App Familiarization Part 3: Stock Details

Assalamualaikum dan hai! Apa khabar anda semua? Moga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Jadi kali nie kita akan sambung dengan pembelajaran App Familiarization untuk part 3. Saya nak kongsi stock details dalam Mahersaham app. Macam biasa kita akan menggunakan Mahersaham app untuk pembelajaran ni. Anda dah download Mahersaham App? Jangan lupa download Mahersaham App untuk […]

App Familiarization Part 2: New Features

Assalamualaikum dan hai! Apa khabar anda semua? Moga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Jadi kali nie kita akan sambung dengan pembelajaran App Familiarization untuk part 2. Saya nak kongsi berkenaan features yang baru dalam Mahersaham app. Macam biasa kita akan menggunakan Mahersaham App untuk pembelajaran ni. Anda dah download Mahersaham App? Jangan lupa download Mahersaham […]

App Familiriazation Part 1: Paper Trade

Assalamualaikum dan hai! Apa khabar anda semua? Moga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Jadi kali nie kita akan mulakan dengan pembelajaran App Familiarization Part 1: Paper Trade. Kita akan menggunakan Mahersaham App untuk pembelajaran ni. Anda dah download Mahersaham App? Jangan lupa download Mahersaham App untuk dapatkan manfaat yang banyak tentang ilmu saham. Bagi pengguna […]

Annual Report Part 7: Peranan Committee

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua yang sudi singgah dalam blog Mahersaham pada waktu ini. Haiiiii!!!!! Korang sihat? Harapnya korang baik-baik sahaja. Bagaimana dengan kemahiran analisa fundamental korang dalam saham? Saya harap korang semakin mahir dalam menganalisa syarikat-syarikat yang menjadi pilihan hati untuk melabur sedikit sebanyak dalam syarikat tersebut. Artikel berkaitan yang perlu […]

Mengkaji Saham Berdasarkan Sektor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca setia blog Mahersaham. Korang apa khabar? Semoga sihat-sihat sahaja di samping keluarga tercinta. Kalau sebelum ini saya bercerita mengenai Konsep Supply And Demand Dalam Saham dan Leader Dan Laggard Dalam Pasaran Saham hari ini saya nak kongsikan pula bagaimana kita nak mengkaji saham berdasarkan sektor. Apa […]

Leader dan Laggard Dalam Pasaran Saham

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai!! Apa khabar semua? Bagaimana prestasi korang dalam dunia saham sehingga hari ini? Harapnya semakin banyak ilmu saham yang korang telah pelajari baik dengan Mahersaham mahupun dengan institusi lain. Hari ini kita akan belajar satu topik yang berkait rapat dengan dunia saham. Nak belajar apa tu? Saya akan mengulas topik mengenai […]

Konsep Supply and Demand Dalam Saham

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hai korang! Semoga ceria-ceria selalu dan sihat bersama yang tersayang. Artikel kali ini saya nak kongsikan sedikit ilmu berkenaan supply and demand (pembekalan dan permintaan) dalam saham. Seperti yang kita tahu, dua konsep ini merupakan konsep yang tidak asing dalam dunia urus niaga ataupun sektor perniagaan. Sudah pasti harga barangan […]

Pine script: Melihat Timeframe Berbeza di TradingView

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Haiiiii, korang apa khabar? sihat? Semoga kekal sihat sentiasa bersama keluarga. Hari ini saya akan terangkan mengenai Pine script: Melihat Timeframe Berbeza di TradingView. Artikel yang perlu di baca: Apa itu Timeframe? Timeframe (kerangka waktu / tempoh masa) merujuk kepada tempoh masa dalam saat, minit, jam, harian, mingguan, bulanan mahupun tahunan. […]

Lengkap! Belajar saham dari zero

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahniah!! Korang dah selangkah untuk memahami ilmu saham. Sebelum korang melabur dalam bursa Malaysia atau mengikuti perkembangan terkini mengenai pelaburan saham sudah semestinya ilmu itu penting. Ibarat korang nak masak ikan masak merah, jika tanpa ilmu sudah pasti hasilnya akan berbeza dengan dari tujuan asal korang. Boleh jadi tanpa ilmu yang […]

Cara Mendapatkan Penyata Bank-Cimb Bank

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Haiii… Korang apa khabar hari ini? Harap korang sihat dan sentiasa sihat bersama yang tersayang. Jom kita belajar cara untuk dapatkan penyata bank korang. Pastikan korang menggunakan CIMB bank kalau tak nanti tak tally dengan arahan. Bagi mereka yang buka akaun bank melalui Maybank boleh baca artikel Cara Mendapatkan Penyata Bank […]