Saham GDEX Meningkat Lebih 8%

Syarikat Subsidiari Mendapat Kelulusan MIDA untuk Insentif Cukai

 

Harga saham GDEX Express Carrier Bhd (GDEX) meningkat lebih daripada 8% dalam perdagangan pagi Bursa Malaysia pada 11 Nov 2020

Selepas syarikat itu semalam menyatakan anak syarikat milik penuhnya GD Express Sdn Bhd (GDSB) telah mendapat persetujuan daripada Malaysia Lembaga Pembangunan Industri (MIDA) untuk insentif cukai pusingan kedua dalam menjalankan aktiviti perkhidmatan logistik bersepadu (ILS).

Pada awal 9:04 pagi tarikh 11 Nov, GDEX telah naik 3.5 sen atau 8.14% kepada 46.5 sen. GDEX dengan ini menyaksikan telah diniagakan sekitar 17 juta saham.

Selain itu, pada 46.5 sen, syarikat itu telah mengaut keuntungan nilai pasaran sekitar RM2.62 bilion.

Ada yang belum tahu mengenai syarikat GDEX nie? Jom kita ambil tahu serba sedikit mengenai syarikat ini!

Syarikat ini merupakan sebuah syarikat dalam sektor pengangkutan & logistik. Syarikat ini juga adalah main board dalam Bursa Malaysia tau!

 

 

Corporate Information GDEX

 

 

GDEX
Kredit Gambar: MalaysiaStock.Biz

 

 

Gambar di atas merupakan maklumat berkaitan syarikat GDEX. Anda boleh membuat Fundamental Analysis mengenai syarikat ini dengan melayari web MalaysiaStock.Biz

 

 

GDEX
Kredit Gambar: MalaysiaStock.Biz

 

 

Berdasarkan tehnical chart di atas, dapat anda lihat pada 2 Nov dan 9 Nov keadaan pasaran GDEX ‘menghijau’ dan berlaku kenaikan yang tinggi pada 2 Nov sebanyak 0.49 sen. Perkhidmatan kurier ini mendapat permintaan yang tinggi dalam kalangan pengguna.

 

Insentif Cukai ILS Terhadap GDEX

 

GDEX mengatakan dalam filling Bursa bahawa dengan insentif cukai ILS, GDSB melalui status perintis, akan layak mendapat pengecualian cukai pendapatan hingga 70%

Dari pendapatan berkanun untuk setiap tahun taksiran untuk jangka waktu 5 tahun.

Berkata Lembaga GDEX beliau berpendapat bahawa insentif ILS akan memberikan sumbangan positif untuk memperkukuhkan operasi dan pendapatan masa depan Kumpulan GDEX.

Pasukan penyelidik MIDF Amanah Investment Bank Bhd optimis dalam mengenalpasti kesan insentif cukai terhadap pendapatan GDEX

sementara mereka masih menunggu pendedahan mengenai perincian apa yang termasuk dalam insentif cukai.

Menurut pasukan penyelidik, MIDF telah menaikkan harga sasaran saham GDEX kepada 40 sen daripada 34 sen berikutan semakan kenaikan ramalan pendapatan per saham (EPS) MIDF untuk GDEX.

Pasukan penyelidik juga mengatakan bahawa MIDF tetap mempertahankan panggilan “neutral” terhadap GDEX

Penjimatan Pengecualian Cukai

 

Berkata para penganalisis, berdasarkan pemotongan awal dapat dianggarkan penjimatan dari pengecualian cukai boleh menjadi antara RM2.0 juta-RM3.5 juta untuk FY22-FY26 sementara menunggu pendedahan pengurusan yang lebih lanjut.

Oleh itu, kesan pengecualian cukai adalah signifikan berbanding dengan ramalan pendapatan.

Di mana ramalan pendapatan mereka sebelum ini untuk FY22F / FY23F pada RM30.3 juta / RM32.8 juta yang merupakan peningkatan + 10.9% dan + 9.7%.

“Ini diperoleh dengan menganggarkan pengecualian cukai pada 70% pendapatan berkanun (kami menggunakan PBT (untung sebelum cukai) sebagai penghampiran pendapatan berkanun)

Serta mengalikannya dengan kadar cukai korporat 24% mengikut andaian kami”

Walau bagaimanapun, anggaran ini tetap dikenakan pendedahan dari pihak pengurusan.

“Oleh itu, kami menyemak semula ramalan EPS kami untuk FY22F / FY23F kepada 54/58 sen daripada ramalan kami sebelumnya sebanyak 48/53 sen,” kata para penganalisis.

Kesimpulan

Teruskan mengokong kurier Malaysia. Moga pendapatan dan aliran keluar masuk wang dalam Malaysia semakin pulih sekaligus dapat membina ekonomi yang baik.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Moga artikel ini bermanfaat untuk anda!
Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan
dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

Similar Posts