|

IPO KIM HIN JOO Berhad

Initial Public Offering, IPO KIM HIN JOO Berhad telah dibuka untuk semua. KIM HIN JOO (MALAYSIA) Berhad menjual pakaian bayi, kanak-kanak dan ibu mengandung.

Untuk faham apa itu IPO boleh baca di  APA ITU IPO ATAU SAHAM TERBITAN AWAM?  

Detail untuk TAWARAN awam Awal ini

details KIM HIN JOO Berhad.

?ACE MARKET
?ISSUE PRICE RM0.43
?Opening of application : 19/6/2019
?Closing of application : 26/6/2019
?Tentative listing date : 8/7/2019
? IPO Advisor : UOB KAY HIAN SECURITIES (M) SDN BHD

Sejarah Syarikat

Bermula sebagai private limited company pada 10 Februari 1978 dengan nama KIM HIN JOO (MALAYSIA) Sdn Bhd dan pada 31 Oktober 2018 menjadi public limited company dengan nama KIM HIN JOO (MALAYSIA) Berhad.

Jika anda ke midvalley sebagai contoh anda akan lihat outlet yang signboardnya ada tulis “Mothercare” so itu adalah kepunyaan KIM HIN JOO iaitu segment mainan kanan, peralatan ibu mengandung dan juga peralatan bayi.

Dibawah KIM HIN JOO Berhad terdapat 3 lagi struktur untuk syarikat ini iaitu : struktur KIM HIN JOO Berhad.

Group business untuk KIM HIN JOO adalah seperti berikut

group bisnes KIM HIN JOO Berhad.

Mothercare mula di Malaysia pada tahun 1987. Sekarang, mereka mempunyai 16 kedai di seluruh negara dengan kedai utama terletak di Suria KLCC. Di gedung utama, ini adalah pengalaman membeli-belah yang mempamerkan pelbagai jenis fesyen kanak-kanak, nurseri, pushchairs, kerusi kereta dan fesyen. Mereka juga mempunyai reputasi yang kukuh dalam kepakaran, kualiti, keselamatan dan inovasi dalam produk dan perkhidmatan  untuk ibu-ibu, bayi dan anak-anak. 

Financial Information

Revenue untuk syarikat ini adalah seperti berikut:

revenue KIM HIN JOO Berhad.

2015 RM77 JUTA

2016 RM84.8 JUTA

2017 RM 93 JUTA

2018 RM97 JUTA

Jika kita lihat graf ini ia semakin meningkat meningkat dan terus meningkat.

Kekuatan syarikat ini adalah :

  1. Exclusive right to sell Mothercare and ELC products in Malaysia and leverage on the Mothercare and ELC brand names
  2. Established track record and experience in the retail and distribution of baby, children and maternity products
  3. Large portfolio of baby and children product
  4. Experienced management team which is 16 years of experience

KEGUNAAN IPO UNTUK KIM HIN JOO Berhad

kegunaan ipo KIM HIN JOO Berhad.

Syarikat ini memerlukan sebanyak 32.68 juta . Dari 32.68 juta ada beberapa pecahannya seperti berikut

Dari 10 juta Expansion of our retail network, KIM HIN JOO Berhad plan untuk membuka 4 atau 5 outlet lagi dalam masa 3 tahun. Outlet ingin bercadang di buka di Ipoh, Melaka, Kuantan dan Miri Sarawak.

Mereka mengambil kira sejarah pembukaan outlet sebelum ini diantara 1.5juta – 2.0 juta untuk sesebuah outlet. Jadi dengan 10 juta mampu menghasilkan lagi 4 atau 5 outlet.

Manakala untuk “Expansion of Our Toys Range” mereka memerlukan 5 juta iaitu 15.3% untuk membuka Kedai Mainan untuk kanak-kanak. Mereka bercadang untuk buka sekurang-kurangnya 3 atau 4 outlets.

Untuk Revamp and upgrade our back-end IT infrastructurer system mereka memerlukan RM 3 juta iaitu 9.18% untuk install sistem yang berkaitan businsess mereka.

Akhir sekali dalam Business expansion ini mereka allocate RM2 juta iaitu 6.12% untuk mengembangkan dan menempatkan semula Mothercare yang sedia ada untuk outlet yang lebih besar.

Ini akan melibatkan kerja-kerja renovation dan penambahan barangan. Jadi total untuk Business expansion ini mereka memerlukan RM20 JUTA keseluruhannya iaitu 61.2%

Untuk working capital pula mereka memerlukan RM8.8JUTA iaitu 27.17% ini untuk operational overhead, maintenance, pengiklanan dan juga pengeluaran barangan baru.

Lisitng Expenses: 11.63% iaitu sebanyak RM3.8JUTA untuk listing iaitu seperti Profesional Fees, Fees of authorities, underwriting commissions, brokerage and placement fees, others fees and contigencies.

Status syariah IPO KIM HIN JOO Berhad

Bagi muslim status syariah sangat penting dalam menjaga harta kita. Untuk IPO KIM HIN JOO Berhad ini ia berstatus  patuh syariah berdasar sumber di ambil dari laman facebook BIMB SECURITIES Sdn Bhd.

CARA MOHON IPO KIM HIN JOO Berhad

Untuk Public share kita boleh mohon hanya melalui ONLINE BANKING seperti Maybank2u , Cimbclicks , Public Bank dan lain-lain lagi.

Jika anda menggunakan CIMBCLICKS anda boleh baca disini CARA MEMOHON IPO MELALUI ONLINE BANKING CIMB

KESIMPULAN

Ini hanya pandangan penulis sahaja, bagi saya IPO KIM HIN JOO Berhad adalah satu IPO yang baik dari segi REVENUE,  bank penasihat untuk syarikat ini iaitu UOB KAY HIAN SECURITIES (M) SDN BHD dan kegunaan ipo itu sendiri. Jika kita lihat kegunaan IPO untuk syarikat adalah untuk mengembangkan lagi business mereka. Ini sangat bagus untuk sesebuah syarikat.

Bagi peserta kelas Supertrader Mahersaham mereka tahu apa itu GOOD IPO dan BAD IPO yang kami ajar dalam kelas tersebut.

Secara umumnya saya menegaskan ini hanya pandangan peribadi saya tentang IPO KIM HIN JOO Berhad. Sebarang keputusan untuk memohon IPO ini adalah di tangan anda para pelabur yang bijak sekalian.

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.