IPO MN HOLDINGS BERHAD DI ONLINE BANKING

Apa itu IPO?

4 Perkara penting dalam IPO

IPO MN HOLDINGS BERHAD – Detail Tawaran Awam


? ACE MARKET

?ISSUE PRICE RM0.21
?Opening of application : 8/4/2022
?Closing of application : 15/4/2022

?Balloting Date : 18/4/2022
?Tentative listing date : 28/4/2022
? IPO Advisor : M&A SECURITIES SDN BHD

Sumber webiste MIH

Sejarah IPO MN HOLDINGS BERHAD

Syarikat ini telah diperbadankan di Malaysia di bawah Akta pada 26 November 2020 sebagai syarikat berhad di bawah nama MN Holdings Berhad untuk memudahkan Penyenaraian.

Struktur kumpulan syarikat ini adalah :

Aktiviti bisnes syarikat ini adalah :

 1. perkhidmatan dan penyelesaian kejuruteraan utiliti bawah tanah
 2. perkhidmatan dan penyelesaian kejuruteraan pencawang

Mempunyai lebih 13 tahun dalam industri pembinaan utiliti kuasa di Malaysia. MNSB dan MPTSB telah ada sejak 2019 yang di daftarkan sebagai Gred 7 (atau biasa dikenali dengan kontraktor G7) dan Gred 5 dengan CIDB yang mana masing-masing dalam kategori Bangunan (B), Kejuruteraan Awam (CE) dan Kejuruteraan Mekanikal (ME). Kontraktor CIDB G7 adalah gred tertinggi yang membenarkan penyertaan dalam tender projek nilai kontrak tanpa had di seluruh Malaysia. Oleh itu MNSB tidak di hadkan sebarang had tender.

Kekuatan MN HOLDINGS BERHAD

 1. Mereka telah membangunkan sinergi antara anak syarikat operasi  untuk memberi perkhidmatan kepada kuasa sektor utiliti di Malaysia. Pelbagai aktiviti perniagaan yang mereka jalankan di bawah anak-anak syarikat mereka menjadikan merkea mampu untuk berkhidmat kepada utiliti kuasa sektor di Malaysia, daripada penjanaan kuasa kepada penghantaran dan pengedaran.
 2. Mereka telah mewujudkan satu segmen tersendiri di utiliti dan pencawang bawah tanah untuk segmen kejuruteraan di Malaysia. Syarikat mereka mempunyai reputasi yang baik yang boleh dikaitkan kepada kualiti kerja mereka yang telah siap yang telah memenuhi jangkaan dan keperluan piawaian yang ditetapkan oleh pelanggan mereka. Selama bertahun-tahun, mereka percaya mereka telah menubuhkan hubungan baik dengan pelanggan melalui komunikasi rapat dengan pasukan mereka. Mereka percaya bahawa kehadiran jangka panjang Syarikat mereka dan peranan aktif yang mereka lakukan bermain dalam industri memberikan keyakinan pelanggan terhadap keupayaan dan kapasiti mereka untuk menawarkan perkhidmatan yang berkualiti di Malaysia.
 3. Mereka mempunyai kepakaran dalam melaksanakan rangkaian perkhidmatan yang komprehensif untuk bawah tanah projek kejuruteraan utiliti yang memerlukan kaedah penggalian parit terbuka dan tanpa parit kaedah, yang disesuaikan dengan keperluan dan keperluan pelanggan mereka. Kebolehan mereka untuk menjalankan kedua-dua kaedah penggalian parit terbuka dan kaedah penggalian tanpa parit memberikan kelebihan berikut kepada pelanggan mereka:
  (a) memastikan bahawa kerja yang mereka lakukan adalah mematuhi undang-undang keperluan dan peraturan
  (b) pelanggan mereka boleh jadikan mereka sebagai kontraktor tunggal untuk menyediakan perkhidmatan sehenti untuk melaksanakan semua kerja yang berkaitan
  (c) mereka mampu memberikan cadangan kepada pelanggan mereka untuk memenuhi teknikal keperluan untuk projek-projek tersebut
 4. Mereka memiliki pelbagai jentera yang membolehkan mereka menggunakan pelbagai utiliti yang besar projek. Oleh itu, mereka mempunyai kapasiti untuk melibatkan diri dalam beberapa projek secara serentak, dan rangkaian mesin mereka membolehkan menjalankan pemasangan dan penyelenggaraan berfungsi mengikut keperluan yang berkaitan. Selanjutnya, pemilikan jentera sendiri di pelupusan mereka membolehkan mereka merangka pelan kerja yang fleksibel dan memohon jentera yang sesuai khusus memenuhi keperluan dan keperluan yang berbeza
  pelanggan, serta membolehkan mereka menggunakan mereka dengan pantas ke pelbagai lokasi sebagai diperlukan.
 5. Mereka dapat menyediakan penyelesaian bersepadu dengan keupayaan pelaksanaan untuk pencawang projek kejuruteraan. Semasa peringkat pembinaan, 0boleh menganggap
  peranan pengurusan dan penyeliaan keseluruhan projek. Mereka juga dapat sumber bahan binaan, peralatan pencawang dan sistem yang diperlukan untuk pemasangan dan pentauliahan serta menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan kepada pelanggan setelah menyiapkan projek. Keupayaan mereka untuk menyediakan penyelesaian bersepadu dengan pelbagai perkhidmatan dan keupayaan pelaksanaan yang kukuh boleh meletakkan mereka dengan baik untuk mendapatkan kontrak untuk kejuruteraan pencawang berskala besar dan kompleks
  projek pembinaan daripada pelanggan mereka.

