|

Eco-Shop Mempertimbangkan IPO Untuk Mengumpul RM 800 juta

Eco-Shop

Menurut The Edge, Eco-Shop Marketing Sdn Bhd, rangkaian runcit bajet di Malaysia, sedang menimbang tawaran awam permulaan (IPO) yang boleh mengumpul sebanyak RM800 juta, menurut sumber dalaman.

Syarikat itu, yang disokong oleh firma ekuiti swasta Creador Capital Group, sedang bekerjasama dengan penasihat kewangan mengenai penjualan saham kali pertama yang dirancang, kata sumber itu yang tidak mahu namanya didedahkan. Penyenaraian boleh dilakukan seawal September, katanya lagi.

Perbincangan sedang dijalankan dan butiran seperti saiz dan masa IPO masih boleh berubah, kata sumber tersebut. Wakil Creador dan Eco-Shop tidak membalas permintaan untuk mengulas perkara ini.

Sekiranya IPO itu menjadi kenyataan, ia akan menjadi penjualan saham IPO ketiga oleh syarikat yang disokong Creador sejak 2020. Sebelum ini firma itu menyenaraikan rangkaian pembaikan rumah MR DIY Group (M) Bhd di Kuala Lumpur. Biro kredit CTOS Digital Bhd, sebuah lagi syarikat disokong Creador, memperoleh kira-kira RM1.2 bilion dalam IPO pada 2021.

Selain Eco-Shop, pengeluar makanan tambahan DXN Holdings Bhd juga sedang berusaha untuk disenaraikan di Bursa Malaysia tahun ini. Johor Corp milik kerajaan sedang bekerjasama dengan penasihat dalam penyenaraian domestik unit perladangannya secepatnya dalam tahun 2023, lapor Bloomberg News .

Ditubuhkan pada 2003, Eco-Shop menjual pelbagai produk seperti makanan, minuman, alat tulis dan keperluan rumah harian pada harga tetap mampu milik RM2.40, menurut laman webnya. Syarikat ini mengendalikan lebih 200 cawangan di seluruh Malaysia. Creador membeli kepentingan dalam syarikat itu pada 2019.


Baca Artikel Lain Berkaitan di Mahersaham

Cara Semak CCRIS Online Dengan Mudah

Petronas Merekodkan Keuntungan Tertinggi Sebanyak RM101.6 Bilion

Apa Itu Limit Up dan Limit Down


Nak jual beli saham tetapi belum ada akaun CDS?

Apa lagi, jom daftar akaun CDS bersama Mahersaham dan anda boleh join kelas khas untuk klien Mahersaham secara percuma.

Similar Posts