Kronologi Right Issue

Kronologi Right Issue-Apa Sebenarnya Berlaku

Apa Itu Right Issue?

Right issue adalah suatu bentuk Corporate Exercise yang dibuat oleh sesebuah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Ianya bertujuan untuk syarikat mengumpulkan modal tambahan baru.

Pemegang saham yang memiliki saham ini boleh membeli (Subscribe) right issue ini pada tawaran harga yang lebih rendah (diskaun).

Dan pemegang saham juga boleh membuat pilihan untuk Subscribe Right issue atau pun tidak bergantung pada shareholder itu sendiri.

Sebab-Sebab Right Issue

Right issue berlaku disebabkan oleh beberapa perkara iaitu:

  1. Syarikat sedang mengalami masalah kewangan.
  2. Syarikat perlukan modal tambahan untuk struktur semula bisnes yang dijalankan.
  3. Untuk tujuan kembangkan bisnes syarikat.

Jika anda memiliki saham yang melakukan Right issue ini, anda akan menerima surat ke alamat anda ‘Right Subscription Form‘ untuk anda dapatkan details aktiviti, perancangan dan kewangan syarikat bagi tujuan kembangkan bisnes mereka.

Dari situ, anda boleh tentukan sama ada anda bersetuju untuk Subscribe atau tidak.

Ex-Date

Ex-Date pula adalah tarikh akhir untuk melayakkan diri anda mendapatkan tawaran Right issue syarikat.

Sebagai contoh, syarikat ABC umumkan Ex-Date Right Issue pada 3 Julai 2021

Anda membeli saham ABC pada 1 Julai 2021.

Jika anda simpan (hold) sehingga 3 Julai 2021, anda dikira layak mendapat ABC-OR dan akan muncuk di Portfolio anda ABC-OR.

Kesan Right Issue

Apabila berlaku Right Issue biasanya harga Mother Share akan jatuh hingga ke paras harga Right Issue tersebut.

Cara Kira Conversion Ratio

Conversion ratio pula adalah nisbah right issue bagi pengiraan unit saham yang layak untuk diberikan pada pemegang saham.

Sebagai contoh, syarikat ABC umumkan conversion ratio 2:5. Ini bermaksud setiap 5 pegangan unit saham yang dimiliki akan mendapat 2 unit saham Right issue.

Contohnya anda memiliki 10,000 unit saham ABC.

Jadi cara kira right issue adalah 10,000/5 x 2 = 4,000 unit saham ABC-OR

Maka di portfolio anda akan muncul ABC-OR = 4,000 unit dan Mother Share ABC = 10,000 unit.

Dan ada sesetengah right issue juga syarikat memberikan Free Warrant. Jadi di portfolio anda juga boleh muncul warrant ABC bergantung semasa Anouncement Right Issue tersebut.

Case Study Right Issue

Kronologi Right Issue

Disini terdapat 4 contoh Case Study untuk melayakkan anda mendapatkan Right issue.

  1. Ali beli saham ABC pada 1 Julai iaitu sebelum hari Ex-Date, 3 Julai. Walaupun Ali jual pada hari Ex-Date Ali masih dikira layak mendapat Right issue ABC-OR.
  2.  Siti beli saham ABC pada 2 Julai iaitu sehari sebelum Ex-Date, kemudian jual saham ABC pada hari Ex-Date 3 Julai masih dikira layak mendapat Right issue ABC-OR.Jual pada hari Ex-Date tidak menjadi masalah dan masih layak mendapat Right Issue.
  3. Puan Limah beli saham ABC pada hari Ex-Date, 3 Julai dan jual sehari selepas hari Ex-Date.Maka Puan Limah tidak layak mendapat Right issue kerana beli pada hari Ex-Date. Untuk mendapat right Issue perlu beli sekurangnya sehari sebelum Ex-Date.Beli pada hari Ex-Date sudah tidak layak mendapat Right Issue.
  4.  Encik Abu beli saham ABC pada 2 Julai sehari sebelum Ex-Date dan jual selepas hari Ex-Date pada 4 Julai.Encik Abu layak mendapat Right Issue kerana beli sehari sebelum Ex-Date.

Kronologi Right Issue

Kronologi Right Issue

Untuk fahamkan apa sebenarnya yang berlaku dalam Right issue ini, anda boleh semak kronologi right issue seperti pada gambar rajah diatas.

Pertama, jika anda beli saham ABC sebelum tarikh Ex-Date. Kemudian jual pada hari Ex-Date atau simpan maka anda layak mendapat Right Issue.

Jika anda layak mendapat Right Issue maka anda akan nampak munculnya ABC-OR di Portfolio anda.

Anda mempunyai pilihan sama ada boleh jual macam biasa ABC-OR tersebut atau biarkan sahaja hingga Expired.

Selepas expired anda diberi pilihan untuk Subscribe atau tidak. Jika nak Subscribe kena bayar unit ABC-OR anda terima dengan harga yang telah diberitahu. Itulah jumlah right issue yang anda perlu bayar.

Jika tak Subscribe right issue pun tak menjadi masalah. Ianya bergantung pada anda sama ada berbaloi atau tidak.

Dan sesetengah Right issue juga datang dengan Free Warrant. Jika ada free Warrant ini maka anda akan dapat free warrant di Portfolio anda selepas subscribe right issue.

Kesimpulan

Jadi keputusan untuk Subscribe right issue atau tidak adalah terletak di tangan anda sendiri.

Sebelum membuat keputusan anda perlu membuat pengiraaan modal tambahan yang anda keluarkan untuk Subscribe serta pulangan yang anda bakal peroleh adakah berbaloi atau tidak.

Dan anda juga sebenarnya boleh rujuk pada surat yang dihantar ke alamat anda dimana ada menyatakan tujuan Right Issue syarikat tersebut dibuat.

Semoga artikel Kronologi Right Issue ini bermanfaat untuk anda.

Sebarkan perkongsian ini pada keluarga, kawan-kawan dan orang terdekat anda dan sama-sama ajak mereka buka Akaun CDS bersama saya.

Jangan risau anda juga boleh mulakan dulu dengan Download Ebook Percuma dari Mahersaham.

Terima kasih.

Similar Posts