focusmalaysia.my
|

Pharmaniaga Bhd – Laporan Suku Tahunan 2019

Perolehan Pharmaniaga Bhd – Suku Tahunan, Penggal Kedua 2019

Perolehan Pharmaniaga Bhd yang berakhir pada 30 Jun, 2019 (2QFY19) mencapai RM9.3 juta. Ini membawa kepada jumlah pendapatan separuh pertama FY19 (1HFY19) sebanyak RM28.9 juta.

Perolehan dan pendapatan 1HFY19 meningkat sebanyak + 15.6% tahun ke tahun (y-o-y) dan + 25.8% y-o-y masing-masing, didorong oleh bahagian logistik dan pengedaran (L & D).

Logistik & Pengedaran

Pendapatan dan keuntungan operasi L & D bahagian Pharmaniaga untuk 1HFY19 masing-masing mencatat pertumbuhan + 13.5% y-o-y (RM989.3 juta) dan + 63.7% y-o-y (RM28.4 juta).

Prestasi yang lebih baik dipacu oleh sumbangan yang lebih baik daripada perniagaan bukan konsesi.

Ini dibantu lagi dengan kadar cukai berkesan yang lebih rendah yang berkurang kepada 27.1% dalam 1HFY19 (berbanding 40.2% dalam 1HFY18).

Walaubagaimanapun, disebabkan oleh sumbangan yang lebih rendah daripada perniagaan konsesi, keuntungan operasi 1HFY19 bahagian pembuatan menurun sebanyak -19.3% y-o-y kepada RM29.1 juta.

Sementara itu, operasi Indonesia mencatatkan prestasi yang memberangsangkan untuk 1HFY19 dengan pertumbuhan keuntungan operasi + 32.7% y-o-y kepada RM8.3 juta.

Dividen

Pharmaniaga mengisytiharkan dividen interim kedua sebanyak 2.5 sen sesaham (berbanding 2QFY18 sebanyak 4 sen) bagi suku yang di bawah kajian.

Ini membawa dividen kumulatif yang diumumkan setakat ini kepada 8.5 sen sesaham (berbanding 1HFY18 sebanyak 9 sen).

Konsesi 10 Tahun

Perjanjian 10 tahun konsesi Pharmaniaga dengan kerajaan dijangka berakhir pada bulan November.

Terdapat kebimbangan yang membangkitkan kontrak perjanjian konsesi yang belum diperbaharui kerana Pharmaniaga dilihat mempunyai kedudukan monopoli.

Namun begitu, Pharmaniaga telah menafikan kedudukan monopoli ini kerana mereka hanya membekalkan sebanyak 33% barang-barang kementerian kesihatan.

Walau bagaimanapun, MIDF percaya terdapat peluang yang adil bahawa perniagaan konsesi masih akan diberikan kepada syarikat kerana:

  1. pengalaman dan kepakarannya dalam perniagaan logistik dan pengedaran;
  2. jumlah pelaburan yang besar untuk memastikan penghantaran yang cekap; dan
  3. simpanan besar yang dinikmati oleh kementerian kesihatan daripada keupayaan pengendalian Pharmaniaga.

MIDF menganggarkan bahawa ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya empat tahun untuk pesaing lain mencapai keupayaan yang sama.

Selain itu, kumpulan itu telah memperbaharui fokusnya dalam perniagaan bukan konsesi dengan mengukuhkan sinergi perniagaan antara anak syarikat Indonesianya untuk mengembangkan kehadirannya di pasaran Indonesia yang telah membawa kepada peningkatan prestasi pada suku tersebut.

MIDF turut menjangkakan ianya akan membantu menyokong pendapatan kumpulan pada masa hadapan.

Di samping itu, dividen yang ditawarkan juga berdaya saing iaitu lebih daripada 6% berbanding dengan syarikat lain dalam industri yang sama.

– Penyelidikan MIDF, 26 Ogos-


Anda newbie dalam saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA Mahersaham sekarang juga !

Similar Posts