Limit Up Limit Down

Asslamualaikum dan selamat sejahtera. Hai! korang sihat? Dah makan belum? Jangan lupa makan tau. Kot lah belajar saham sampai terlupa nak makan. Kesihatan badan pun penting tau selain daripada ‘kesihatan’ dompet korang. ehehheheheh Semoga sihat selalu. Hari ini saya nak kongsi sedikit mengenai limit up dan limit down. Bagi mereka yang sudah lama dalam dunia […]

Perkara Wajib Tahu Tentang Bonus Issue

Apa itu Bonus Issue? Bonus issue adalah salah satu daripada corporate exercise. Ia adalah pemberian saham percuma kepada SHAREHOLDER syarikat tersebut SECARA PERCUMA. Hahh korang perasan tak saya ulang dua kali perkataan percuma. Itu tanda nak tekankan bahawa ini adalah pemberian saham secara percuma. Tak perlu beli. Perkara Penting Dalam Bonus Issue 1. Bila ex […]

Average Price- Bagaimana ia Berlaku?

Apa Itu Price Averaging Price averaging bermakna harga purata mengikut lot yang kita pegang. Korang rasa kenapa ia berlaku dan bagaimana ia berlaku? Sudah semestinya ia berlaku apabila anda membeli kaunter yang sama namun pada harga yang berbeza. Ia boleh berlaku sekiranya beli pada hari yang sama ataupun hari yang berlainan. Tetapi kita kena ambil […]

Apa itu Broker Saham?

Broker saham Ramai yang sering salah faham tentang ini. Menurut kamus dewan bahasa, broker adalah orang tengah dalam urusan perniagaan. Ramai yang fikir broker saham adalah individu seperti mana broker hartanah dan broker kereta sedangkan broker saham adalah syarikat. Broker saham adalah syarikat tengah yang menghubungkan di antara pelabur dan Bursa Malaysia. Kerana pelabur tidak […]

Apa itu Premium & Cara Kira Premium Untuk Waran

Apa Itu Premium? Dalam artikel sebelum ini, 5 perkara wajib tahu sebelum membeli waran ada menerangkan sedikit mengenai apa itu premium. Kali ini saya akan terangkan lagi mendalam bersama dengan contoh agar anda lebih memahami topik ini. Sebelum itu, sedikit recap mengenai waran, 5 perkara penting yang wajib kita ketahui adalah Exercise price Conversion ratio […]

Cara Tukar Waran Hampir Expired Kepada Mothershare

waran

Waran Hampir Expired Anda dah baca artikel mengenai apa itu waran? dah faham mengenai 5 perkara wajib tahu sebelum membeli waran dan risiko-risiko waran yang anda bakal hadapi? Kalau belum saya cadangkan agar anda membaca artikel tersebut dahulu agar lagi mudah untuk anda fahami artikel kali ini. Seperti yang anda tahu, waran mempunyai maturity date, […]

Cara Guna Candlestick Analisis

candlestick

Apa itu Candlestick Analisis? Pada tahun 1724–1803 Candlestick Analisis telah digunakan oleh Munehisa Homma yang merupakan seorang rice trader atau peniaga beras di Jepun. Beliau menggunakan candlestick analisis ini untuk mengetahui turun naik harga beras pada waktu itu. Mengikut sejarah, jarak di antara Munehisa Homma dan tempat bekalan beras pada masa itu agak jauh. Untuk […]

Jual Beli Saham Di Platform MPLUS (M+)

Jual beli saham

Jual Beli Saham Jual beli saham di Bursa Malaysia merupakan salah satu aktiviti baru yang telah berjaya menarik minat orang ramai di negara kita. Aktiviti ini semakin meningkat terutama sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan pada awal tahun 2020 lalu. Namun, masih ramai lagi yang tidak tahu untuk berdagang di pasaran saham. Jadi saya […]

Jenis Saham Mengikut Market Cap

market cap

Apa itu Market Capitalisation? Market capitalisation atau market cap merujuk kepada market value sesebuah company atau dalam bahasa Melayu disebut sebagai nilai pasaran sesebuah syarikat. Contoh kaunter NESTLE Harga semasa : RM140.00 No of share : 234,500 000 unit RM 140.00 x 234,500 000 = 32.80 bilion Market cap: 32.80 bilion Antara sebab SAHAM-SAHAM ini kukuh 1.Rekod […]

IPO Aneka Jaringan-Merosot di bawah harga IPO semasa debut

ANEKA

Aneka Jaringan Informasi Koprat Aneka Jaringan seperti gambar di bawah Seperti yang kita tahu, saham IPO Aneka Jaringan Holding Berhad telah dibuka pada awal bulan Oktober dan baru sahaja listing dalam Bursa Malaysia dalam ACE Market pada 20 Oktober 2020 hari tu, boleh rujuk jadual di bawah ini. Bagi mereka yang masih kurang paham apa […]