COVID-19 Indonesia: Kempen vaksinasi besar-besaran

COVID-19- Indonesia menerima impak terbesar

Hai korang! Moga anda sentiasa sihat di musim COVID-19 ini. Seperti yang korang tahu, peratus dan angka pesakit yang terjangkit dengan penyakit ini semakin meningkat dari hari ke hari.

Kerajaan dan frontliner serta seluruh dunia kini sedang menanti akan perkembangan mengenai vaksin yang kemungkinan bakal dikeluarkan untuk merawat pandemik ini.

Haaa.. hari nie ada satu isu semasa dan berita yang saya akan kongsi dengan korang mengenai negara jiran kita iaitu Indonesia.

Untuk pengetahuan korang, Indonesia merupakan negara Asia Tenggara yang menerima impak terbesar COVID-19, dengan sekitar 15,000 kematian dan 450,000 jangkitan.

Okay, korang rasa apa berita hari ini? Berita ini telah dikeluarkan oleh Astro Awani pada hari ini.

 

COVID-19
Kredit Gambar: The Edge Market

 

COVID-19- Kempen vaksinasi secara besar-besaran

Presiden Indonesia, Joko Widodo akan memulakan kempen vaksinasi COVID-19 secara besar-besaran pada akhir tahun ini.

Selain itu, presiden Joko Widodo memberitahu Reuters bahawa perancangan sudah dilakukan untuk mengedarkan vaksin ke seluruh negara.

Sekiranya Agensi Makanan dan Ubat Negara (BPOM) memberikan kelulusan, negara dengan populasi seramai 270 juta orang itu akan menjadi antara yang pertama di dunia melakukan vaksinasi terhadap COVID-19.

 

COVID-19
Kredit Gambar: Goggle

 

Syarikat yang menghasilkan vaksin

Seperti yang telah saya baca daripada beberapa artikel terdapat maklumat mengenai vaksin ini telah dihasilkan oleh pelbagai syarikat dari lain-lain negara.

Antaranya ialah syarikat gergasi bioteknologi di Amerika Syarikat iaitu Moderna. Syarikat ini turut membangunkan vaksin.

Selain itu, vaksin ini juga dibangunkan oleh syarikat gergasi farmaseutikal di Amerika Syarikat juga iaitu syarikat Pfizer

Tambahan pula, vaksin Pfizer yang diagihkan di AS ini dihasilkan dari pelan pembuatan terbesarnya di Kalamazoo, Michigan.

Negara di Jerman juga telah menghasilkan vaksin COVID-19 ini iaitu syarikat BioNTech.

Dan untuk pengetahuan korang, vaksin yang dihasilkan oleh Sinovac dan Sinopharm China dijangka digunakan pada peringkat awal kempen di Indonesia nanti.

Indonesia mempunyai perjanjian untuk mendapatkan lebih 250 juta dos hingga akhir 2021, termasuk 30 juta yang dikeluarkan oleh syarikat AS Novovax.

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, seperti yang korang sedia maklum, terdapat beberapa syarikat yang terlibat dalam membangunkan vaksin untuk COVID-19 ini.

Ini adalah satu peluang yang baik kepada para traders di luar sana untuk mengkaji dan mencari syarikat yang terlibat dalam menghasilkan vaksin ini.

Syarikat-syarikat ini mungkin mendapat perhatian dan permintaan yang tinggi daripada ramai pihak.

Contohnya, korang mungkin boleh kaji syarikat yang terlibat dalam sektor pharmaceutical dan health care

 

Okey terima kasih, sampai sini saja kita bersambung pada artikel yang akan datang. Moga artikel kali ni bermanfaat untuk anda!

 

_________________________________________________________________________________________

 

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham

untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

 

 

Similar Posts