Cara Jual Beli Saham Odd Lot - Mahersaham

Korang pernah dengar tak mengenai saham odd lot (lot ganjil)?

Seperti yang kita tahu, minimum transaksi adalah sebanyak 1 lot. Di mana 1 lot ini bersamaan dengan 100 unit.

1 lot = 100 unit

Korang tak rasa pelik ka kenapa tetiba wujudnya saham odd lot (lot ganjil) ni?

Sebab Kenapa Wujudnya Odd Lot

Sebenarnya tak pelik pun kenapa wujudnya saham odd lot ni. Ada sebab sebenarnya kenapa ia wujud.

Nak tahu tak kenapa saham odd lot ni wujud?

Saham odd lot ini wujud disebabkan beberapa perkara iaitu:

  • 1. Corporate Exercise
  • 2. Sengaja Beli Nak Datang AGM
  • 3. Arbitrage

Apa kaitan 3 perkara ni dengan saham odd lot?

Teruskan bacaan kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai saham odd lot ni.

1.Corporate Exercise

Okay korang bayangkan korang pernah beli saham satu syarikat ni dan bilangan saham tersebut (existing unit) sedikit.

Tidak lama selepas itu berlaku pulak corporate exercise.

Berlaku bonus issue atau share split.

Contoh kali ini adalah bonus issue oleh syarikat QL Resources Berhad.

odd lot

Bagaimana cara pengiraan ?

Andaikan anda mempunyai 300 unit saham QL atau bersamaan 3 lot  

Berdasarkan announcement, syarikat QL akan memberikan 1 bonus share untuk setiap 2 unit saham yang dipegang.  

Maka, korang layak dapat bonus share sebanyak 300 /2 = 150 unit saham.  

150 unit bersamaan dengan 1 lot (100 unit) dan ekstra 50 unit saham.

Total pegangan saham terbaru korang adalah sebanyak 450 unit saham iaitu 4 lot (400 unit) dan ekstra 50 unit.

Bilangan unit yang tidak mencukupi satu lot inilah yang menyebabkan sesuatu saham disebut sebagai odd lot.

2. Sengaja Beli Nak Datang Annual General Meeting (AGM).

Pemegang direct akaun CDS boleh beli saham dan layak datang ke AGM.

Korang tahu tak, dengan pembelian saham serendah seunit, korang dah layak untuk datang ke AGM.

Kelebihan datang AGM :  

  • – Tahu update syarikat  
  • – Jumpa pelabur atau pemegang saham yang lain  
  • – Dapat mengundi  
  • – Kadang-kadang dapat makan atau goodies

3. Arbitrage

Teknik Mahal  

Teknik apa ni? rasengannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Bagaimana arbitrage ini berlaku?

Ia berlaku disebabkan market yang tak efisien maka segelintir pihak mengambil peluang untuk untung.

Saya beri analogi agar korang lebih mudah untuk pahamkan konsep ini.

Air kotak jenama XYZ yang dijual di Melaka bernilai RM1 namun air kotak yang sama berharga RM2 apabila diniagakan di Kuala Lumpur.

Jadinya ada pihak yang beli air kotak XYZ di Melaka lalu diniagakan di Kuala Lumpur. Daripada situ, pihak terbabit telah mendapat keuntungan.

Boleh jadi saham odd lot diniagakan lagi murah di market odd lot

Jom kita buka platform untuk dapatkan bukti yang jelas.

Pertama: Buka platform mplusonline.com .

Kemudian login setelah isi username dan password anda.

Kedua: Cari kaunter dan right klik kemudian pergi ke odd lot info.

Rujuk gambar rajah di bawah

Setelah klik pada butang odd lots info, paparan seperti gambar rajah di bawah akan keluar.

Korang boleh bandingkan harga antara saham odd lot dan juga saham biasa.

Ikut contoh, kaunter sekarang adalah Syarikat A.

Di mana harga semasa saham biasa bernilai 0.10 sen manakala harga semasa saham odd lot bernilai 0.005 sen.

Step by Step Cara Nak Beli Atau Jual Odd Lot Di Mplus

1. Login ke Akaun Mplus

odd lot

Macam biasa korang isikan username dan password kemudian klik login.

Seterusnya pilih kaunter yang korang nak beli.

2. Tekan Dropdown Sebelah Buy

Pastikan korang pilih c. Normal order (Odd Lots)

3. Key In Order Yang Dikehendaki

Dah siap!

Tahniah korang dah layak untuk pergi AGM.

Untuk jual saham odd lot korang guna step yang sama cuba perlu tekan butang SELL.

Semoga Bermanfaat!


Nak jual beli saham tetapi belum ada akaun CDS?

Apa lagi, jom daftar akaun CDS bersama Mahersaham dan anda boleh join kelas khas untuk klien Mahersaham.

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami