Cara Guna Wise Untuk Forex Yang Halal

Wise adalah salah satu aplikasi yang digunakan bagi membolehkan anda mempunyai akaun dalam pelbagai matawang atau currency. Ini sangat penting terutamanya jika anda terlibat dalam pelaburan saham luar negara yang menggunakan broker-broker luar daripada Malaysia.

Keperluan Pertukaran Matawang

Secara umumnya, apabila kita hendak bercuti ke luar negara, atau melakukan pembelian tertentu dalam USD, maka sepatutnya kita pastilah membayar dalam USD atau matawang negara yang kita lawati. Jika kita menggunakan kad debit kita secara direct, maka kita sebenarnya akan rugi besar sebab bank akan mengenakan kadar pertukaran yang merugikan kita sebaliknya menguntungkan mereka.

Itulah antara sebab kenapa sebelum anda pergi bercuti, kita digalakkan tukar siap-siap matawang kita kepada matawang negara yang hendak kita lawati tersebut.

Namun, dengan berkembangnya teknologi, maka kita tidak lagi perlu bersusah payah untuk pergi ke money changer untuk membuat pertukaran mata wang.

Langkah-langkah Daftar Akaun Wise

1.Tekan link di bawah ini.

https://wise.com/invite/ih/muhammadmaherilhama
https://wise.com/invite/ih/muhammadmaherilhama
https://wise.com/invite/ih/muhammadmaherilhama

Anda akan menerima free transfer fee untuk amount transfer anda sekiranya belum mencecah RM2500. Ringkas cerita, kos untuk anda transfer duit adalah 0.

2. Mula dengan masukkan Email Address anda. Pilih Personal account. Anda akan menerima kod ke phone anda, masukkan kod.

3. Create password. Anda boleh tekan Decide Later.

4. Semak email anda dan Confirm Email Address. Login guna email dan password yang anda sudah create.

5. Sudut atas kanan, ada simbol orang atau profile, klik situ. Tekan Finish account setup.

6. Masukkan First Name macam dalam IC, Last Name macam dalam IC, jangan lupa masukkan BIN atau BINTI sekiranya ada dalam IC.

7. Tekan samada account Malaysian Ringgit anda atau sudut bawah kanan, tekan Manage. Pilih account details.

8. Anda ada DUA LANGKAH wajib iaitu deposit duit sebanyak RM101 dan juga Verify Identity.

9. Pilih Nationality, isi bahagian Occupation. Verify indentity dengan menggunakan IC anda.

10. Jawab Reason Gunakan WISE, pilih negara Malaysia (terus tekan continue lepas tu pun dah boleh) serta sebutkan amount anda nak transfer guna WISE.

11. Untuk transfer RM101 yang dikehendaki awal-awal tadi, digalakkan gunakan FPX. WAJIB transfer guna akaun bank anda sendiri!! Selepas selesai transfer, tunggu beberapa minit dan tekan semula account Malaysian Ringgit anda.

12. Pada bahagian Balance Information, tekan Verify to get your account details. Dia akan tanya beberapa soalan final.

13. TAHNIAH! Anda sudah pun memiliki akaun WISE!

Kelebihan Lain

Memiliki akaun WISE ada kelebihan lain seperti dapat mendaftar kad debit yang boleh digunakan di mana-mana seluruh dunia dengan kadar pertukaran matawang yang terbaik. Features tersebut akan saya kupas di lain waktu.

Sekiranya anda menggunakan WISE untuk transfer duit deposit ke dalam akaun Moomoo sebagai contoh, anda boleh lihat bagaimana untuk berbuat demikian dalam artikel Moomoo – Broker Saham Global Luar Negara.

Similar Posts