Mengkaji Saham Berdasarkan Sektor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga sihat-sihat sahaja di samping keluarga tercinta. Kalau sebelum ini saya bercerita mengenai Konsep Supply And Demand Dalam Saham dan Leader Dan Laggard Dalam Pasaran Saham hari ini saya nak kongsikan pula bagaimana kita nak mengkaji saham berdasarkan sektor. Apa […]

Leader dan Laggard Dalam Pasaran Saham

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai!! Apa khabar semua? Bagaimana prestasi korang dalam dunia saham sehingga hari ini? Harapnya semakin banyak ilmu saham yang korang telah pelajari baik dengan Mahersaham mahupun dengan institusi lain. Hari ini kita akan belajar satu topik yang berkait rapat dengan dunia saham. Nak belajar apa tu? Saya akan mengulas topik mengenai […]

Annual Report Part 4 : Management Discussion & Analysis

Assalamualaikum dan Hai. Apa khabar tuan-tuan dan puan-puan? Moga terus bersemangat nak menuntut ilmu bersama Mahersaham. Okey, pada artikel kali ni saya akan berkongsi dengan anda semua mengenai cara baca annual report. Artikel ni adalah part 4. Di mana kita akan fokus kepada Management Discussion dan Analysis. Pastikan korang dah baca part 1, part 2-lebih banyak […]

Memahami Client Statement

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai korang! Dah ready untuk sambung baca artikel kali ni? Macam yang korang baca kat tajuk, hari ini saya nak share mengenai cara untuk memahami client statement. Bagi korang yang selalu buka platform Mplus di laptop mahupun di PC sudah pasti korang pernah klik button My Account kan? Begitu juga dengan […]

4 Kriteria Analisis Fundamental

analisis fundamental

Apa itu Analisis Fundamental? Analisis Fundamental merupakan satu kajian yang dilakukan untuk mengenalpasti nilai sebenar atau ‘intrinsic value’ sesebuah syarikat. Ia juga merupakan kajian terhadap bisnes syarikat, financial syarikat dan management syarikat. Main point kajian adalah nak tahu sesebuah syarikat itu berkualiti ataupun sebaliknya. Naik turun harga saham banyak dipengaruhi oleh prestasi syarikat. Andai sesebuah […]