|

NAK JADI TRADER BERJAYA, KENA PERCAYA DENGAN KEPUTUSAN SENDIRI

Semalam, saya berpeluang menghadiri sesi yang sangat menarik mengenai Artificial Intelligence di WORQ, Glo Damansara TTDI. Sesi ini penuh dengan perkongsian menarik daripada para cofounder tentang bagaimana mereka menggunakan AI untuk mencipta peluang perniagaan.

.

Ada AI yang boleh membaca dan menganalisa penyata bank, dan ada juga yang membantu pengguna kereta mengenal pasti kerosakan dan mencadangkan mekanik berdekatan dengan harga yang berpatutan.

.

Saya memang minat dengan program-program seperti ini kerana ia memberikan saya perspektif baru mengenai teknologi terkini dan memastikan saya sentiasa up-to-date dengan perkembangan baru yang sejajar dengan perubahan semasa.

.

Dalam sesi networking pula, saya sempat berbual dengan salah seorang cofounder PANDAI, sebuah platform pendidikan atas talian yang menawarkan teknik pembelajaran yang menarik dan interaktif.

.

Rupa-rupanya, beliau adalah bekas pelajar MRSM Tun Ghafar Baba (sebelum ini MRSM Jasin).

.

Beliau banyak berkongsi tentang perjalanan syarikatnya dari awal hingga kini. Yang paling saya kagum ialah ketika melihat ‘slide PowerPoint’ yang beliau tunjukkan mengenai perkembangan syarikat dan pertambahan jumlah pengguna setiap tahun.

.

Beliau berkongsi bagaimana beliau bermula dalam bisnes. Dengan idea yang ada, beliau berjaya meyakinkan rakan baik untuk membangunkan satu platform pendidikan mesra pelajar. Kemudian, mereka bekerjasama dengan individu yang mahir dalam bidang masing-masing. Yang paling penting, mereka berkongsi visi dan matlamat yang sama.

.

Mereka juga sangat positif dan tetap berusaha sebaik mungkin walaupun pendapatan pada awalnya kecil, sehinggalah syarikat berjaya mendapatkan dana daripada pelabur dalam dan luar negara. Lama-kelamaan, pendapatan mereka pun semakin bertambah.

.

Perbualan ringkas itu sangat berharga buat saya. Saya belajar bahawa keyakinan dan percaya kepada kebolehan diri sendiri untuk mencapai sesuatu impian sangat penting. Keyakinan ini bukan sahaja mempengaruhi diri sendiri tetapi juga orang di sekeliling, dan ia mampu meyakinkan pelabur untuk melabur dalam syarikat.

Dalam sesi coaching saham yang saya anjurkan, saya sentiasa menekankan kepada klien-klien saya untuk memahami setiap teknik yang diajarkan. Ini penting supaya mereka lebih yakin dengan diri sendiri sebelum mula melabur dan membeli saham di Bursa Malaysia.

.

Bagi yang berminat untuk menyertai sesi coaching saya dan belajar mengenai saham, boleh klik pautan di bawah untuk buka akaun CDS dan belajar teknik-teknik yang betul dalam pasaran saham.

Boleh daftar di akauncds.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *