KPower Cadangkan Share Split 1- 4 & Waran Percuma

KPower mencadangkan share split 1 hingga 4 baru dengan waran percuma

 

 

Kumpulan Powernet Bhd (KPower) telah mengusulkan rancangan pemisahan saham (share split) baru untuk meningkatkan kecairan perdagangan sahamnya.

Hal ini berdasarkan satu saham KPower yang dibahagikan kepada 4 saham yang akan disertakan dengan penerbitan waran percuma.

Berkata kumpulan KPower:

“Waran tersebut akan diedarkan kepada pemegang saham yang layak berdasarkan 1 waran untuk setiap 3 saham yang dipegang setelah pembahagian saham”,

kata kumpulan itu dalam makluman bursa saham pada tempoh hari. 

 

Sebelum tu, jom kita lihat serba sikit corporate information mengenai syarikat KPower ini. Syarikat ini merupakan sektor produk dan perkhidmatan pengguna.

Syarikat ini juga adalah main board dalam Bursa Malaysia.

 

KPower
Kredit Gambar: MalaysiaStock.Biz

 

 

Berdasarkan annual report tahunan, antara aktiviti yang menjadi tumpuan oleh syarikat Kpower ini ialah aktiviti berkaitan pembinaan, logistik, harta tanah dan pembuatan.

Syarikat ini juga banyak menumpukan perhatian untuk memperkukuhkan perniagaannya yang terdapat di segmen tenaga dan utiliti yang mampan.

Antara strateginya ialah dengan mengembangkannya jejak geografi ke ASEAN, Asia Selatan, Asia Tengah, Timur Tengah dan Eropah.

 

KPower
Kredit Gambar: MalaysiaStock.Biz

 

 

Jika dilihat pada technical chart di atas jelas menunjukkan saham KPower ini sedang berlaku kenaikan dari awal November hingga kini saham tersebut sudah berharga RM4.63.

Anda boleh membuat kajian dengan lebih mendalam dengan melayari MalaysiaStock.Biz.

 

Pembatalan share split 1 hingga 2 yang dirancang lebih awal

 

 

Berbalik kepada isu share split, KPower mengumumkan bahawa pelaksanaan pemisahan saham 1 hingga 2 yang telah dirancang awal sebelum ini yang diumumkan pada 5 Jun telah dibatalkan setelah mempertimbangkan akan kenaikan harga saham syarikat tersebut baru-baru ini.

Hal ini kerana, mereka berfikir panjang dan bersungguh-sungguh dalam memberi cara terbaik untuk mengucapkan penghargaan kepada pemegang saham mereka.

Tambahan pula, waran perpecahan saham ini adalah gabungan antara kemenangan bersama untuk syarikat dan pemegang saham mereka.

Dengan pembahagian saham, akan ada kecairan dan pemegang saham akan diberi ganjaran kerana tinggal bersama syarikat untuk jangka masa panjang.

 

“Oleh itu, kami berharap ini akan mendorong lebih banyak penyertaan pelabur ke dalam syarikat,” kata ketua KPower, Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah dalam satu kenyataan.

 

 

Tarikh Kelayakan Pembahagian Saham KPower

 

 

Haa..agak-agak bila ya tarikh untuk share split ini akan diumumkan?

Syarikat ini mengatakan tarikh kelayakan untuk pembahagian saham dan waran percuma yang baru dicadangkan akan diputuskan dan diumumkan kemudian.

Perkara ini memerlukan kelulusan peraturan dan pemegang saham.

Tidak ada hasil yang akan diperoleh dari pembahagian saham, tetapi waran percuma yang akan mempunyai tempoh lima tahun dapat ditukar menjadi saham KPower pada harga pelaksanaan RM2.50.

Hal ini sekiranya jika mereka digunakan sepenuhnya.

KPower menjangka akan mengumpulkan hingga RM376.94 juta dari mereka, yang diharapkan dapat digunakan untuk modal kerja masa depan.

Konklusinya, terhadap corporate exercises ini modal saham kumpulan tersebut dijangka akan meningkat kepada RM474.62 juta yang merangkumi 603.11 juta saham.

Modal ini berubah daripada RM97.73 juta yang merangkumi 113.08 juta saham pada 30 Oktober.

 

 

 

Peluang Pelaburan Baru

 

 

Sementara itu, kumpulan itu mengatakan akan terus mencari peluang pelaburan baru di rantau ini dan mengukuhkan lagi jaringan rantau Aseannya.

Berkatanya, setelah pelaburan ini berjaya di Indonesia dan Nepal, jaringan wilayah yang diperluas akan menciptakan nilai yang lebih besar bagi semua pihak yang berkepentingan.

Selain itu, kumpulan ini sedang berusaha memperkukuhkan perniagaannya yang ada di tenaga dan utiliti yang mampan.

Antara starteginya dengan mengembangkan jejak geografi ke ASEAN, Asia Selatan, Asia Tengah, Timur Tengah dan Eropah.

 

 

Kesimpulan

 

 

Kesimpulannya, berdasarkan misi syarikat ini di dalam laporan tahunan, KPower meletakkan misi untuk berkembang dan berkembang ke peringkat antarabangsa melalui melayani masyarakat tanpa sempadan secara berterusan dan cara yang bertanggungjawab.

Hal ini dapat kita lihat bahawa syarikat ini mempunyai perancangan yang jauh dan besar dalam memajukan syarikatnya sekaligus memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk pelanggannya.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Moga artikel ini bermanfaat untuk anda.

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

Similar Posts