Mengkaji Saham Berdasarkan Sektor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga sihat-sihat sahaja di samping keluarga tercinta. Kalau sebelum ini saya bercerita mengenai Konsep Supply And Demand Dalam Saham dan Leader Dan Laggard Dalam Pasaran Saham hari ini saya nak kongsikan pula bagaimana kita nak mengkaji saham berdasarkan sektor. Apa […]

Konsep Supply and Demand Dalam Saham

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hai korang! Semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Artikel kali ini saya nak kongsikan sedikit ilmu berkenaan supply and demand (pembekalan dan permintaan) dalam saham. Seperti yang kita tahu, dua konsep ini merupakan konsep yang tidak asing dalam dunia urus niaga ataupun sektor perniagaan. Sudah pasti harga barangan […]

Cara Guna Oscillator ADX DMI di TradingView

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Hari ini kita akan belajar Cara Guna Oscillator ADX DMI di TradingView. Dah bersedia untuk tambah ilmu baru hari ini? Tenangkan fikiran. Jom mula. Bismillah Apa itu Oscilator? Dalam bahasa Malaysia, oscillator bermaksud pengayun atau satu pergerakan turun naik. Secara ringkasnya, oscillator […]

Tools TradingView- Corak, Alamat Ramalan & Ukuran

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga sihat-sihat sahaja di samping keluarga tercinta. Korang dah baca artikel mengenai tools tradingview part 1 mengenai alat fibonacci dan part 2 mengenai bentuk geometri dan alat anotasi? Hari ini saya akan terangkan part 3 dalam tradingview iaitu mengenai corak […]

Tools TradingView-Bentuk Geometri & Alat Anotasi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua, semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Korang dah baca artikel Cara Guna Tools TradingView- Alat Fibonacci? kalau belum saya cadangkan korang baca artikel itu dahulu baru lah korang sambung baca artikel kali ini. Kalau artikel sebelum ini fokus kepada alat fibonacci, kali ini saya nak fokus pula kepada […]

Cara Guna Tools TradingView- Alat Fibonacci

Assalamualaikum semua, semoga sihat sentiasa dan ceria-ceria selalu. Baik, kalau artikel sebelum ini menceritakan tentang cara daftar akaun trading view dan buat template sendiri, kali ini saya nak berkongsi pula cara nak guna tools dalam tradingview. Kalau korang nak tahu, sebenarnya terlalu banyak tools dalam tradingview ni. Kalau nak cerita satu persatu confirm jari korang […]

4 Kriteria Analisis Teknikal

Apa Itu Analisis Teknikal Analisis teknikal merupakan salah satu method kajian dalam dunia kewangan untuk menjangkakan pergerakan harga saham. Sama ada harga saham naik ataupun turun. Di Mahersaham, terdapat 4 kriteria yang kami tekankan kepada student dan klien dalam kajian yang dilakukan. Kriteria tersebut adalah: •Trend •Support & Resistance •Risk Management •Trading Plan Trend Wajib […]

Cara Guna Orderflow Analysis Dalam Saham

Apa itu Orderflow Analysis? Ia merupakan analisis yang berkaitan dengan bid. Macam mana orang buy queue dan sell queue. Untuk pengetahuan korang, buy queue dan sell queue dikenali sebagai market depth. Bahasa mudahnya adalah analisis ini untuk membaca , menganalisis dan meramal pergerakan harga saham berdasarkan dinamika order buy atau order sell pelabur-pelabur. Di mana […]

Cara guna Fibonacci Retracement dalam analisis saham

Sejarah dan Asal Usul Fibonacci atau di kenali sebagai Leonardo Bonacci merupakan warga Itali yang dilahirkan pada tahun 1170. Dia merupakan salah seorang yang paling berbakat dalam bidang matematik pada waktu itu. Bahasa mudahnya Fibonacci adalah Italian mathematician. Nombor Fibonacci (Fn) Secara ringkasnya nombor Fibonacci adalah hasil tambah 2 nombor sebelumnya bermula dengan nombor 0 […]

Cara Guna Candlestick Analisis

candlestick

Apa itu Candlestick Analisis? Pada tahun 1724–1803 Candlestick Analisis telah digunakan oleh Munehisa Homma yang merupakan seorang rice trader atau peniaga beras di Jepun. Beliau menggunakan candlestick analisis ini untuk mengetahui turun naik harga beras pada waktu itu. Mengikut sejarah, jarak di antara Munehisa Homma dan tempat bekalan beras pada masa itu agak jauh. Untuk […]