IPO FARM FRESH BERHAD DI MITI

Apa itu IPO?

 

Flow IPO FARM FRESH BERHAD  di Bursa Malaysia

 

Sebelum listing di Bursa Malaysia sesebuah syarikat akan melalui IPO terlebih dahulu. Waktu di IPO, syarikat akan membuka peluang kepada orang awam untuk memohon saham syarikat tersebut di dua tempat iaitu :

 1. MITI – Untuk bumiputra
 2. Online banking – Public

Jadi sekarang IPO Farm Fresh Berhad di Bursa Malaysia di buka tawaran untuk BUMIPUTRA melalui MITI 

Farm Fresh Berhad merupakan salah satu Upcoming IPO Malaysia 2022.

 

Detail Tawaran Awam IPO FARM FRESH di MITI

Jumlah saham Khas : 232,244,400 unit

Harga  : Belum ada untuk IPO FARM FRESH BERHAD di MITI ini share price . Akan ditentukan nanti. (Perlu mohon dahulu)

Bank penasihat : CIMB Investment Bank Berhad

Penyaraian Saham : Main Market

Pegawai untuk di hubungi : CIMB (Equity Capital Markets) – MITI Helpdesk ( No. Tel :032261843 / Emel :cimb.mitihelpdesk@cimb.com )

Farm Fresh Berhad IPO date

Tarikh tutup Permohonan : 31/12/2021

 

Proses di MITI

 1. Mohon online – biasanya dibuka untuk mohon 1-2 minggu. Contoh IPO ini dibuka 16 Disember dan tutup pada 31 Disember 2021. Sebelum ini selepas mohon online perlu pos dokumen. Sekarang mohon online dan dokumen upload sekali. Lagi mudah sebenarnya.
 2. Keputusan IPO – Akan ada satu tarikh nanti para pemohon boleh check permohonan mereka lulus atau tidak
 3.  Bayar – Bila anda dapat IPO jadi anda perlu bayar
 4.  Listing date – Pada tarikh IPO listing, IPO ini akan masuk di portfolio trading akaun anda.

 

Pemegang Saham Utama IPO Farm Fresh di MITI

 

Kenali Board of Directors Farm Fresh Berhad

 

 

Berdasarkan carian, Tan Sri Dato’Seri Haji Megat Najmuddin bin Datuk Seri Dr Hj Megat Khas  juga merupakan Chairman, Independent Non-Executive Director kepada ASIAN PAC dan Chairman, Non-Independent Non-Executive Director kepada Sime Darby Plantation

Manakala carian untuk Dato’ Dr Quaza Nizamuddin Bin A. Hassan Nizam pula adalah seorang Doktor Perubatan Veterinar. Pakar dalam bidang beliau dan berkait dengan bisnes model Farm Fresh ini.

Selain itu, untuk Tan Mei Shwen Serena pula merupakan Exec Director/Head:Private Markets, Khazanah Natl BHD , BOARD MEMBERSHIPS Cgs-Cimb Group Holdings BHD Khazanah Nasional.

Untuk Sukanta Kumar Dutt, beliau merupakan Board Member, CIMB Bank Berhad

 

Sejarah IPO Farm Fresh Berhad di MITI

Syarikat ini telah diperbadankan di Malaysia di bawah Akta Syarikat, 1965 pada 24 Mac 2010 sebagai syarikat sendirian berhad di bawah nama The Holstein Milk Company Sdn Bhd dan disifatkan berdaftar di bawah Akta. Pada 24 Mei 2021, Syarikat ini menukar namanya
kepada Farm Fresh Sdn Bhd. Pada 22 September 2021, Syarikat ini telah ditukar menjadi awam syarikat dan mengambil alih nama Farm Fresh Berhad. Aktiviti utama Syarikat ialah menternak lembu tenusu dan penjualan lembu tenusu. susu manakala, bersama-sama anak syarikat, mereka membentuk tenusu bersepadu menegak yang berkembang pesat kumpulan yang terlibat dalam perniagaan perladangan, pembuatan dan pengedaran pelbagai tenusu produk dan produk berasaskan tumbuhan. Mereka juga mengendalikan lima ladang tenusu di Malaysia dan satu ladang tenusu di Australia.

Selain itu mereka mempunyai portfolio produk yang pelbagai yang terdiri terutamanya daripada susu RTD sejuk produk, produk UHT/ambien RTD, produk berasaskan tumbuhan, produk yogurt dan jem buah-buahan dan sos.

