Polemik Khutbah Jumaat Negeri Perak

Isu khutbah Jumaat di Perak yang menyeru untuk menghentikan boikot telah menarik perhatian ramai.

Bagi saya, “Antara isi khutbah di Negeri Perak adalah saranan untuk hentikan boikot. Saranan terlalu umum,tak patut dalam khutbah yang ringkas“.

Apa-apa pun kita tunggu jawapan mufti Perak seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian di https://www.sinarharian.com.my/article/666696/edisi/perak/isu-boikot-dalam-khutbah-jumaat-mufti-perak-akan-beri-penjelasan

Teks Khutbah Jumaat Negeri Perak

Saya telah cuba mendapatkannya dan saya temui di https://jaipk.perak.gov.my/index.php/muat-turun/category/199-mei

Untuk membaca teks penuh boleh ke link ini

Hentikan boikot KK Mart – Mufti Perak

Terdahulu, ada polemik berkaitan KK Mart di mana telah ada sentimen boikot akibat kedai tersebut ada menjual stokin yang ada tertulis nama Allah.

Mufti Perak, Datuk Seri Wan Zahidi Wan Teh, telah menasihatkan umat Islam agar menghentikan tindakan boikot terhadap kedai serbaneka tersebut. Ini susulan insiden penjualan stoking yang tertera kalimah Allah di salah satu cawangan kedai itu.

Mufti Perak menyatakan bahawa tindakan boikot ini bertentangan dengan sunnah Rasulullah SAW, yang menekankan prinsip keadilan sejagat dalam Islam. Beliau merujuk kepada kisah Rasulullah yang meminta Ketua Qabilah Yamamah untuk menghentikan sekatan bahan makanan kepada kaum Quraisy walaupun mereka bermusuhan terhadap Islam. Prinsip keadilan ini ditegaskan lagi dalam Surah An-Nisaa ayat 58, yang memerintahkan penyampaian amanah dan menegakkan keadilan tanpa mengira kaum.

Menurut Mufti Perak, elemen niat jenayah (“alqasdul jinaei”) dalam kes ini tidak dapat dibuktikan. Pengurusan KK Mart telah membuat permohonan maaf secara terbuka dan penjelasan kepada pihak berwajib, menunjukkan tiada niat menghina Islam. Oleh itu, boikot tersebut dianggap tidak berasas dari sudut kehakiman Islam.

Wan Zahidi juga mengingatkan bahawa isu ini telah disensasikan sehingga menimbulkan sentimen kebencian, yang bertentangan dengan pendekatan dakwah Islamiah yang mementingkan suasana damai dan harmoni antara kaum. Beliau berharap agar masyarakat dapat menanganinya dengan bijaksana dan tidak terpengaruh dengan tindakan ekstrem seperti merosakkan premis perniagaan.

Kesimpulannya, tindakan boikot ini perlu dihentikan kerana ia tidak selari dengan prinsip keadilan Islam dan boleh membawa kepada kerenggangan hubungan antara kaum.

Sumber :

https://www.astroawani.com/videos/video-terkini-x7sio1/hentikan-boikot-kk-mart-mufti-perak-x8xvq6q

https://www.sinarharian.com.my/article/662637/berita/semasa/henti-boikot-kk-mart-mufti-perak

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *