IPO FARM FRESH BERHAD DI ONLINE BANKING

Apa itu IPO?

4 Perkara penting dalam IPO

IPO FARM FRESH BERHAD – Detail Tawaran Awam


? MAIN MARKET

?ISSUE PRICE RM1.35
?Opening of application : 28/2/2022
?Closing of application : 8/3/2022

?Balloting Date : 11/3/2022
?Tentative listing date : 22/3/2022
? IPO Advisor : CIMB INVESTMENT BANK BERHAD

Sumber webiste TIIH

Kenali Board of Directors Farm Fresh Berhad

Berdasarkan carian, Tan Sri Dato’Seri Haji Megat Najmuddin bin Datuk Seri Dr Hj Megat Khas  juga merupakan Chairman, Independent Non-Executive Director kepada ASIAN PAC dan Chairman, Non-Independent Non-Executive Director kepada Sime Darby Plantation

Manakala carian untuk Dato’ Dr Quaza Nizamuddin Bin A. Hassan Nizam pula adalah seorang Doktor Perubatan Veterinar. Pakar dalam bidang beliau dan berkait dengan bisnes model Farm Fresh ini.

Selain itu, untuk Tan Mei Shwen Serena pula merupakan Exec Director/Head:Private Markets, Khazanah Natl BHD , BOARD MEMBERSHIPS Cgs-Cimb Group Holdings BHD Khazanah Nasional.

Untuk Sukanta Kumar Dutt, beliau merupakan Board Member, CIMB Bank Berhad

Sejarah IPO Farm Fresh Berhad di Online Banking

Syarikat ini diperbadankan di Malaysia pada 24 MAC 2010 sebagai syarikat sendirian berhad dengan nama The Holstein Milk Company Sdn Bhd. Pada 24 Mei 2021 syarikat ini bertukar nama menjadi Farm Fresh Sdn Bhd dan pada 22 september 2021 syarikat ini menjadi syarikat awam berhad sebagai langkah ingin masuk ke Bursa Malaysia. Aktiviti utama syarikat ini ialah menternak lembu tenusu dan penjualan lembu tenusu. Mereka juga mengendalikan lima ladang tenusu di Malaysia dan satu ladang tenusu di Australia.

Kekuatan IPO FARM FRESH BERHAD di ONLINE BANKING

 1. Salah satu pemain terbesar dan paling pesat berkembang dalam tenusu Malaysia – Mereka adalah pengeluar produk tenusu bersepadu terbesar yang diperbuat daripada susu segar di Malaysia pada 2020, menurut Frost & Sullivan, dan mempunyai pasaran yang kukuh kedudukan dan rekod prestasi pertumbuhan merentas kategori produk.
 2. Portfolio jenama proprietari yang menarik dan pelbagai yang dibina di atas susu segar cadangan dan disokong oleh budaya inovasi -Jenama Farm Fresh adalah nama yang mantap dengan pengiktirafan luas di kalangan tempatan pengguna, terutamanya disebabkan komitmen kami untuk menyampaikan produk berasaskan susu segar dan untuk berinovasi untuk memenuhi citarasa dan pilihan pengguna yang berubah-ubah.
 3. Model “grass-to-glass” bersepadu secara menegak menyediakan operasi dan faedah kewangan – mempunyai kehadiran merentasi segmen huluan, pertengahan dan hiliran industri tenusu, yang manfaatkan untuk pengembangan dan pertumbuhan.
 4. Kelebihan daya saing yang kuat melalui pemilikan bank gen dan terkenal pengurusan ladang dan amalan penternakan – Pada Jun 2021, mereka memiliki salah satu bank gen terbesar yang tinggal daripada yang asal Lembu AFS di seluruh dunia, menurut Frost & Sullivan, yang digabungkan dengan haiwan mereka amalan penternakan membantu menjana dan mengekalkan hasil yang tinggi dan susu yang berkualiti tinggi daripada lembu tenusu mereka.
 5. Penembusan pasaran yang meluas melalui rangkaian pengedaran berbilang saluran – Rangkaian pengedaran berbilang saluran meliputi semua negeri dan bandar utama di Malaysia, membolehkan menyampaikan produk kepada pelbagai pelanggan di Malaysia dan menawarkan pelbagai laluan ke pasaran untuk penembusan dan pertumbuhan selanjutnya
 6. Pasukan pengurusan yang kuat dan berpengalaman dengan penekanan yang ketara pada ESG inisiatif – Pasukan pengurusan kanan utama yang diketuai pengasas kami mempunyai secara agregat lebih 33 tahun pengalaman dalam industri tenusu, dan rekod prestasi menyampaikan organik dan pertumbuhan bukan organik sambil meletakkan kepentingan pada mampan, sosio-ekonomi matlamat pembangunan dan alam sekitar.

