Indicator VWAP & Cara Penggunaan di Tradingview - Mahersaham

Indicator VWAP & Cara Penggunaan di Tradingview

Hai dan Assalamualaikum. Kalau sebelum ni saya pernah share artikel berkaitan cara menggunakan penyaring saham di tradingview jadi kali ini saya akan sahre pula artikel berkaitan indicator vwap.

Jom sediakan pen dan buku nota untuk mencatat ilmu penting.

Maksud/Fungsi VWAP

Apa vwap nie sebenarnya?

Haa..nama panjangnya ialah Volume Weighted Average Price (VWAP)

Ia digunakan sebagai penanda aras yang memberitahu harga purata kepada sesebuah saham yang mengambil kira semua transaksi dalam sehari.

Harga purata ini boleh digunakan sebagai pandangan keseluruhan kepada harga dan trend sesebuah saham

VWAP adalah salah satu yang kita boleh gunakan untuk short term iaitu intraday

Indikator VWAP juga boleh dijadikan sebagai support

Pengiraan VWAP

Untuk pengiraan VWAP ni pula adalah: Tambah total harga hari tersebut & volume hari tersebut dan dibahagi dengan volume = harga paling banyak di beli

Formula VWAP : VWAP = (PRICE X VOLUME) / VOLUME

Indicator VWAP
Platform MPLUS

Sebagai contoh, anda boleh lihat VWAP dalam platform MPLUS. Pilih je kaunter apa yang anda nak kaji.

Berdasarkan anak panah yang saya tunjukkan di atas itu adalah VWAP

Inilah VWAP dan tempat puncak harga saham pada hari tersebut.

Apa Yang Anda Perlu Tahu?

Antara perkara yang anda perlu tahu untuk intraday ialah jika price berada di atas VWAP maksudnya ia bullish.

Manakala, jika price berada di bawah VWAP maksudnya adalah bearish.

Untuk intraday biasanya trader menggunakan timeframe 5 minit, 3 minit atau 1 minit.

Cara Guna

Indicator VWAP
Tradingview

Step pertama anda perlu cari dan pilih indikator VWAP di tempat indicators & strategies

Indicator VWAP
Tradingview

Kemudian ia akan keluar garisan seperti dalam gambar di atas.

Macam yang anda dapat lihat dalam gambar tersebut, jika harga itu berada di atas VWAP bermakna ia adalah bullish signal. Dan kita boleh jadikan garisan VWAP ni sebagai support kita.

Tradingview

Kalau anda nak entry untuk intraday anda perlu lihat jika harga saham tidak break garisan support tersebut selagi tu la anda boleh terus ride ke atas.

Cari yang pullback. Kalau dia breakout biar dulu tunggu dia retrace dan test line VWAP.

Bila harga saham dah test line VWAP anda terus marking dengan line support.

Pastikan anda dapat point yang cantik yang dekat dengan VWAP. Selagi dia tak break line VWAP anda ride je.

Kalau candlestick tu dah cecah line VWAP itu adalah suatu sell signal untuk anda.

Kesimpulan

Kesimpulannya melalui indikator VWAP nie anda dapat melihat perubahan harga dan trend saham tersebut.

Anda juga dapat mencari dekat mana harga saham itu akan membuat pullback dan anda dapat remark dia menggunakan line support.

Moga artikel kali ni bermanfaat untuk anda.

Jom lihat video di bawah untuk pembelajaran yang lebih mendalam dan untuk mendapatkan kefahaman yang lebih lagi.

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Anda newbie dalam saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.