Setel Petronas – Aplikasi Terbaik di Petronas!

Setel Petronas

Setel telah diperkenalkan sejak tahun 2018 oleh syarikat Setel Venture Sdn Bhd. Pada mulanya Aplikasi Setel ini bertujuan memudahkan pelanggan Petronas membuat pembayaran secara digital. Pelanggan tidak perlu lagi beratur di kaunter pembayaran untuk mengisi minyak petrol.   Kelebihan Menggunakan Setel Petronas Kurangkan sentuhan/contact, tingkatkan keselamatan dengan hanya bayar di dalam kenderaan. Kumpul ganjaran mesra point. […]

Cara Nak Tahu Client Code

nak-tahu-client-code

Apa Itu Client Code? Anda pernah dengar tentang Client Code? Tak tahu apa itu Client Code? Tak tahu mana nak tengok Client Code? Penting ke nak tahu Client Code ini?   Setiap pelabur yang nak mula melabur saham pertama sekali WAJIB buka Akaun CDS dengan mana-mana Broker sah terlebih dahulu. Kebiasaannya, permohonan akan diproses dalam […]

Peluang dalam saham? Saham ini apa?

peluang dalam saham

Sejak PKP 1.0 iaitu Mac 2020 ramai mula mengenali saham. Ramai mula membuka akaun cds sebab tidak mahu terlepas peluang dalam saham. Tetapi jangan ambil mudah. Jika kita main ikut orang sahaja boleh menyebabkan kerugian yang besar.  Mula kita akan berkata saham ini tipu. Saham ini scam dan lain-lain lagi. Disebabkan itu nak mulakan pelaburan […]

Jenis-Jenis Breakout dalam Saham

Korang tau tak ada berapa jenis-jenis breakout ni? Kalau sebelum ini saya ada berkongsi tentang apa itu breakout dan tips nak beli saham breakout. Kali ini saya nak berkongsi pula tentang jenis-jenis breakout. Apa itu breakout? Sama seperti yang saya terangkan dalam artikel sebelum ini, breakout itu terjadi apabila pecah paras resistance dan kekal berada […]

FGV dijangka terima pampasan antara RM3.5B dan RM4.3B

FGV- Penamatan LLA ( Perjanjian Pajakan Tanah ) Sektor plantation amat penting buat pengguna di seluruh negara. Keperluan minyak sawit ibarat “ikan yang memerlukan air” buat kita semua. Artikel kali ini saya akan share dengan anda semua mengenai salah satu syarikat plantation iaitu FGV.   FGV Holdings Bhd, antara pengeluar minyak sawit terbesar dunia mengalami situasi […]

Berapa Modal Untuk Newbie Saham

Modal Saham Minimum Bila menyentuh tentang berapa nilai minimum modal saham yang diperlukan dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia? Ia menimbulkan lagi persoalan dalam fikiran rakyat marhaen, adakah saham ini hanya untuk mereka yang jutawan sahaja? Adakah hanya orang kaya-kaya sahaja boleh terlibat dalam pelaburan saham? Hanya satu cara yang boleh kita ketahui iaitu melalui […]

Perbezaan Main Market dan Ace Market

beza main market dan ace market

Main Market dan Ace Market Main Market dan Ace market adalah jenis pasaran yang ada dalam Bursa Malaysia. Dalam Bursa Malaysia, main market adalah pasaran utama di mana syarikat yang telah listing dalam main market adalah syarikat-syarikat yang telah kukuh. Manakala Ace market pula adalah pasaran Ace dalam Bursa Malaysia di mana syarikat-syarikat tersebut mempunyai […]

IPO Oktober 2020

Apa itu IPO Artikel sebelum ini ada menerangkan kepada anda apa itu IPO ataupun Saham Terbitan Awam. Kali ini nak beritahu pada semua senarai IPO yang telah dibuka pada bulan Oktober 2020. Bagaimana nak tahu tu?? Senang ja Cara nak cari senarai IPO Pertama: Layari Bursa Malaysia di https://www.bursamalaysia.com/ dan anda akan redirect kepada home […]

RSI- Analisis Dengan Screener Mahersaham

rsi

Apa itu RSI RSI atau nama penuhnya Relative Strength Index adalah indikator teknikal yang mengukur perubahan harga dalam masa tertentu untuk menganalisa keadaan di market capai oversold atau overbought. Default setting ialah 14, iaitu perkiraan selama 14 hari. Angka bawah 30 menunjukkan harga telah mencapai Oversold. Terlalu banyak penjualan menyebabkan harga menjadi terlalu murah atau […]