FINANCIAL INFORMATION IPO FARM FRESH BERHAD

Dibawah ini adalah gambar rajah ringkasan financial information untuk IPO FARM FRESH Berhad  dari 2019 sehingga 2021

sumber Prospectus Farm Fresh Berhad

SEBAB-SEBAB IPO FARM FRESH BERHAD DI ONLINE BANKING

Berdasarkan pembacaan dari Prospectus sebanyak RM301 JUTA diperlukan untuk :

 1. Perbelanjaan modal Kumpulan
  – Penubuhan hab pembuatan yang baru, ladang tenusu yang baru dan bersepadu kemudahan pemprosesan di Malaysia
  – Perluasan pengeluaran kemudahan di Australia
  – Peluasan wilayah di luar Malaysia
 2. Modal kerja
 3. Anggaran perbelanjaan penyenaraian

A) Penubuhan hab pembuatan yang baru, ladang tenusu yang baru dan bersepadu kemudahan pemprosesan di Malaysia

B) Perluasan pengeluaran kemudahan di Australia

C) Peluasan wilayah di luar Malaysia

D) Modal kerja

E) Anggaran perbelanjaan penyenaraian

Status syariah IPO FARM FRESH BERHAD di ONLINE BANKING

Berdasarkan prospectus, IPO ini mendapat shariah dari Shariah Advisory Council of SC

Sumber Prospectus FARM FRESH BERHAD

Berapa PE Ratio IPO FARM FRESH BERHAD

Dari  2 gambar ini kita boleh dapat 3 info yang penting

 1. No of share adalah 1,857,954,837
 2. Harga adalah RM1.35
 3.  PAT =36,228,000

Kemudian dari Financial Information diatas, selain revenue kita boleh lihat juga PAT (rujuk Profit for the financial year) pada tahun 2021 iaitu sebanyak 36,228,000

Formula EPS = PAT / no of share

Dapat EPS boleh dapat PE

PE = Price bahagi EPS

Jadi EPS = 36,228,000 / 1,857,954,837
= RM 0.0194988593256102

PE = 1.35 / 0.0194988593256102
= PE 69.234

Cara mohon IPO FARM FRESH BERHAD

Untuk Public share kita boleh mohon hanya melalui ONLINE BANKING seperti Maybank2u , Cimbclicks , Public Bank dan lain-lain lagi.

Boleh baca Cara Mohon di:
CIMB
Maybank
Public Bank

Nombor Akaun CDS Mplus

Bagi pengguna MPLUS login menggunakan PC kemudian pergi ke bahagian My Account dan klik My Profile. Disitu akan terdapat no akaun cds anda.

Untuk isi no akaun cds mesti ikut ini

012001 kemudian sambung dengan no akaun cds anda.

Kesimpulan IPO FARM FRESH BERHAD

Untuk membeli IPO anda perlu tahu background syarikat dan membuat sedikit kajian. Segala keputusan adalah di tangan anda.

Nak belajar tentang IPO ada di ajar dalam kelas supertrader. Tetapi kelas kami sediakan adalah percuma dengan syarat buka akaun cds bersama kami. Jika berminat nak belajar dari Zero sehingga Advance boleh daftar CDS bersama saya.

Anda juga dapat Download Ebook Percuma ini dari Mahersaham untuk mula belajar saham!

Similar Posts