Salam dan hai. Nama saya Muhammad Maherilham bin Alias, pemilik blog Mahersaham.com. Saya seorang remisier berdaftar di bawah Malacca Securities sdn bhd dengan no Lesen: eCMSRL/B6918/2016. Dalam artikel ini saya akan ajar anda tentang akaun CDS.

Apakah Itu Akaun CDS?

Aktiviti dan proses jual beli saham di Bursa Malaysia akan sentiasa dipantau oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC – securities commission) dan Bursa Malaysia.

Untuk melakukan jual beli saham di Bursa, anda perlu membuka satu akaun CDS (central depository system) terlebih dahulu.  Hanya selepas membuka akaun ini barulah anda boleh membeli dan menjual lebih 1500 syarikat/saham yang tersenarai dalam Bursa Malaysia.

Tiga Cara Mudah Buka Akaun CDS

  1. Fahamkan Kelebihan Dan Ciri-ciri Yang Bakal Anda Peroleh Jika Buka Akaun CDS MPLUS (Malacca Securities Sdn Bhd)
  2. Pergi ke akauncds.com dan isikan maklumat anda.
  3. Terus isi borang yang lebih detail dan tunggu akaun anda siap.

Kelebihan Buka Akaun CDS Di Bawah Malacca Securities Sdn Bhd (Mplus)

Platform Trading Canggih

Platform yang disediakan oleh Mplus boleh digunakan di komputer (internet explorer) dan juga smartphone (apps). Platform boleh diubahsuai (customize) mengikut strategi anda.

Kos Brokerage Murah

Dengan brokerage yang murah, risiko anda lebih kecil. Brokerage rate bagi cash account dengan Mplus adalah min RM8 atau 0.08%. Untuk intraday atau jumlah >rm30k, min rm8 atau 0.05%

Jenis Direct CDS

Dengan memilih akaun CDS jenis direct, anda memiliki saham tersebut atas nama anda secara lansung. Layak memohon IPO. Layak datang ke AGM, dapatkan annual report dihantar ke rumah. Dividen dibayar terus ke dalam akaun bank anda tanpa ada kos tambahan.

Analisis Lengkap

Dilengkapi dengan analisis-analisis tambahan seperti queu analysis, technical analysis, interactive chart dan financial (fundamental) analysis, anda boleh analisa saham melalui platform Mplus sahaja!

Ubahsuai (Customize) Ikut Citarasa Anda

Anda boleh pilih untuk lihat data yang anda inginkan, bergantung dengan stail pelaburan anda. Anda boleh buang harga/rsi/macd/ema jika anda hanya mahu lihat fundamental sahaja. Mungkin jika anda fundamental, dan seorang investor, anda boleh pilih untuk lihat 52 weeks price, dividend yield, net profit, market cap dan sebagainya. Begitu juga untuk traders. 

Trading Platform Canggih & Fleksibel

Dilengkapi dengan analisis-analisis tambahan seperti queu analysis, technical analysis, interactive chart dan financial (fundamental) analysis, anda boleh analisa saham melalui platform Mplus sahaja!

Financial Analysis By Insage

Anda hendak mengkaji latar belakang syarikat untuk buat analisa fundamental? Mplus juga memberikan financial analysis ke dalam package akaun cds anda.

Queue Analysis

Broker-broker saham yang lain mungkin turut menggunakan platform yang hampir sama dengan M+, namun M+ pergi setapak ke hadapan dengan adanya bonus feature, queue analysis, feature yang tidak dimiliki oleh broker saham yang lain

Mobile Platform – M+ Apps

Kini anda tidak lagi perlu bergantung sepenuhnya kepada desktop atau laptop anda.

Dengan adanya M+ Apps, anda boleh menjalankan jual beli saham dengan mudah. Turut dilengkapi dengan kemudahan chart, transactions dan news berkaitan saham.

Anda tidak lagi perlu melihat sumber-sumber berlainan untuk menjalankan analisa anda. Segalanya hanya di hujung jari!

Kelebihan Apabila Anda Daftar Akaun CDS Dengan Maher Alias (Remisier Mplus)

Dah Jadi Client?

Sila pergi ke https://www.mahersaham.com/mahersaham-support-bot/ untuk dapatkan kelebihan sebagai client Mahersaham