Penggunaan Pine Script di Tradingview- Part 2

Assalmualaikum dan selamat sejahtera.

Haiiiii, korang apa khabar? sihat?

Semoga kekal sihat sentiasa bersama keluarga.

Hari ini saya akan terangkan mengenai Pine Script part 2.

Korang dah baca pine script part 1?

Baca dulu ya.

Agar korang lagi faham mengenai tajuk ini.

Dalam artikel part 1 ada menerangkan lebih lanjut mengenai apa itu Pine Script dan cara setup awal untuk guna pine script di tradingview.

Secara singkatnya, pine script adalah satu pengaturcaraan (programming) yang dihasilkan dalam tradingview untuk backtest strategy dan membuat custom indicator.

Pine Script di Tradingview

Kali ini kita kan belajar untuk menghasilkan indicator MACD dan Stochastic secara overlay.

Ada dua indicator dalam satu pengaturcaraan (programming).

Pertama korang access dalam tradingview.

Lepas korang dah buka tradingview korang cari kat bawah yang tertulis pine script.

Seperti dalam gambar rajah di bawah.

pine script

Korang klik dan tersedia tempat untuk korang taip script.

Dekat sini ia dah default untuk version=4 (yang paling latest),

Korang hanya perlu follow sahaja script yang dah Mahersaham tunjukkan.

Ini adalah script yang Team Mahersaham dah sediakan.

pine script

Setelah itu, korang taip info apa yang korang nak belajar.

Iaitu indicator stochastic + MACD.

pine script

Seterusnya korang taip pula formula untuk stochastic.

pine script

Gambar di atas adalah formula script untuk stochastic.

Setelah itu, korang taip pula formula untuk MACD.

pine script

Setelah itu korang klik save.

Satu pop-up akan keluar seperti gambar di bawah.

Kemudian korang letaklah nama seperti yang terpapar.

Dan klik save lagi sekali.

Dah siap!

Yeah!

Macam mana nak tengok indicator tu?

Korang klik button add to chart.

Terpaparlah indicator stochastic + MACD.

Dah siap!

Kesimpulan

Ini adalah kaedah yang lebih mudah untuk korang menggunakan indikator yang banyak dalam satu-satu masa.

Jangan risau kalau korang tak faham.

Namapun pengaturcaraan (programming).

Perlukan latihan berterusan.

Begitu juga dengan belajar saham.

Belajar sedikit demi sedikit tidak apa.

Asalkan berterusan.

Bak kata orang putih, practice make perfect.

Tak tahu nak mula belajar saham dari mana?

Jangan risau.

Korang boleh baca ebook PERCUMA  daripada Mahersaham.

Tonton video yang kami sediakan di bawah ini untuk kefahaman yang lebih mendalam.

Selamat mencuba.

Semoga bermanfaat.

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami