Lebuhraya Lembah Klang Timur sudah  91% siap, akan dibuka secara berperingkat pada 2024

Lebuhraya Lembah Klang Timur atau East Klang Valley Expressway (EKVE) sudah 91 peratus siap, kata Kementerian Kerja Raya sambil menambah bahawa pembinaan lebuh raya itu dihentikan buat sementara waktu sebelum ini berikutan peningkatan kos pembinaan.

Syarikat konsesi itu terpaksa mendapatkan dana tambahan untuk menampung kos yang meningkat, kata kementerian itu dalam jawapan bertulis parlimen pada 6 Mac.

Ia berkata isu pembiayaan telah diselesaikan, dan kerja pembinaan disambung semula pada pertengahan Februari.

Lebuh raya itu dijangka dibuka secara berperingkat mulai 2024.

Memberikan maklumat lanjut tentang projek itu, kementerian berkata terdapat tiga kejadian limpahan air pada 2022, menjejaskan kawasan setempat projek di Sierra Ukay, tetapi kejadian tidak dijangka seperti itu semakin berkurangan.

“Pemantauan berkala juga akan dijalankan secara berterusan di sepanjang jajaran EKVE terutama di kawasan hotspot yang dikenal pasti bagi memastikan pelan keselamatan dan mitigasi dapat dilaksanakan segera sekiranya berlaku sebarang kecemasan,” kata kementerian itu.

Pada februari 2013, Kumpulan pembinaan Ahmad Zaki Resources Bhd (AZRB) telah memeterai perjanjian konsesi dengan kerajaan bagi pembinaan, penyiapan, operasi, pengurusan dan penyelenggaraan lebuh raya Lebuhraya Lembah Klang Timur (EKVE).

Pada waktu itu, AZRB berkata jumlah kos pembinaan dianggarkan berjumlah RM1.55 bilion.

Ia juga berkata kerajaan telah bersetuju untuk menyediakan pinjaman sebanyak RM635 juta, dengan kadar faedah tahunan sebanyak 4%.

Perjanjian itu memberikan AZRB hak untuk melaksanakan reka bentuk dan pembinaan EKVE serta kutipan tol di lebuh raya. Kumpulan itu juga bertanggungjawab ke atas kerja-kerja penyelenggaraan EKVE sepanjang tempoh konsesi selama 50 tahun.

Pada akhir sesi dagangan 6 Mac 2023, saham AZRB meningkat sebanyak 14.89% sebelum ditutup pada harga 16 sen sesaham

Similar Posts