Blog - Mahersaham

Blog MaherSaham

Artikel Berkualiti Berkenaan Saham Dan Bisnes Untuk Pembacaan Anda

Cuba Fungsi Carian Artikel Di Dalam Blog Kami

Asas Saham

Disiplin Seorang Trader

Disiplin Seorang Trader Sebagai seorang pedagang dan pelabur dalam dunia pelaburan saham, kita perlu mempunyai disiplin untuk berdagang atau trade. Hal ini kerana pelaburan saham

Teruskan Bacaan >>

Defensive Stock

Apa itu Defensive Stock? Defensive stock ialah suatu jenis saham yang berprestasi stabil tanpa dipengaruhi oleh keadaan ekonomi semasa. Defensive stock juga dipanggil sebagai non-cyclical

Teruskan Bacaan >>

Cyclical Stock

Apa itu Cyclical Stock? Cyclical Stock atau Saham Kitaran ialah suatu jenis saham yang mempunyai harga saham mudah terkesan mengikut kitaran ekonomi. Dalam kata lain,

Teruskan Bacaan >>

Speculative Stock

Apa itu Speculative Stock? Speculative stock atau saham spekulasi ialah jenis saham yang sering menjadi sasaran spekulator untuk mendapatkan keuntungan dalam pasaran saham. Saham spekulasi

Teruskan Bacaan >>
Asas Saham

Catalyst dalam Saham

Catalyst ialah suatu sentimen pasaran yang akan mempengaruhi naik turun harga saham bagi pasaran saham akibat daripada faktor ketidaktentuan dan ketidakpastian dalam ekonomi. Bagi seorang

Teruskan Bacaan >>
Analisis Fundamental

Mengkaji Saham Berdasarkan Sektor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga sihat-sihat sahaja di samping keluarga tercinta. Kalau sebelum ini

Teruskan Bacaan >>
Asas Saham

Lengkap! Belajar saham dari zero

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahniah!! Korang dah selangkah untuk memahami ilmu saham. Sebelum korang melabur dalam bursa Malaysia atau mengikuti perkembangan terkini mengenai pelaburan saham

Teruskan Bacaan >>
Mahersaham App

Performance Screener Mahersaham App 4.0

Assalmualaikum dan selamat sejahtera. Haiiiii, korang apa khabar? Sihat? Semoga kekal sihat sentiasa bersama keluarga. Kalau sebelum ini saya ada menceritakan tentang keberkesanan performance screener

Teruskan Bacaan >>

Memahami Client Statement

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai korang! Dah ready untuk sambung baca artikel kali ni? Macam yang korang baca kat tajuk, hari ini saya nak share

Teruskan Bacaan >>
Mahersaham App

Tutorial Mahersaham App 3.0

Assalmualaikum dan selamat sejahtera. Haiiiii, korang apa khabar? sihat? Semoga kekal sihat sentiasa bersama keluarga. Hari ini saya terangkan mengenai performance screener Mahersaham App. Bagi

Teruskan Bacaan >>
Asas Saham

Limit Up Limit Down

Asslamualaikum dan selamat sejahtera. Hai! korang sihat? Dah makan belum? Jangan lupa makan tau. Kot lah belajar saham sampai terlupa nak makan. Kesihatan badan pun

Teruskan Bacaan >>
Technical Analysis

Cara Guna MACD di Tradingview

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua, semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Apa itu MACD? MACD merupakan indicator bagi menentukan momentum harga dan short-term trend.

Teruskan Bacaan >>
Mahersaham App

Tutorial Mahersaham App 2.0

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga baik-baik sahaja bersama keluarga tercinta. Hari ini saya akan

Teruskan Bacaan >>
PKP 2.0

Tips Menghadapi PKP 2.0

Assalamualaikum dan salam PKP 2.0 buat semuanya. Semoga kita semua sentiasa dalam keadaan sihat di samping musim COVID-19 yang masih lagi menular dan kes harian

Teruskan Bacaan >>
Tradingview

Tools Lines Trading View

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua…Moga anda semua dalam keadaan sihat dan baik. Kalau sebelum ni saya ada bercerita mengenai cara daftar akaun tradingview

Teruskan Bacaan >>
Kajian Saham

Magic Formula Investing

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua yang sedang membaca artikel kali ini. Saya mendokan agar korang selalu diberi kesihatan dan rezeki yang melimpah

Teruskan Bacaan >>
Chart Pattern

Bilateral Chart Pattern

Jenis Chart Pattern Terdapat 3 pattern chart iaitu: •Reversal Chart Pattern •Continuation Chart Pattern •Bilateral Chart Pattern Perkara Penting Dalam Chart Pattern •Minimum nak membentuk

Teruskan Bacaan >>
Chart Pattern

Continuation Chart Pattern- Bullish

Chart Pattern •Reversal •Continuation •Bilateral Continuation Chart Pattern Bullish Continuation chart pattern bullish bermaksud sesuatu pattern yang akan meneruskan trend bullish atau meneruskan pergerakan ke

Teruskan Bacaan >>
Chart Pattern

Reversal Chart Pattern

Assalamualaikum, hai dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua yang sudi singgah di blog Mahersaham hari ini. Korang apa khabar? Semoga korang sentiasa dalam keadaan

Teruskan Bacaan >>
Candlestick

Bearish Candlestick

Apa itu Bearish Candlestick? Istilah bearish candlestick di ambil daripada nama haiwan ‘bear’ (beruang). Kalau korang perasan, macam mana bear attack? Bear akan menyerang daripada

Teruskan Bacaan >>
Candlestick

Bullish Candlestick

Apa Itu Bullish Candlestick Istilah bullish candlestick di ambil daripada nama haiwan ‘bull’ (lembu jantan). Kalau korang perasan, macam mana bull attack? Bull akan menanduk

Teruskan Bacaan >>
Candlestick

Asas Pembentukan Candlestick

Asal Usul Candlestick? Pada tahun 1724–1803 Candlestick Analisis telah digunakan oleh Munehisa Homma yang merupakan seorang rice trader atau peniaga beras di Jepun. Beliau menggunakan candlestick analisis ini

Teruskan Bacaan >>
Mahersaham App

Screener Mahersaham App

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua yang sedang membaca artikel kali ini. Saya mendokan agar korang selalu diberi kesihatan dan rezeki yang melimpah

Teruskan Bacaan >>

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham