|

Oppstar Melonjak 286% Semasa Debut Di Pasaran ACE

oppstar
Sumber : USM

Penyedia litar bersepadu (IC) dan penyelesaian siap guna Oppstar Bhd melonjak 286% pada hari pertama dagangannya di Pasaran ACE Bursa Malaysia.

Pada hari 15 Mac, sahamnya dibuka pada harga RM2.05 dan mencecah paras tertinggi harian pada RM2.95.

Pada jam 5 petang, ia mengurangkan keuntungannya untuk ditutup pada RM2.43, iaitu 286% lebih tinggi berbanding harga IPO 63 sen.

Pada harga RM2.43, kumpulan itu mempunyai permodalan pasaran atau market capitalisation sebanyak RM1.55 bilion.

Jumlah dagangan meningkat kepada 199.56 juta, menjadikan ia saham kedua paling aktif selepas Hong Seng Consolidated Bhd.

IPO Terbaik 2023

IPO ini merupakan IPO terbaik setakat tahun ini.

Prestasi Oppstar pada hari pertama dagangan mengatasi prestasi hari pertama IPO pasaran ACE Market yang lain pada tahun ini, iaitu TT Vision Holdings Bhd, yang memperoleh 276% daripada harga terbitannya 34 sen, Nationgate Holdings Bhd, Wellspire Holdings Bhd, serta L&P Global Bhd

Debut Oppstar juga mengatasi prestasi dua syarikat tersenarai di Pasaran Utama, iaitu Kumpulan Kitacon Bhd, yang naik 10.29% daripada harga IPOnya 68 sen, dan Cape EMS Bhd, yang naik 67% daripada harga IPOnya 90 sen.

Mampu Bersaing

Pada sidang akhbar selepas kejayaan penyenaraian itu, ketua pegawai eksekutif Oppstar Ng Meng Thai berkata penyenaraian kumpulan itu membuktikan Malaysia mampu memasuki pembangunan IC semikonduktor bahagian hadapan.

“Dengan rancangan pengembangan itu, ia akan membolehkan kami memupuk bakat masa depan dan mengembangkan kehadiran kami, yang secara progresif akan membantu mengukuhkan ekosistem semikonduktor bahagian hadapan Malaysia, selaras dengan visi kami,” katanya.

Walaupun kelembapan dalam industri semikonduktor, Oppstar akan terus mendapat manfaat daripada pertumbuhan produk semikonduktor yang dipacu oleh teknologi 5G, kecerdasan buatan (AI) dan Internet of Things (IOT), menurut Ng.

“Akan terdapat kelembapan dalam industri semikonduktor disebabkan ketidaktentuan geopolitik, inflasi yang tinggi dan kemungkinan kemelesetan global. Tetapi syarikat yang baru disenaraikan seperti kami akan terus mendapat manfaat daripada teknologi seperti 5G, AI, IOT dan sebagainya, yang akan terus memacu keperluan untuk produk semikonduktor ini,” katanya kepada media.

Pendapatan Meningkat

Dalam tempoh tiga tahun yang lalu, pendapatan Oppstar berada dalam aliran menaik. Keuntungan selepas cukai meningkat daripada RM421,000 pada 2020  kepada RM7.8 juta pada 2021, dan RM16.63 juta pada 2022.

Pendapatan juga melonjak daripada RM15.96 juta pada 2020, kepada RM29.26 juta pada 2021 dan RM50.56 juta pada 2022.

China merupakan penyumbang pendapatan terbesar kepada kumpulan itu sebanyak 79.7%, diikuti oleh Malaysia , Jepun  dan AS.

Order Book Oppstar berjumlah kira-kira RM34.29 juta pada 30 Jan 2023, yang kebanyakannya terdiri daripada perkhidmatan reka bentuk siap pakai.

Terus Berkembang

Oppstar telah memperuntukkan RM50 juta untuk pengembangan tenaga kerja, daripada RM104.25 juta hasil IPO.

Syarikat itu merancang untuk meningkatkan jumlah bilangan pekerjanya sebanyak 280 jurutera dan juruteknik reka bentuk tempatan, untuk bersaing mendapatkan lebih banyak tempahan dan memanfaatkan bakal pelanggan yang lebih besar.

“Kami mempunyai rancangan untuk meningkatkan jumlah tenaga kerja kami kepada 500 orang dalam tempoh tiga tahun akan datang. Kini kami mempunyai 220 pekerja,” jelas Ng.

Sementara itu, RM25 juta daripada hasil IPO akan digunakan untuk membina pejabat baharu di Pulau Pinang, India, Singapura dan Taiwan, RM12.65 juta untuk modal kerja, RM12 juta untuk perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan, dan RM4.6 juta untuk anggaran kos penyenaraian.

Affin Hwang Investment Bank Bhd ialah penasihat utama, penaja, ejen penempatan tunggal dan penaja jamin tunggal untuk pelaksanaan IPO syarikat ini.


Baca Artikel Lain Berkaitan di Mahersaham

Cara Semak CCRIS Online Dengan Mudah

Petronas Merekodkan Keuntungan Tertinggi Sebanyak RM101.6 Bilion

Apa Itu Limit Up dan Limit Down


Nak jual beli saham tetapi belum ada akaun CDS?

Apa lagi, jom daftar akaun CDS bersama Mahersaham dan anda boleh join kelas khas untuk klien Mahersaham secara percuma.

Similar Posts