Cara Melukis Channel & Strategi Menggunakannya - Mahersaham

Cara Melukis Channel & Strategi Menggunakannya

Table of Content

Assalamualaikum dan Hai. Moga anda dalam keadaan sihat dan baik sahaja. Artikel kali nie kita akan sambung belajar di tradingview mengenai cara melukis channel dan strategi menggunakannya.

Anda belum belajar mengenai indicator bollinger band di tradingview? Jom klik di sini untuk anda belajar mengenai indicator nie.

Dah bersedia?

Jom sediakan buku nota dan pen untuk belajar.

Anda boleh buka tradingview anda.

Melukis Channel

Apa itu channel?

Channel ini adalah basically yang kita gunakan trendline dalam tradingview

Dengan menggunakan trendline kita boleh lukis line dan tinggal sambungkan sahaja line bottom dengan bottom

Dimana apabila kita nampak harga saham tu melantun jadi kita boleh jadikan dia trendline

Jika trendline tu menghala ke atas maksudnya dia tengah uptrend, manakala kalau menghala ke bawah dia tengah downtrend

melukis channel
Tradingview

Cuba tengok gambar di atas, saya dah plotkan line untuk peak dengan peak dan bottom dengan bottom

Channel nie ada 2 line, atas dan bawah

Anda boleh cuba melukis

Kalau dekat tradingview anda boleh gunakan trendline ni untuk lukiskan satu line lagi di bahagian atas yang dipanggil sebagai upper channel.

Tradingview

Sila lihat gambar yang diberikan. Saya dah letakkan di mana upper channel dan lower channel.

Upper Channel = Resistance
Lower Channel = Suppport

Untuk upper channel ia adalah resistance kita, jadi bila harga mencecah paras resistance maka ia akan memantul ke bawah balik.

Dan lower channel sebagai support.

melukis channel
Tradingview

Berdasarkan gambar di atas, korang boleh lihat harga dah test di line upper channel dan lower channel seperti yang saya bulatkan.

Untuk menjadikan channel nie berhasil dia kena test sekurang-kurangnya 2 point tetapi paling elok adalah 3.

Sebab kita perlukan 2 point untuk membuat channel

Kalau dah ada 3 point nie maksudnya channel kita kuat dan kukuh

Parallel Channel

Okey yang tadi kita gunakan trendline. Yang kedua ni pula anda boleh melukis channel dengan gunakan parallel channel.

Tak perlu nak lukis dua line.

Tradingview

Dengan menggunakan parallel channel nie anda boleh melukis dua line macam yang kita guna trendline tadi. Ia akan automatik selari.

Jadi kita boleh tengok berapa point yang harga saham tu dah test

Kalau 3 point jadi anda punya channel tu valid lah.

Tak mengapa kalau terkeluar sikit dari lukisan channel tu takda masalah sebab ia boleh jadi oversold atau overbought condition

Dah siap!

Kesimpulan

Kesimpulannya senang saja nak melukis channel. Cuma mata anda kena tajam dan cekap untuk melihat harga dah cecah atau belum dekat upper channel dan lower channel

Sebab apa yang berlaku dekat channel ni adalah ia menceritakan dekat situ lah akan berlaku perlawanan antara buyer dan seller yang paling kuat.

Dimana jika seller kuat maka harga akan melantun ke bawah dan kalau buyer kuat maka harga akan melantun ke atas.

Dan kebiasaannya dekat channel-channel ni la akan berlaku satu decision yang anda patut buat sama ada nak beli atau nak jual harga saham tersebut.

Kalau nak beli saham beli la yang dekat/hampir dengan support, jangan jauh dari support dan jual lah bila harga dekat dengan resistance. Itulah strateginya.

Jangan risau! Jom lihat video di bawah untuk anda lebih faham lagi

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Atau klik link ini untuk anda tengok video pembelajaran nie di Facebook Mahersaham.

https://www.facebook.com/mahersaham/videos/916024405817039

Moga artikel kali nie bermanfaat untuk anda.

JANGAN LUPA KOMEN, LIKE DAN SHARE!

Mahersaham #TradeWithKnowledge

Anda newbie dalam saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA Mahersaham sekarang juga !

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.