Leader dan Laggard Dalam Pasaran Saham - Mahersaham
Table of Content

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hai!!

Apa khabar semua?

Bagaimana prestasi korang dalam dunia saham sehingga hari ini?

Harapnya semakin banyak ilmu saham yang korang telah pelajari baik dengan Mahersaham mahupun dengan institusi lain.

Hari ini kita akan belajar satu topik yang berkait rapat dengan dunia saham.

Nak belajar apa tu?

Saya akan mengulas topik mengenai leader dan laggard dalam pasaran saham.

Biasa korang dengar perkataan leader dan laggard ni dekat mana?

Kalau korang ikuti rapat dengan live harian Mahersaham di Facebook dan juga Yotube, sudah pasti akan selalu dengar perkataan leader dan laggard apabila belajar mengenai indicator .

“Ini adalah leader indicator

“MA merupakan laggard indicator

Persoalannya apa yang dimaksudkan dengan kedua-dua perkataan tersebut?

Leader

Apa yang dimaksudkan dengan leader?

Jika kita terjemahkan perkataan tersebut ke dalam bahasa Malaysia ia bermakna ketua atau pemimpin.

Apa pulak maksud leader dalam saham?

Ia bermaksud kaunter yang menjadi ketua untuk sektor tersebut.

Terdapat beberapa sektor dalam pasaran saham bursa Malaysia, antaranya:

  1. Teknologi
  2. Industrial produk & servis
  3. Telekomunikasi
  4. Kewangan (finance)
  5. Hartanah (property)
  6. Pembinaan (construction)

Contohlah pada hari ini korang nak kaji sektor hartanah (property).

Terdapat banyak kaunter dalam setiap sektor.

Jadi kaunter yang mendahului dalam sektor tersebut dipanggil sebagai leader.

Laggard

Apa itu laggard?

Bila kita terjemahkan perkataan ini ia bermaksud seseorang atau sesuatu yang sangat lambat.

Dalam pasaran saham ia bermaksud kumpulan atau kaunter yang ketinggalan kebelakang sedikit.

Mudah cerita leader dan laggard merupakan dua perkara yang bertentangan.

Cara Kenal Pasti Leader & Laggard?

Dah tahu maksud, sekarang nak tahu pula bagaimana untuk kenal pasti pula.

Terdapat beberapa cara untuk kenal pasti;

  1. Market capitalization (market cap)
  2. PE ratio kaunter tersebut
  3. Kenaikan harga kaunter tersebut

Korang boleh pilih mana satu cara untuk kenal pasti leader dan laggard.

Ada yang selesa menggunakan market cap.

Ada pula yang suka dengan PE ratio.

Kenal pasti melalui kenaikan harga kaunter tersebut pun boleh.

Semua terpulang kepada anda.

1. Market capitalization

Leader adalah apabila market cap yang paling besar.

Sebaliknya laggard adalah market cap yang kecil.

Jom buka website malaysiastock.biz untuk lagi details.

Bila dah masuk website tersebut korang klik stock quote.

Kredit: Malaysiastock.biz

Seterusnya korang filter sektor dan subsektor yang ingin di kaji.

Contoh saya cari sektor hartanah (property)

Kredit: Malaysiastock.biz

Selepas itu akan keluar gambar seperti di bawah.

Gambar ini adalah sebahagian daripada kaunter dalam sektor property.

Ada banyak lagi, korang boleh pergi ke website tersebut untuk lebih lanjut.

Perasan tak dalam gambar tu ada market cap?

Dalam kotak merah adalah antara nilai market cap yang tertinggi bagi sesuatu syarikat.

Tidak semestinya satu kaunter sahaja, boleh jadi banyak kaunter.

2. PE ratio

Untuk cari PE ratio pun sama, korang pergi website malaysiastock.biz , kemudian klik stock quote dan filter sektor saham yang hendak di kaji.

Sama seperti market cap, akan keluar paparan seperti di bawah.

PE ratio yang besar adalah kaunter yang leader.

3. Kenaikan harga kaunter

Korang boleh buka website tradingview klik bahagian carta dan pergi cari kaunter yang ingin di kaji.

Kemudian klik ikon seperti dalam kotak merah di bawah.

Lepas tu korang masukkan kaunter-kaunter yang korang berkenan.

Carta korang pun akan jadi macam di bawah ni.

Kredit: Tradingview

Berdasarkan gambar di atas, A, B, C dan D adalah kaunter-kaunter yang saya pilih.

Korang boleh tengok harga saham Kaunter A telah menaik sebanyak 359.52%.

Kaunter B pula menaik sebanyak 261.17%.

Manakala Kaunter C dan Kaunter D masing-masing dengan kenaikan sebanyak 165.17% dan 30.92%.

Kesimpulan

Leader dan laggard antara salah satu perkara yang boleh diambil kira sebelum seseorang ingin membeli atau menjual saham.

Ia membantu trader untuk mengenal pasti kaunter atau saham mana yang sedang berada di hadapan atau yang tengah tertinggal di belakang sedikit.

Sebab itu pentingnya kita menuntut ilmu sebelum berdagang di bursa Malaysia.

Penyelesaian terbaik untuk anda terus ‘familiar’ akan selok belok pasaran saham di Bursa Malaysia.

Sangat sesuai untuk mereka yang ingin mula melabur dalam dunia saham.

Saya akhiri artikel kali ini dengan video pembelajaran leader dan laggard.

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Semoga bermanfaat!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

lebih 20,000 peserta  telah menyertai

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.