Bagaimana Masa Depan Cryptocurrency? - Mahersaham

Bagaimana Masa Depan Cryptocurrency?

Assalamualaikum dan hai anda semuaaa. Moga sentiasa sihat sejahtera. Untuk artikel kali ni saya akan kongsi berkenaan perkara yang tengah trading sekarang ni.

Haaa..benda apa tu?

Ia mengenai cryptocurrency. Saya akan share banyak perkara tentang cryptocurrency ni dan bagaimana masa depan sistem saham ni.

Jom sama-sama kita belajar!

Apa itu Cryptocurrency?

Bahasa mudah untuk cryptocurrency ini adalah sebagai digital aset atau aset digital yang mana kita menggunakan teknologi.

Sebagai contoh bitcoin, nak dapatkan coin tersebut anda perlu mining untuk dapatkan hasilnya.

Mining ni adalah satu proses atau cara untuk dapatkan hasil tersebut.

Beralih pula kita kepada bitcoin. Dalam sistem cryptocurrency ni terdapat bitcoin.

Kadang orang ingat dalam sistem cryptocurrency ni hanya ada bitcoin tetapi banyak lagi digital asset yang lain.

Tetapi yang paling famous di Malaysia dan dunia adalah bitcoin.

Apa itu Bitcoin?

Ia adalah digital currency yang mana telah diperkenalkan oleh Satoshi Nakamoto

Namun identiti ini masih menjadi misteri.

Bitcoin ini telah bermula pada tahun 2009 lagi tapi ia mula rancak pada sekitar tahun 2017-2018

Tuan-tuan dan puan-puan…

Dalam cryptocurrency ni banyak jenis coin yang anda boleh tahu.

Antaranya ialah:

  1. BTC (bitcoin)
  2. LTC (light coin)
  3. XRP ( reaper)
  4. Dosh Coin
  5. Polkadot Coin

Semua ni ada dalam cryptocurrency.

Tradingview Cryptocurrency

cryptocurrency
Tradingview

Jadi jom kita tengok bagaimana chart cryptocurrency ni di tradingview

Apa yang saya dapat lihat melalui chart di atas ialah sistem saham ini bermula pada tahun 2009.

Tapi ia baru start rancak pada tahun 2013 dan 2018

cryptocurrency
Tradingview

Kalau anda lihat chart di atas. Anda dapat nampak permulaan puncak dia nak naik pada hujung tahun 2018.

Dan kenaikannya adalah pada paras harga 81,000.

RM 81, 000 ini bersamaan dengan 1 BTC

Tapi itu pada tahun 2018. Namun kini harga 1 bitcoin dalam cryptocurrency telah meningkat ya korang..

cryptocurrency
Tradingview

Haaaa.. kalau sekarang ni harga 1 bitcoin ialah RM 191k.

Banyakkan….!

Sangat beza nilai BTC dulu dengan 1 BTC yang sekarang

Masa Depan Cryptocurrency

Berdasarkan daripada kajian dan penglihatan, masa depan cryptocurrency ni akan digunakan secara meluas sampai suatu masa nanti

Selain itu, kemungkinan akan dijadikan sebagai satu platform atau transaksi yang berjaya.

In shaa Allah platform cryptocurrency ini mungkin akan berkembang maju seperti e-wallet, shoppe pay, touch n go, boost dan lain-lain.

Hal ini kerana perubahan sistem teknologi semakin berkembang dari semasa ke semasa

Platform Digital Asset

Untuk pengetahuan anda semua, terdapat 3 jenis platform atau syarikat digital asset di Malaysia ini yang telah diklasifikasikan di bawah Suruhanjaya Securities.

Korang boleh buka website Suruhanjaya Securities

Suruhanjaya Securities

Kemudian dekat website tu korang boleh search untuk list of registered digital asset exchanges

Suruhanjaya Securities

Taraa!!… dan keluarlah senarai syarikat/platform yang sudah mendapat kelulusan SC.

Yang pertama adalah Luno Malaysia, kedua adalah SINERGY Technologies & ketiga ialah Tokenize Technology.

Dekat bawah ni adalah website untuk Luno Malaysia Sdn Bhd.

Korang boleh search dekat website dan di sini juga ada beberapa step untuk anda log ini dan guna platform ni.

Platform Luno ni banyak features menarik yang korang boleh explore

Luno Malaysia Sdn Bhd

Yang kedua ni pula adalah platform Tokenize Technology (M) Sdn. Bhd.

Jadi anda bolehlah guna ketiga-tiga platform yang telah diluluskan oleh SC ni.

Tapi jangan lupa untuk study terlebih dahulu terhadap features-features yang terdapat di dalam platform ni sebelum anda gunakannya terlebih dahulu.

Kesimpulan

Kesimpulannya daripada cryptocurrency ni kita dapat lihat bahawa teknologi berubah mengikut peredaran zaman.

Kita semakin menuju ke arah teknologi yang lebih canggih dan diharapkan pembangunan teknologi ini dapat menyumbang kepada kerajaan dalam membangunkan negara yang maju.

Moga artikel kali ni bermanfaat untuk anda semua.

Jom tengok video Youtube di bawah untuk pembelajaran yang lebih jelas

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

JANGAN LUPA KOMEN, LIKE & SHARE

Nak daftar account Luno?

Jom follow step di bawah

  1. Sign up menggunakan link di bawah
  2. Deposit dan beli MYR 250 dalam BTC (tidak termasuk pertukaran Luno)
  3. Kami berdua mendapat MYR 25 BTC percuma

Klik link ini: https://www.luno.com/invite/F947SV

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

Anda newbie dalam saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.