Pelaburan Tesla, Perkhidmatan Web Amazon mencipta pekerjaan berkualiti tinggi

Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz

Cadangan pelaburan oleh dua syarikat gergasi industri, Tesla dan Amazon Web Services (AWS), akan membawa limpahan ekonomi yang positif kepada negara dan mewujudkan peluang pekerjaan berkualiti tinggi, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu berkata keputusan Tesla untuk melabur di sini adalah berdasarkan ekosistem elektrik dan elektronik (E&E) Malaysia yang kukuh untuk menyokong pembuatan kenderaan elektrik (EV).

Beliau berkata Malaysia adalah pengeluar ketujuh terbesar dalam sektor E&E dan semikonduktor, yang membekalkan komponen penting dalam pembuatan EV.

“Faktor paling menarik tentang Malaysia ialah ekosistem untuk E&E boleh menyokong industri EV.

“Sebagai contoh, Tesla berkata, sebahagian besar rantaian bekalannya adalah dari Malaysia, jadi mengapa tidak berpindah ke sini?” katanya pada 6 Mac.

Sebelum ini, Tengku Zafrul dilaporkan berkata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri telah meluluskan permohonan Tesla untuk mengimport EV bateri ke Malaysia.

Menurutnya, gergasi EV itu akan menubuhkan ibu pejabat, pusat pengalaman dan perkhidmatan, dan rangkaian Supercharger, pada masa yang sama mewujudkan pekerjaan mahir dan bergaji lebih baik untuk rakyat Malaysia.

Mengenai anggaran pelaburan AWS sebanyak RM25.5 bilion dalam tempoh 15 tahun, Tengku Zafrul berkata ia akan meningkatkan daya saing Malaysia dalam industri teknologi maklumat dan komunikasi dan menyokong inovasi oleh perusahaan kecil dan sederhana selaras dengan aspirasi digital negara. – The Edge

Similar Posts