Sentimen Analysis & Kesan Pada Pasaran Saham

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua yang sentiasa setia bersama Mahersaham. Hari ni saya akan share artikel mengenai sentimen analysis & kesan pada pasaran saham. Jom sediakan buku nota dan pen untuk mencatat. FOMC Sentimen pertama yang anda perlu tahu adalah sentimen FOMC. Sentimen ini adalah merupakan sentimen yang paling kuat yang akan berlaku […]

Malaysia Melepasi Pendapatan Pertengahan Tinggi 2025

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Diharapkan semua sihat hendaknya. Kali ini saya ingin berkongsi suatu info terkini berkaitan jangkaan Malaysia melepasi pendapatan pertengahan tinggi tahun 2025. Kenyataan ini telah dikeluarkan oleh Bank Dunia pada 16 Mac 2021. Kemelesetan Ekonomi Tahun 2020 Malaysia mengalami kemelsetan ekonomi terburuk dalam abad ini akibat krisis kesihatan Covid-19 bermula awal […]

Gamestop- Apa yang berlaku sebenarnya?

Asslamuaalaikum dan selamat sejahtera. Haiii!!! Korang sihat? Pastikan anda terus menerus menjaga diri dan keluarga. Agar kita dapat memutuskan rangkaian Covid-19 ini. Akhir-akhir ini isu mengenai Gamestop hangat menjadi perbualan ramai di internet. Terutama kepada mereka yang terlibat dengan dunia saham. Kalau korang tak kenal lagi saham tu apa, boleh baca ebook PERCUMA  daripada Mahersaham. […]

Pemansuhan Cukai Jualan Kenderaan Dilanjutkan Hingga 30 Jun 2021

Cukai Jualan Dimansuhkan Assalamualaikum dan Hai. Tuan-tuan dan Puan-puan.. kita telah pun menghampiri awal tahun 2021 dan bakal mengakhiri tahun 2020. Moga segala azam dan impian anda tercapai dengan baik. Untuk tahun 2021 ini juga kita ada satu berita baik untuk anda semua di mana telah keluar berita mengenai pengecualian cukai terhadap penjualan kenderaan telah […]

Prestariang menukar nama sebagai AWANTEC

Prestariang akan diperdagangkan sebagai AWANTEC setelah menukar nama menjadi AwanBiru Technology Bhd Hai dan assalamualaikum! Hari nie saya akan share dengan anda semua mengenai satu syarikat iaitu Prestariang. Ia dikatakan akan menukar nama kepada AWANTEC. Pada 28 Dis 2020, telah keluar satu berita dalam akhbar The Edge Market berkaitan syarikat Prestariang. Berita tersebut memberitahu kita […]

ASB: Agihan Pendapatan 4.25 Sen Seunit

ASB: Agihan Pendapatan 4.25 Sen, Ehsan 0.75 Sen Hai dan Assalamualaikum. Tuan-tuan dan puan-puan…baru-baru ni pada 23 Disember 2020 telah keluar pengumuman pengagihan pendapatan oleh ASB iaitu Amanah Saham Bumiputera. Ia secara langsung telah di umumkan di Facebook PNB @PNBmy.official yang bermula pada 10.30 pagi semalam. Pengumuman ini untuk tahun kewangan yang berakhir pada 31 […]

Teknologi 5G di Penempatan Gamuda Cove

Perkembangan Rangkaian 5G Hai dan salam sejahtera, salam satu Malaysia! Tuan-tuan dan puan-puan, zaman kini kian berubah seiring dengan perubahan teknologi yang semakin canggih. Untuk pengetahuan anda, Malaysia kini telah maju dengan perkembangan teknologi 5G yang telah disediakan di beberapa tempat. Seperti yang anda ketahui, dahulu kita menggunakan internet atau rangkaian 3G. Selepas itu diupgrade […]

Greatech Technology Bhd berpindah ke Main Market

Greatech Berpindah Ke Main Market Pada 28 Dec Hai dan salam sejahtera! Hari ni saya akan kongsi dengan anda semua mengenai news di akhbar The Edge Market. Ia adalah mengenai sebuah syarikat iaitu Greatech Technology Bhd. Sebelum kita pergi lebih jauh..jom kita kenal dulu dengan syarikat ni.           Syarikat ini sebelum […]

Bank Islam Diiktiraf Bank Runcit Islam Paling Kukuh Di Malaysia

Bank Islam Bank Runcit Islam Terkuat Hai dan salam sejahtera! hari nie saya nak kongsi dengan anda semua mengenai berita yang telah keluar di akhbar The Edge Market mengenai Bank Islam. Pada 20 Dec bersamaan hari Ahad telah keluar berita mengenai Bank Islam Malaysia Bhd yang telah dinobatkan sebagai perbankan runcit Islam terkuat di Malaysia […]

Vaksin COVID-19 dicipta dalam bentuk tablet

Vaksin COVID-19 Bentuk Tablet Hai dan salam sejahtera! hari ni saya akan kongsi dengan anda semua mengenai berita yang telah dikeluarkan oleh akhbar Metro yang memberitahu bahawa kini vaksin COVID-19 akan diedar dalam bentuk tablet. Akhbar Metro mengatakan bahawa Widad Group Berhad(Widad Group) menandatangani memorandum kerjasama (MoC) dengan Rinani Dynamic Sdn Bhd (Rinani) untuk mengedarkan […]