5 Jenis Reversal Chart Pattern Yang Biasa Trader Gunakan

Reversal Chart Pattern

Reversal Chart Pattern yang biasa trader gunakan ada 5 jenis . Antaranya adalah head and shoulder, double tops and bottoms, triple top & bottom, spike V top & bottom dan Rouding Pattern Jenis Reversal Chart Pattern (RCP) Dalam saham, Teknikal dan Fundamental analisis amat penting untuk mengkaji pergerakan harga sesuatu saham. Jadi artikel ini akan kongsikan […]

Share Consolidation Untung Atau Rugi? Ambil Tahu 4 Perkara Wajib Ini!

Share Consolidation

Apa itu Share Consolidation ? Share Consolidation adalah penggabungan saham. Ia adalah salah satu tindakan korporat yang menggabungkan beberapa unit saham kepada satu unit. Dengan tindakan ini, jumlah saham dalam syarikat akan menjadi lebih kecil. Tetapi selaraskan dengan kadar harga saham yang melambung tinggi.   Berbaloi ke Beli Saham yang Share Consolidation? Terdapat 4 info […]

5 TOP SAHAM SEPANJANG PKP

5 TOP SAHAM SEPANJANG PKP

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Seperti yang sedia maklum, kerajaan telah mengumumkan pkp bermula 18 Mac yang lepas sehingga lah pkpb pada hari ini. Melihat pada situasi ini, begitu banyak perniagaan dan bisnes yang terjejas kerana terpaksa hadkan premis perniagaan disebabkan isu Covid ini. Rentetan itu, kerajaan telah menyediakan banyak bantuan ransangan bagi membantu masyarakat […]

Support dan Resistence Untuk Kajian Teknikal Analisis

Support Dan Resistence

Support Dan Resistence Support dan Resistence merupakan salah satu teknikal analisis yang diguna pakai oleh ramai trader dalam kajian saham. Ianya adalah analisa asas yang penting dan wajib tahu jika anda menceburi dalam saham. Untuk pengetahuan, bagi yang newbie perlu tahu bahawa dalam saham terdapat 2 jenis analisa iaitu Teknikal Analisis dan Fundamental Analisis. Fundamental […]

BAYAR ZAKAT FITRAH ONLINE JE

zakat fitrah online

Zakat Zakat terbahagi kepada beberapa jenis antaranya zakat pendapatan, perniagaan, emas dan perak, zakat saham, pertanian, ternakan, zakat fitrah dan lain-lain. Dalam artikel ini akan kongsikan pembayaran zakat fitrah online tanpa perlu pke kaunter zakat atau pejabat pos. Zakat Fitrah Zakat fitrah merupakan amalan yang dapat menyucikan diri kita dari segi ibadat. Rasulullah s.a.w telah […]

Zakat Saham Kena Bayar Ke?

Zakat Saham

Apa Itu Zakat? Zakat merupakan kata terbitan dari kalimah (زَكَى ). Ia bermaksud suci, termasuklah bersih, berkat, berkembang, dan baik kepada harta zakat, pembayar zakat, dan penerima zakat. Zakat adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu. Jenis Zakat 1.Zakat Pendapatan 2.Zakat Perniagaan 3.Zakat Simpanan 4.Zakat Emas 5.Zakat […]

Cara Aktifkan CDS Dengan Aplikasi Bursa Anywhere

Aktifkan CDS Dengan Aplikasi Bursa Anywhere

Aktifkan CDS Dengan Aplikasi Bursa Anywhere Aplikasi Bursa Anywhere merupakan suatu aplikasi yang ditubuhkan oleh Bursa Malaysia dengan tujuan memudahkan pelabur menguruskan akaun cds mereka tanpa perlu merujuk pada Broker lagi. Anda perlu faham, untuk membuka akaun cds anda perlu buka dengan broker, tak boleh gunakan App Bursa Anywhere. App ini hanya berfungsi selepas anda […]

Kenapa Penting Letak Nama Waris Untuk KWSP

Kenapa Penting Letak Nama Waris Untuk KWSP

Kenapa Penting Letak Nama Waris Untuk KWSP? Ramai hari ini ada akaun kwsp tetapi terlupa untuk letak nama waris atau buat penamaan. Ada juga yang tak tahu pun penting ke untuk letak nama waris ni. Ya penting! Jika akaun kwsp anda tiada penama akan membawa kesusahan di kemudian hari. Jadi dalam artikel ini akan menerangkan […]

CARA MELABUR EMAS WAHED INVEST

EMAS WAHED INVEST

Pelaburan Emas Pelaburan Emas telah lama wujud sejak dahulu lagi. Namun hari ini semakin teknologi berkembang pesat, pelaburan bentuk digital wujud membolehkan pelabur melabur hanya menggunakan telefon pintar sahaja. Mana tidaknya, sekarang nak melabur dalam saham pun boleh akses di laptop atau handphone, tidak perlu lagi hantar order kepada Remisier atau Broker. Begitu juga dengan […]

6 SOALAN BERKENAAN MORATORIUM

moratorium

Moratorium Bank Bank Negara Malaysia (BNM) telah pun mengeluarkan kenyataan rasmi tentang moratorium sempena Covid19. Pelaksanaan Moratorium ini merupakan salah satu langkah untuk membantu individu, perniagaan kecil dan syarikat korporat yang terjejas oleh wabak Covid-19. Namun sesetengah daripada kita ada yang masih kurang jelas dengan moratorium ini. Antara beberapa soalan yang biasa ditanya contohnya siapa […]