FINANCIAL INFORMATION IPO MN HOLDINGS BERHAD DI ONLINE BANKING

Dibawah ini adalah gambar rajah ringkasan financial information untuk MN HOLDINGS BERHAD dari 2018 sehingga 2021

sumber prospectus MN HOLDINGS BERHAD

SEBAB-SEBAB IPO MN HOLDINGS BERHAD DI ONLINE BANKING

Berdasarkan pembacaan dari Prospectus sebanyak RM17.17 JUTA diperlukan untuk :

 1. Perbelanjaan Modal
 2. Pembayaran balik pinjaman bank
 3. Modal kerja am
 4. Anggaran perbelanjaan penyenaraian

A) Perbelanjaan Modal

B) Pembayaran balik pinjaman bank

C) Modal kerja am

D) Anggaran perbelanjaan penyenaraian

Status syariah IPO MN HOLDINGS BERHAD di ONLINE BANKING

Berdasarkan prospectus, IPO ini mendapat shariah dari Shariah Advisory Council of SC

Sumber prospectus MN HOLDINGS BERHAD

Berapa PE Ratio IPO MN HOLDINGS BERHAD

Dari  2 gambar ini kita boleh dapat 3 info yang penting

 1. No of share adalah 408,750,000
 2. Harga adalah RM0.21
 3.  PAT =8,129,000

Kemudian dari Financial Information diatas, selain revenue kita boleh lihat juga PAT (rujuk Profit for the financial year) pada tahun 2021 iaitu sebanyak 8,129,000

Formula EPS = PAT / no of share

Dapat EPS boleh dapat PE

PE = Price bahagi EPS

Jadi EPS = 8,129,000 / 408,750,000
= RM 0.0198874617737003

PE = 0.21/ 0.0198874617737003
= PE 10.56

Cara mohon IPO

Untuk Public share kita boleh mohon hanya melalui ONLINE BANKING seperti Maybank2u , Cimbclicks , Public Bank dan lain-lain lagi.

Boleh baca Cara Mohon di:
CIMB
Maybank
Public Bank

Nombor Akaun CDS Mplus

Bagi pengguna MPLUS login menggunakan PC kemudian pergi ke bahagian My Account dan klik My Profile. Disitu akan terdapat no akaun cds anda.

Untuk isi no akaun cds mesti ikut ini

012001 kemudian sambung dengan no akaun cds anda.

Kesimpulan IPO ini

Untuk membeli IPO anda perlu tahu background syarikat dan membuat sedikit kajian. Segala keputusan adalah di tangan anda. Untuk cari prospectus anda boleh baca artikel Cara Cari Prospectus IPO Baru.

Nak belajar tentang IPO ada di ajar dalam kelas supertrader. Tetapi kelas kami sediakan adalah percuma dengan syarat buka akaun cds bersama kami. Jika berminat nak belajar dari Zero sehingga Advance boleh daftar CDS bersama saya.

Similar Posts