RM78 JUTA! Tuntutan Terhadap AirAsia X Bhd (AAX)

Tuntutan Pembayaran: MAHB meneruskan tuntutan dengan AirAsia dengan pembayaran RM78 juta

 

Hai dan Salam Sejahtera. Artikel kali ini saya ingin kupas dengan lebih lanjut mengenai MAHB membuat yang telah membuat tuntutan kepada AirAsia. Anda boleh baca artikel saya yang lalu mengenai sektor perdagangan dan logistik

 

Tergempar kini berita berkaitan sektor penerbangan iaitu Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah meneruskan langkah untuk membuat tuntutan terhadap AirAsia X Bhd (AAX)

 

Syarikat ini menuntut pembayaran sejumlah RM78 juta hutang, dengan mengatakan tindakan itu dilakukan untuk “melindungi kepentingannya dengan baik”.

 

Anak syarikat milik penuhnya, Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd memfailkan saman itu di Mahkamah Tinggi  atas tuduhan aeronautik tertunggak berjumlah RM78.16 juta.

 

Tuntutan
Kredit Gambar: Google

 

Caj Aeronautik

 

Berkata MAHB dalam kenyataannya kepada Bursa Malaysia:

 

“Caj aeronautik tertunggak terdiri daripada caj perkhidmatan penumpang, caj keselamatan perkhidmatan penumpang, caj aerobridge, caj parking pesawat, caj kaunter daftar masuk, caj pendaratan dan caj pembayaran lewat,” 

 

MAHB telah mengirim surat undang-undang kepada AAX, Ia menuntut jumlah RM78.16 juta dan juga mencabar klasifikasi syarikat penerbangan pengendali lapangan terbang sebagai pemiutang tanpa jaminan.

Bagaimanapun, MAHB tidak menyebut mengenai klasifikasi kreditur tanpa jaminan dalam pemfailannya hari ini

Pengendali lapangan terbang itu mengatakan bahawa tuntutannya adalah berdasarkan Peraturan Caj Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Perkhidmatan Penerbangan) 2016.

 

Selain itu, ia juga berdasarkan Syarat Penggunaan untuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur

Pengendali lapangan terbang itu mengatakan bahawa pihaknya berpendapat bahawa perlu untuk menuntut tuntutan itu bagi melindungi kepentingannya.

 

Ia menambah lagi bahawa saman itu diharapkan tidak akan memberi kesan material pada kedudukan operasi syarikat.

Menurut laporan itu MAHB ingin dikecualikan dari skim penstrukturan hutang RM63 bilion AAX. Jika gagal, ia akan campur tangan ketika penyusunan semula hutang didengar di mahkamah.

 

Tuntutan Hutang

 

AAX telah mengklasifikasikan semua pemiutangnya, termasuk penyewa Airbus dan pesawat terbang, sebagai tidak bercagar.

Ia memerlukan 75% daripadanya untuk menyetujui rancangan untuk menyusun semula hutang semasa berjumlah RM2 bilion dan liabiliti masa depan RM61 bilion lagi.

Jumlah ini yang terutama berkaitan dengan pembelian dan penyewaan pesawat.

 

Saham di MAHB menamatkan 1.2% atau lima sen lebih tinggi pada harga RM4.20, syarikat ini bernilai pada RM6.97 bilion. Kaunter tersebut menyaksikan 1.92 juta saham telah diniagakan.

AAX pada harga tutup tidak berubah pada 3.5 sen, dengan permodalan pasaran RM145.19 juta. Ia menyaksikan 3.15 juta saham bertukar tangan.

 

_________________________________________________________________________________________

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan pelaburan saham di Bursa Malaysia?

 

Download Ebook Saham PERCUMA

Similar Posts