IPO Aneka Jaringan-Merosot di bawah harga IPO semasa debut

ANEKA

Aneka Jaringan Informasi Koprat Aneka Jaringan seperti gambar di bawah Seperti yang kita tahu, saham IPO Aneka Jaringan Holding Berhad telah dibuka pada awal bulan Oktober dan baru sahaja listing dalam Bursa Malaysia dalam ACE Market pada 20 Oktober 2020 hari tu, boleh rujuk jadual di bawah ini. Bagi mereka yang masih kurang paham apa […]

KLSE Screener-Membantu Dalam Pelaburan Saham

pelaburan

KLSE Screener adalah antara app wajib ada jika anda sedang mencari-cari aplikasi telefon untuk membantu anda dalam pelaburan saham.   Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma untuk pengguna Android juga iPhone fungsi menarik yang anda boleh gunakan. Antaranya: Stock Alerts Ramai antara pelabur saham terikat dengan kerja sewaktu pasaran dibuka. Jadi anda mungkin tak sempat nak […]

Belajar Mengkaji Annual Report Dengan Pantas

Annual report merupakan laporan perkembangan dan pencapaian yang diraih oleh sebuah organisasi dalam tempoh satu tahun. Bagi yang terlibat dalam pelaburan saham, ia merupakan dokumen penting yang digunakan sebagai rujukan untuk membuat kajian fundamental. Nak tahu apa itu fundamental analisis dan bagaimana menggunakannya untuk membuat kajian saham? Baca Penerangan dan Contoh Analisis Fundamental Dalam Saham.  Annual […]

Tugas dan Tanggungjawab Remisier

Ramai pelabur saham keliru dengan tugas dan tanggungjawab sebenar seorang remisier. Pelabur beranggapan bahawa mereka perlu memberi tips-tips saham, memantau pergerakan harga turun naik saham untuk dimaklumkan kepada pelanggan pada setiap masa, membuat kajian atau analisa saham serta membuat perkiraan untung rugi dari portfolio pelaburan. Dalam industri pasaran saham, mereka betindak sebagai orang tengah yang […]

2 Jenis Analisa Saham – Fundamental dan Teknikal

analisa fundamental dan teknikal

Kajian fundamental dan teknikal adalah dua jenis analisa yang sering  digunaka pakai dalam kajian saham. Anda mempunyai 3 pilihan sama ada fokus pada fundamental analisis sahaja, kedua fokus pada teknikal analisis atau pilihan satu lagi untuk menggabungkan kedua-dua analisa dalam kajian saham anda. Kami telah mengupas mengenai analisa fundamental dan teknikal sebelum ini melalui Analisa […]

Cara Guna Indikator MACD – Teknikal Analisis

Indikator MACD

Apa Itu MACD MACD merupakan indikator bagi menentukan momentum harga dan short-term trend. Maksudnya ia adalah untuk short term. Short term ni biasanya dalam maa 1-14 hari. Perkataan MACD ni adalah stand for M – Moving A – Average C – Convergence D – Divergence Elemen MACD Elemen dalam MACD terdiri daripada: 1. Line MACD […]

Cara Lukis Dan Tentukan Support Resistance

cara lukis snr

Artikel kali ini akan ajar korang cara lukis support resistance dan cara tentukan support resistance. Pastikan  korang dah faham teori  yang kita belajar sebelum ini iaitu konsep Support dan Resistance dengan menggunakan konsep rumah. Baling bola pecah syiling. Selepas pecah syiling, ia menjadi RBS (Resistance become Support) kemudian pergi ke syiling ke-2 dan seterusnya. Konsep Support […]

Kira Average Price Untuk Portfolio Dan Contract Note

Ramai yang masih samar-samar dalam proses nak kira average price (harga purata) saham yang sudah dibeli. Secara mudahnya, apa yang dipaparkan dalam portfolio saham di Mplus adalah hasil purata kos pembelian kita dibahagikan kepada bilangan unit yang kita beli. Contoh pengiraan harga saham yang dibeli 7 Sept – Beli kaunter A sebanyak 20,000 unit pada […]

Cara Fahamkan Konsep Support Dan Resistance Dengan Mudah

Support Dan Resistance

Support dan resistance adalah satu  asas yang wajib diketahui ramai sebelum memahami dunia saham itu sendiri. Apa Itu Support Support adalah tempat dimana harga tidak jatuh lagi dan pantul untuk naik. Disitulah paras di mana seller tidak lagi push harga untuk jatuh kerana buyer cuba menguasai paras tersebut untuk push naikkan harga. Contohnya kalau harga […]

3 Papan Di Bursa Malaysia

Pengenalan kepada Bursa Malaysia Buat masa ini, 3 papan ataupun board yang ada dalam pasaran saham di Bursa Malaysia ialah Main Market, ACE Market dan LEAP Market. Sebelum kami mula terangkan mengenai 3 papan utama ini, anda perlu tahu sedikit sejarah berkaitan. Jika anda rajin membuat bacaan, mesti pernah terbaca buku-buku saham lama dalam tahun […]