Nak buka akaun saham dengan broker mana?

Secara asasnya ramai yang dah tahu apa itu Akaun CDS.  Kalau anda masih belum tahu apa itu CDS, kenapa kena ada akaun CDS, apa beza akaun islamik dan konvensional, apa beza direct CDS dan Nominee CDS, apa syarat nak buka CDS,  dan segala yang asas berkaitan akaun CDS, anda boleh baca artikel terbitan kami sebelum […]

Technical Analysis Series : Bollinger Bands

Bollinger Bands Antara indikator yang terkenal dan sering kali digunakan oleh trader ataupun investor dalam membaca chart ialah indikator Bollinger Bands Applikasi yang digunakan dalam video ini ialah : Trading View (free di internet) Terdapat 3 line penting dalam indikator ini: upper band middle band lower band Merujuk kepada gambar: Panjang (20) itu melambangkan jumlah […]

Cara untuk Mengkaji Annual Report

Annual Report (laporan tahunan) adalah sangat penting dan sangat berguna kepada setiap pelabur. Ini kerana dengan membacanya, kita boleh mengetahui kedudukan sesebuah syarikat. Kelebihan membaca ialah kita berupaya untuk mengesan syarikat yang akan membuat untung yang lebih banyak pada masa akan datang. Kebiasaannya, keuntungan syarikat akan menggambarkan harga saham syarikat itu di pasaran saham. Kita […]

4 Langkah Newbie Saham WAJIB Tahu Sebelum Membeli Saham

Dalam artikel ini, kami akan terangkan 4 langkah untuk membeli saham yang wajib diketahui sebelum anda membuat keputusan untuk memiliki pegangan saham di Bursa Malaysia. Sejak akhir-akhir ini, ramai yang mula berjinak-jinak dengan saham. Ramai juga yang dah ada kesedaran dan mula mengambil langkah bijak dengan membuka akaun CDS . Alhamdulillah. Ini adalah satu perkembangan […]

Macam mana keadaan pasaran sekarang ni? Macam mana nak tahu?

Pasaran di sesebuah negara boleh diukur dengan Indeks Pasaran negara tersebut. Di Malaysia, indeks yang melambangkan pasaran Malaysia kesuluruhannya ialah Indeks KLCI. Sebelum kita pergi ke indeks KLCI, tahu kan apa maksud saham? Kalau tak tahu, baik kita baca dulu apa itu saham. Ok, sekarang ni, apa pula maksud indeks? Indeks ialah pergerakan gabungan pengiraan […]

Cara Guna Software Trading View

Trading view adalah salah satu charting software yang paling digemari oleh trader-trader saham.
Antara kelebihan software ini ialah kita boleh melihat kajian dan analisa saham yang dibuat oleh pengguna-pengguna yang lain.

Technical Analysis Series – Donchian Channel

Indicator Donchian Channel Format untuk indikator ini :Default Length : 20Length ini bergantung kepada period yang dipilih.Kalau pilih daily : 20 hari kebelakangKalau pilih weekly : 20 minggu kebelakang Donchian Channel akan memilih harga yang paling rendah dan paling tinggi berdasarkan length yang dipilih. Ia memudahkan kita untuk membandingkan harga terkini dengan harga tertinggi atau […]

Technical Analysis Series – ATR / Chandelier Exit

Average True Range( ATR ) Indikator ATR digunakan untuk mengukur volatiliti sesuatu kaunter.Semakin tinggi pergerakan harga, semakin tinggi volatiliti kaunter tersebut. Kita mencari kaunter yang tinggi volatilitinya kerana ketika itu, lebih senang untuk kita buat profit berbanding ketika sideways. ATR akan menjadi semakin tinggi mengikut ketinggian perubahan harga yang berlaku. Boleh digabungkan indikator ATR ini […]

Technical Analysis Series – ADX / DMI

Indikator ADX Penciptanya ialah orang yang sama yang mencipta indikator RSI dan juga parabolic SAR. Namanya ialah Welles Wilder Jr. Komponen :1. line ADX2. +DI3. -DI Jika line ADX berada diatas nilai 20, ini bermaksud sesuatu kaunter itu dalam keadaan trending. Sama ada uptrend atau downtrend.Jika nilainya dibawah angka 20, maka kaunter itu dalam keadaan […]

Technical Analysis Series – Ichimoku Kinko Hyo

Ichimoku Kinko Hyo ialah carta imbangan seimbas pandang (once glance chart) Penciptanya ialah Goichi Hosoda (Jepun) Tiga Jenis Analisa dalam indikator ini : Pertama: Unjuran Harga masa hadapan (price projection)Kedua: Unjuran Masa (time projection)Ketiga: Unjuran Gelombang (wave projection) Elemen-elemen Ichimoku : Pertama: Conversion line (tenkan)Kedua: Base Line (kijun)Ketiga: Leading span 1 (senkou A)Keempat: Leading span […]