beberapa dekad berikutnya, NASDAQ menjadi pilihan utama untuk syarikat-syarikat teknologi baru seperti Microsoft, Apple, dan Amazon.

American Stock Exchange (AMEX): Definition, History, Current Name

American Stock Exchange (AMEX)

Bursa Saham Amerika (AMEX) bermula sebagai sebuah pasar saham informal pada tahun 1842. Dikenali sebagai Agensi Pasaran Kaki Lima New York, ia bermula sebagai tempat di mana pedagang boleh membeli dan menjual saham dan komoditi yang tidak tersenarai di NYSE. Ia juga dikenali sebagai “Curb Exchange” kerana perdagangan akan berlaku di tepi jalan di luar bangunan NYSE. Pada tahun 1921, ia ditukar nama kepada Bursa Saham Amerika. AMEX dikenali kerana memperdagangkan saham syarikat kecil yang belum disenaraikan di NYSE.

Pada tahun 2007, NYSE membeli AMEX dan menggabungkan kedua-dua bursa saham tersebut. Pada masa ini, NYSE menjadi bursa saham terbesar di dunia.

Kesimpulan

Demikianlah serba sedikit berkaitan dengan sejarah Bursa Amerika Syarikat. Pasaran saham Amerika Syarikat memainkan peranan penting dalam ekonomi Amerika Syarikat dan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, ia juga mempunyai risiko dan cabaran tersendiri. Bagi pelabur baru, penting untuk memahami risiko dan potensi pulangan sebelum membuat keputusan pelaburan.

Buka Akaun Saham Global

Nak buka akaun untuk melabur di pasaran global? Daftar di Daftar Akaun Saham Luar Negara.

Dah jadi client tapi masih belum masuk dalam group client? Jom masuk disini.

Similar Posts