Saham Undervalued dan Cara Kenal Pasti

Kajian saham undervalued dibuat secara fundamental analisis. Indikator kajian saham bagi menentukan harga saham boleh di dapati dalam annual report dan klsescreener.com Anda boleh melakukan strategi kajian saham di dalam long term bagi seseorang investor. Saham undervalued boleh diandaikan dengan harga saham yang murah dan sesuai untuk membelinya. Maksud saham undervalued ialah saham yang mempunyai […]

Saham Fairvalued dan Cara Kenal Pasti

Saham fairvalued ialah gambaran harga saham yang hampir sama dengan nilai saham. Terdapat beberapa indikator yang boleh digunakan untuk melakukan kajian saham secara fundamental analisis. Hal ini bagi membantu pelabur untuk mengenal pasti kaunter saham. Iaitu PE ratio dan PB ratio. Nilai saham fairvalued adalah bersifat subjektif.  Harga saham fairvalued dianggap tidak berpotensi naik dan […]

Saham Overvalued dan Cara Kenal Pasti

Saham overvalued adalah unit saham yang mempunyai harga terlebih dan mahal berbanding nilainya. Pembelian harga saham overvalued iaitu harga saham yang tinggi tidak menguntungkan atau keuntungannya kecil. Namun begitu, saham overvalued tidak semestinya boleh dianggap sebagai saham yang tidak berpotensi. Berdasarkan rajah di atas dapat disimpulkan bahawa jika harga semasa lebih daripada harga potensi maka […]

Catalyst dalam Saham

Catalyst ialah suatu sentimen pasaran yang akan mempengaruhi naik turun harga saham bagi pasaran saham akibat daripada faktor ketidaktentuan dan ketidakpastian dalam ekonomi. Bagi seorang trader atau investor, indikator ini sangat penting untuk diketahui dan mereka perlu peka dan cakna terhadap keadaan isu semasa. Hal ini kerana indikator ini boleh membantu para trader dan investor […]

Leader dan Laggard Dalam Pasaran Saham

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai!! Apa khabar semua? Bagaimana prestasi korang dalam dunia saham sehingga hari ini? Harapnya semakin banyak ilmu saham yang korang telah pelajari baik dengan Mahersaham mahupun dengan institusi lain. Hari ini kita akan belajar satu topik yang berkait rapat dengan dunia saham. Nak belajar apa tu? Saya akan mengulas topik mengenai […]

Lengkap! Belajar saham dari zero

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahniah!! Korang dah selangkah untuk memahami ilmu saham. Sebelum korang melabur dalam bursa Malaysia atau mengikuti perkembangan terkini mengenai pelaburan saham sudah semestinya ilmu itu penting. Ibarat korang nak masak ikan masak merah, jika tanpa ilmu sudah pasti hasilnya akan berbeza dengan dari tujuan asal korang. Boleh jadi tanpa ilmu yang […]

Limit Up Limit Down

Asslamualaikum dan selamat sejahtera. Hai! korang sihat? Dah makan belum? Jangan lupa makan tau. Kot lah belajar saham sampai terlupa nak makan. Kesihatan badan pun penting tau selain daripada ‘kesihatan’ dompet korang. ehehheheheh Semoga sihat selalu. Hari ini saya nak kongsi sedikit mengenai limit up dan limit down. Bagi mereka yang sudah lama dalam dunia […]

Perkara Wajib Tahu Tentang Bonus Issue

Apa itu Bonus Issue? Bonus issue adalah salah satu daripada corporate exercise. Ia adalah pemberian saham percuma kepada SHAREHOLDER syarikat tersebut SECARA PERCUMA. Hahh korang perasan tak saya ulang dua kali perkataan percuma. Itu tanda nak tekankan bahawa ini adalah pemberian saham secara percuma. Tak perlu beli. Perkara Penting Dalam Bonus Issue 1. Bila ex […]

Average Price- Bagaimana ia Berlaku?

Apa Itu Price Averaging Price averaging bermakna harga purata mengikut lot yang kita pegang. Korang rasa kenapa ia berlaku dan bagaimana ia berlaku? Sudah semestinya ia berlaku apabila anda membeli kaunter yang sama namun pada harga yang berbeza. Ia boleh berlaku sekiranya beli pada hari yang sama ataupun hari yang berlainan. Tetapi kita kena ambil […]

Apa itu Broker Saham?

Broker saham Ramai yang sering salah faham tentang ini. Menurut kamus dewan bahasa, broker adalah orang tengah dalam urusan perniagaan. Ramai yang fikir broker saham adalah individu seperti mana broker hartanah dan broker kereta sedangkan broker saham adalah syarikat. Broker saham adalah syarikat tengah yang menghubungkan di antara pelabur dan Bursa Malaysia. Kerana pelabur tidak […]