Penjawat Awam Mohon Saham IPO MITI

Seorang kakitangan kerajaan perlu menyediakan surat kebenaran daripada ketua jabatan untuk memohon saham khas bumiputera IPO.

IPO merupakan proses di mana syarikat swasta memperoleh dana dengan menjual sebahagian sahamnya kepada orang awam melalui pasaran saham. Ini adalah langkah awal syarikat untuk disenaraikan di pasaran saham Bursa Malaysia.

Umum mengetahui, orang awam boleh memohon saham IPO melalui dua cara iaitu :

  1. Permohonan melalui online banking
  2. Permohonan melalui MITI

Untuk permohonan melalui MITI, penjawat awam mempunyai satu langkah tambahan. Sekiranya anda merupakan seorang kakitangan kerajaan, anda perlu menyediakan ‘surat kebenaran bertulis’ daripada ketua jabatan anda.

Surat Kebenaran Ketua Jabatan

Tiada format khas surat yang perlu disediakan. Hanya sepucuk surat daripada Ketua Jabatan yang menyatakan kebenaran daripada Ketua Jabatan kepada anda untuk melanggan saham-saham di MITI seperti yang tertakluk di Pekeliling Perkhidmatan Bil. 3 Tahun 2002.

Caranya mudah sahaja, anda hanya perlu menyediakan surat rasmi yang diberikan ke ketua jabatan anda. Dalam surat tersebut perkara yang perlu ada ialah :

  1. Tajuk surat : Kebenaran Melanggan Saham Khas Bumiputera
  2. Nama penuh pemohon
  3. Nombor kad pengenalan
  4. Sertakan sekali penyata berkaitan, sebagai bukti kemampuan anda seperti : penyata bank, penyata Tabung Haji, penyata ASB, dan lain-lain
Contoh kepala surat

Surat kebenaran ini hanya sah digunakan selama 6 bulan sahaja dari tarikh surat disediakan. Sekiranya surat sudah tamat tempoh, anda perlu sediakan surat yang baru. Hanya ulang langkah yang telah diberitahu.

Belajar IPO Dari A Sampai Z

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri artikel yang ditulis di Mahersaham berkaitan IPO. Untuk senarai penuh artikel, boleh rujuk Panduan Belajar IPO Dari A Sampai Z.

Similar Posts