Jenis Chart Yang Ada Dalam Saham

Terdapat beberapa jenis chart yang ada dalam pasaran saham yang biasa TRADER/INVESTOR gunakan dan setiap satu berbeza mengikut apa trader or investor mahukan.

Setiap satu mempunyai ciri-ciri dan fungsi yang berbeza.

Line Chart

Carta ini hanya menggunakan satu garisan sahaja yang menunjukkan pergerakan harga. Setiap harga akan disambungkan. Ia boleh digunakan untuk melihat trend secara mudah.

Tick chart dalam platform Mplus adalah line chart untuk satu minit. Untuk mengetahui trend, menggunakan line chart adalah lebih mudah.

Bar Chart

Menggunakan konsep yang sama seperti candlestick chart, cuma candlestick chart lebih menarik secara visual dan lebih mudah dilihat.

Merah menandakan kaunter atau syarikat ditutup lebih rendah daripada open.

Sesetengah pengamal Elliott Wave lebih gemar menggunakan bar chart daripada candlestick chart.

Candlestick Chart

Dipercayai bermula di Jepun, digunakan oleh Munehisa Homma kemudiannya dibawa ke barat.

Dengan melihat candlestick, bentuk dan formasi beberapa candle akan menghasilkan signal buy ataupun sell. Dapat menggambarkan psikologi market dengan mudah dan dikatakan adalah ‘leading indicator’ berbanding indikator teknikal yang lain.

Heikin Ashi Chart

Berbeza dengan candlestick chart, ianya menggunakan satu pengiraan yang unik untuk melancarkan pergerakan harga dan menghasilkan satu gambaran yang lebih jelas tentang trend semasa.

Renko Chart

Chart yang tidak mengambil kira faktor masa, sebaliknya hanya berdasarkan kepada pergerakan harga sahaja. Setiap petak menunjukkan kenaikan atau penurunan harga mengikut senggatan tertentu.

Kagi Chart

Seperti Renko, ia juga tidak mengambil kira faktor masa. Line hanya akan dilukis apabila harga melepasi tahap atau senggatan tertentu. Berguna dalam nak kenal pasti long term trends atau pun kawasan berkemungkinan berlaku reversal atau perubahan trend.

Point And Figure Chart

Hampir sama seperti kagi, cuma ia menggunakan simbol X dan simbol O sebagai penunjuk harga yang tidak melibatkan masa.

Kesimpulan

Terdapat pelbagai jenis carta yang digunakan oleh pengamal analisis teknikal, dan yang paling biasa digunakan adalah jenis candlestick chart.

Moga artikel kali ni bermanfaat untuk anda semua. Untuk senarai penuh artikel berkaitan analisis teknikal, boleh ke Senarai Penuh Artikel Analisis Teknikal .

Similar Posts

3 Comments

Comments are closed.