RTS, projek bermula dari Johor Bahru-Singapura

Projek RTS

Hai awak semuaaaa! Hari ni saya nk share dengan korang mengenai satu berita mengenai sebuah kereta api yang berteknologi tinggi iaitu RTS

Berdasarkan berita dalam The Edge Market, telah keluar satu berita mengenai sebuah kereta api berteknologi yang bakal dibina iaitu RTS.

Pada hari ini, telah berlangsungnya majlis upacara perasmian untuk kerja-kerja pembinaan projek infrastruktur yang telah lama di tunggu-tunggu oleh ramai orang.

Projek ini yang di namakan sebagai Rapid Transit System (RTS)  akan melibatkan antara Johor Bahru dan Singapura.

Dalam satu kenyataan, Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp) mengatakan bahawa upacara itu dilakukan di lokasi Bangunan Imigresen, Kastam dan Kuarantin (ICQ) yang akan datang di Bukit Chagar, Johor.

Majlis ini juga telah disempurnakan oleh Sultan Johor Ibni Almarhum Sultan Iskandar dari Istana Bukit Serene.

Projek RTS
Kredit Gambar: The Edge Market

Dua Stesen Kereta Api RTS

Korang nak tahu tak..link antara Malaysia dan Singapura akan menjadi perkhidmatan kereta api dengan dua stesen, satu di Bukit Chagar di Johor Bahru, dan yang lain di Woodlands North di Singapura.

Hebatkan!

Projek ini juga disasarkan akan beroperasi pada akhir tahun 2026. Ia juga akan menyediakan perkhidmatan yang mudah dan efisien untuk Malaysia dan Singapura merentasi sempadan. 

RTS
Kredit Gambar: Goggle

 

Kos RM3.7 bilion

Berkata Ketua Pegawai Eksekutif MRT Corp, Datuk Mohd Zarif Hashim,

“RTS akan menelan belanja sebanyak RM3.7 bilion, yang merangkumi pembinaan stesen di Bukit Chagar, depot di Wadi Hana, jejambat melalui pusat bandar raya Johor Bahru dan di Selat Johor ke sempadan Malaysia-Singapura”

Untuk pengetahuan korang jugakk..kos ini termasuk pembinaan kompleks CIQ empat tingkat, yang akan menjadi sebahagian daripada pembangunan berorientasikan transit.

Selain itu, ia juga akan menampilkan hab pengangkutan multimodal dan pembangunan harta tanah campuran.

 

 

RTS Bina Peluang Perniagaan

 

“40% daripada keseluruhan kos pembinaan infrastruktur akan diperuntukkan kepada kontraktor bumiputera”

 

Hal ini kerana depot itu terletak di Wadi Hana. Perkara ini sedikit sebanyak akan membuka peluang untuk tempatan perniagaan untuk mengambil bahagian dalam penyelenggaraan.

Selain itu, kepakaran dalam pembaikan dan baik pulih rantaian bekalan juga dapat ditingkatkan serta dapat membina kepakaran tempatan dalam industri teknologi kereta api.

 

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, dengan adanya projek mega RTS ini diharapkan sektor pembangunan dan pembinaan akan terus berkembang dengan lebih maju sekaligus dapat meningkatkan pendapatan negara.

Tuan-tuan dan puan-puan bolehlah mula mengkaji mana-mana syarikat dalam sektor construction yang akan terlibat sama dengan pembinaan ini.

 

Sampai berjumpa lagiii…moga artikel kali ini bermanfaat untuk anda. Moga terus maju jaya. Assalamualaikum!

_________________________________________________________________________________________

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

 

 

Similar Posts