 

Kekuatan IPO FARM FRESH BERHAD di MITI

 1. Salah satu pemain terbesar dan paling pesat berkembang dalam tenusu Malaysia – Mereka adalah pengeluar produk tenusu bersepadu terbesar yang diperbuat daripada susu segar di Malaysia pada 2020, menurut Frost & Sullivan, dan mempunyai pasaran yang kukuh kedudukan dan rekod prestasi pertumbuhan merentas kategori produk.
 2. Portfolio jenama proprietari yang menarik dan pelbagai yang dibina di atas susu segar cadangan dan disokong oleh budaya inovasi -Jenama Farm Fresh adalah nama yang mantap dengan pengiktirafan luas di kalangan tempatan pengguna, terutamanya disebabkan komitmen kami untuk menyampaikan produk berasaskan susu segar dan untuk berinovasi untuk memenuhi citarasa dan pilihan pengguna yang berubah-ubah.
 3. Model “grass-to-glass” bersepadu secara menegak menyediakan operasi dan faedah kewangan – mempunyai kehadiran merentasi segmen huluan, pertengahan dan hiliran industri tenusu, yang manfaatkan untuk pengembangan dan pertumbuhan.
 4. Kelebihan daya saing yang kuat melalui pemilikan bank gen dan terkenal pengurusan ladang dan amalan penternakan – Pada Jun 2021, mereka memiliki salah satu bank gen terbesar yang tinggal daripada yang asal Lembu AFS di seluruh dunia, menurut Frost & Sullivan, yang digabungkan dengan haiwan mereka amalan penternakan membantu menjana dan mengekalkan hasil yang tinggi dan susu yang berkualiti tinggi daripada lembu tenusu mereka.
 5. Penembusan pasaran yang meluas melalui rangkaian pengedaran berbilang saluran – Rangkaian pengedaran berbilang saluran meliputi semua negeri dan bandar utama di Malaysia, membolehkan menyampaikan produk kepada pelbagai pelanggan di Malaysia dan menawarkan pelbagai laluan ke pasaran untuk penembusan dan pertumbuhan selanjutnya
 6. Pasukan pengurusan yang kuat dan berpengalaman dengan penekanan yang ketara pada ESG inisiatif – Pasukan pengurusan kanan utama yang diketuai pengasas kami mempunyai secara agregat lebih 33 tahun pengalaman dalam industri tenusu, dan rekod prestasi menyampaikan organik dan pertumbuhan bukan organik sambil meletakkan kepentingan pada mampan, sosio-ekonomi matlamat pembangunan dan alam sekitar.

 

FINANCIAL INFORMATION IPO FARM FRESH BERHAD

Dibawah ini adalah gambar rajah ringkasan financial information untuk IPO SIAB HOLDINGS Berhad  dari 2019 sehingga 2021

 

 

 

sumber PROSPECTUS EXPOSURE – FARM FRESH BERHAD

 

SEBAB-SEBAB IPO FARM FRESH DI MITI

Berdasarkan pembacaan dari Prospectus belum dinyatakan secara menyeluruh dalam bentuk ringgit dan peratusan setiap kegunaan IPO tersebut, tetapi dari prospectus kita boleh lihat ia akan digunakan untuk

 

 1. Perbelanjaan modal Kumpulan
  – Penubuhan hab pembuatan yang baru, ladang tenusu yang baru dan bersepadu kemudahan pemprosesan di Malaysia
  – Perluasan pengeluaran kemudahan di Australia
  – Peluasan wilayah di luar Malaysia
 2. Modal kerja
 3. Anggaran perbelanjaan penyenaraian

sumber PROSPECTUS EXPOSURE – FARM FRESH BERHAD

 

Status syariah IPO FARM FRESH BERHAD di MITI

Berdasarkan prospectus, IPO ini mendapat shariah dari Shariah Advisory Council of SC

 

Cara mohon IPO FARM FRESH BERHAD DI MITI

Untuk mohon anda boleh baca CARA MOHON IPO DI MITI

 

Kesimpulan IPO FARM FRESH BERHAD DI MITI

Untuk membeli IPO anda perlu tahu background syarikat dan membuat sedikit kajian. Segala keputusan adalah di tangan anda.

Nak belajar tentang IPO ada di ajar dalam kelas supertrader. Tetapi kelas kami sediakan adalah percuma dengan syarat buka akaun cds bersama kami. Jika berminat nak belajar dari Zero sehingga Advance boleh daftar CDS bersama saya.

Anda juga dapat Download Ebook Percuma ini dari Mahersaham untuk mula belajar saham!

 

Similar Posts