Cara Guna Moving Average Di Tradingview

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua, semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Hari ini kita akan belajar Cara Guna Moving Average Di Tradingview. Korang dah ada akaun tradingview? Jika belum boleh baca artikel ni Cara Daftar Akaun Trading View Dan Buat Template. Jangan risau, ianya percuma. Apa Itu Moving Average? Moving average atau MA […]

Cara Guna MACD di Tradingview

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua, semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Apa itu MACD? MACD merupakan indicator bagi menentukan momentum harga dan short-term trend. Maksudnya ia adalah untuk short term.  Short term ni biasanya dalam masa 1 hingga 14 hari. Ia juga merupakan gabungan oscillator dan dual moving average crossover.  Secara ringkasnya, oscillator ini merupakan satu pergerakan seperti […]

Cara Guna Orderflow Analysis Dalam Saham

Apa itu Orderflow Analysis? Ia merupakan analisis yang berkaitan dengan bid. Macam mana orang buy queue dan sell queue. Untuk pengetahuan korang, buy queue dan sell queue dikenali sebagai market depth. Bahasa mudahnya adalah analisis ini untuk membaca , menganalisis dan meramal pergerakan harga saham berdasarkan dinamika order buy atau order sell pelabur-pelabur. Di mana […]

Cara Guna Chart Pattern Dalam Analisis

Apa Itu Chart Pattern Kalau tuan-tuan dan puan-puan masih ingat lagi dalam artikel sebelum ini saya ada terangkan mengenai cara guna candlestick analisis. Kali ini saya nak terangkan pula cara guna chart pattern analisis. Korang kira beruntung apabila dapat membaca artikel kali ini kerana dalam kelas supertrader pun kami tidak sentuh secara details mengenai perkara […]

Cara Guna Volume Price Analysis Dalam Kajian Saham

A Complete Guide to Volume Price Analysis merupakan buku yang dicadangkan oleh Tuan Maher (Pengasas Mahersaham dan Remisier Mplus) untuk korang baca agar mendalami ilmu volume price analysis. Bagi Tuan Maher buku ini telah banyak mengubah persepsi beliau tentang volume dalam saham. Mengulas lanjut mengenai buku ini, beliau kata akan sentiasa menggunakan volume dalam setiap […]

RSI- Analisis Dengan Screener Mahersaham

rsi

Apa itu RSI RSI atau nama penuhnya Relative Strength Index adalah indikator teknikal yang mengukur perubahan harga dalam masa tertentu untuk menganalisa keadaan di market capai oversold atau overbought. Default setting ialah 14, iaitu perkiraan selama 14 hari. Angka bawah 30 menunjukkan harga telah mencapai Oversold. Terlalu banyak penjualan menyebabkan harga menjadi terlalu murah atau […]

Cara Guna Indikator MACD – Teknikal Analisis

Indikator MACD

Apa Itu MACD MACD merupakan indikator bagi menentukan momentum harga dan short-term trend. Maksudnya ia adalah untuk short term. Short term ni biasanya dalam maa 1-14 hari. Perkataan MACD ni adalah stand for M – Moving A – Average C – Convergence D – Divergence Elemen MACD Elemen dalam MACD terdiri daripada: 1. Line MACD […]

Cara Lukis Dan Tentukan Support Resistance

cara lukis snr

Artikel kali ini akan ajar korang cara lukis support resistance dan cara tentukan support resistance. Pastikan  korang dah faham teori  yang kita belajar sebelum ini iaitu konsep Support dan Resistance dengan menggunakan konsep rumah. Baling bola pecah syiling. Selepas pecah syiling, ia menjadi RBS (Resistance become Support) kemudian pergi ke syiling ke-2 dan seterusnya. Konsep Support […]

Cara Fahamkan Konsep Support Dan Resistance Dengan Mudah

Support Dan Resistance

Support dan resistance adalah satu  asas yang wajib diketahui ramai sebelum memahami dunia saham itu sendiri. Apa Itu Support Support adalah tempat dimana harga tidak jatuh lagi dan pantul untuk naik. Disitulah paras di mana seller tidak lagi push harga untuk jatuh kerana buyer cuba menguasai paras tersebut untuk push naikkan harga. Contohnya kalau harga […]

Cara Nak Tahu Breakout Yang Berjaya

breakout yang berjaya

Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi breakout agar ia berjaya. Sebelum itu, mari kita kenali apa itu breakout? Apa Itu Breakout Dalam Saham? Breakout adalah apabila sesuatu harga saham itu pecah paras Resistence. Apabila breakout berlaku, harga cenderung untuk naik sangat laju dan mencipta paras Resistence yang baru. Jadi tipsnya, salah satu cara trader ‘Take Profit’ adalah […]