Cara Guna Mahersaham Global Bot

Antara kelebihan mendaftar akaun Saham Global Mplus melalui saya (Maher Alias) sebagai introducer ialah dapat akses ke Mahersaham Global Bot. Boleh saya katakan Mahersaham Global Bot ini sangat powerful kerana anda tidak perlu ‘download’ dan ‘install’ apa-apa app untuk menggunakannya.

Dengan hanya menggunakan aplikasi yang hampir semua pedagang saham gunakan iaitu ‘Telegram‘, anda sudah boleh melihat chart kaunter berserta indikator yang membantu. Jom saya tunjukkan satu persatu macam mana nak gunakan Mahersaham Global Bot ini.

1. Akses Mahersaham Global Bot

Untuk masuk ke group support selepas akaun siap, ini adalah langkahnya :

  1. Chat di telegram Mahersaham Global Bot : https://t.me/mahersahamglobalbot

2. Tekan “/start”

3. Tekan mplus /mplusglobal

  • Masukkan emel dan nombor telefon
  • Akan dapat link untuk masuk ke group client

Jika tak dapat link, mungkin :

  1. Salah masuk maklumat emel dan nombor telefon : tekan /start sekali lagi di ‘menu’. betulkan maklumat yang diminta
  2. Belum jadi client : buka akaun global mplus di akaunglobal

2. Senarai Patuh Shariah

Langkah pertama selepas anda sudah berjaya mendapatkan akses Mahersaham Global Bot ialah mencari kaunter yang patuh shariah. Caranya ialah :

  1. Tekan ‘Menu’
  2. Tekan ‘Semak Senarai Patuh Shariah’

3. Tuliskan kaunter yang anda ingin mencari. Anda boleh menaip nama kaunter tersebut atau simbol. Sebagai contoh diatas, saya memilih kaunter ‘Apple’. Maka akaun keluar maklumat berkaitan kaunter Apple. Apple disenaraikan di NASDAQ.

Jika kaunter yang dicari tiada dalam senarai patuh shariah, maka anda sistem akan error dan anda kena ulang step shariah sebentar tadi.

3. Dapatkan Chart Saham

  1. Seperti langkah tadi, tekan ‘Menu’
  2. Namun kali ini, tekan ‘Lihat Chart’

3. Tekan exchange(pasaran) yang diniagakan sama ada /nyse atau /nasdaq. Pasaran ini seperti yang diberitahu pada langkah ‘2. Senarai Patuh Shariah‘. Untuk kes Apple, ia didagangkan di pasaran /nasdaq

4. Tulis simbol kaunter. Simbol ini juga boleh didapatkan pada step ‘2. Senarai Patuh Shariah‘. Untuk contoh, saya tulis simbol untuk kaunter Apple iaitu ‘Aapl’.

5. Tunggu beberapa saat untuk mendapatkan chart.

Chart yang diberi telah dimasukkan sekali indicator yang selalu saya gunakan dan saya ajarkan kepada student saya.

Anda juga boleh memilih timeframe yang diingini dengan menekan pilihan dibawah chart tersebut : 15min, 1h, 4h, 1d, atau 1w. Chart yang diberikan ialah realtime data.

Jika anda ingin mengetahui lebih detail berkaitan indicator yang digunakan, boleh buka akaun CDS atau akaun global melalui saya di akaunglobal.com

Kesimpulan

Saham global mempunyai banyak pilihan. Untuk client, saya khaskan untuk memilih kaunter yang patuh shariah sahaja. Pasaran global juga lebih laju berbanding pasaran di Bursa Malaysia.

Sekiranya terdapat sebarang persoalan berkaitan cara buka akaun global, boleh baca FAQ di artikel : Cara Isi Akaun Mplus Global

Similar Posts