AT Systematization batalkan pemerolehan RM 22 juta

AT Systematization Bhd batalkan pemerolehan pembuat sarung tangan industri bernilai RM22 juta

 

AT Systematization Berhad beroperasi sebagai sebuah syarikat pemegangan pelaburan serta menyediakan  perkhidmatan pengurusan kepada anak syarikat.

Syarikat ini, melalui anak syarikat menyediakan reka bentuk, pengeluaran dan fabrikasi sistem automasi industri, mesin, dan bahagian kejuruteraan.

Artikel kali ini saya akan share isu semasa mengenai syarikat ini.

Baru-baru ini telah dikhabarkan bahawa pemerolehan RM22 juta yang dirancang untuk pembuat sarung tangan industri Pearl Glove Sdh Bhd telah menurun.

Bagi anda yang belum kenal dengan syarikat ini boleh rujuk corporate information di bawah.

 

 

 

AT Systematization
Kredit Gambar: MalaysiaStock.Biz

 

 

 

AT Systematization Bhd ini telah naik melonjak sahamnya sebanyak 42.11% atau 8 sen kepada 27 sen pada beberapa hari yang lepas.

 

 

Perjanjian bersama Hai Hong Capital Sdn Bhd

 

Dalam satu kenyataan, syarikat ini mengatakan telah menamatkan perjanjian penjualan saham yang dimeterai pada bulan Jun dengan vendor Hai Hong Capital Sdn Bhd.

Selain itu, terdapat beberapa orang lain yang terlibat. Antaranya, P’ng Sim Guan, P’ng Lai Heng, Hai Hong Holdings Sdn Bhd dan Aaron Khoo Teng Soon untuk pembelian.

Hal ini disebabkan kerana tidak memenuhi beberapa syarat tertentu. Namun, ia tidak menjelaskan apa syarat-syarat ini.

Penubuhan Kilang Baru AT Systematization

 

Berikutan pembatalan pembelian, syarikat in mengatakan akan menumpukan pada peningkatan dalam menghasilkan sarung tangannya sendiri melalui penubuhan kilang barunya di Perak.

Berkatanya:

“Fokus ini diharapkan dapat memungkinkan kilang pembuatan sarung tangannya didirikan hanya dalam jangka waktu lima bulan”

“Jika dibandingkan dengan jangka waktu rata-rata satu tahun yang biasanya diperlukan untuk kemudahan pembuatan sarung tangan selesai”

Mereka akan tetap komited untuk mempercepat penyiapan kilang pembuatan sarung tangan di Perak.

Syarikat ini juga mensasarkan untuk hasilkan penghantaran sarung tangan nitril pertama pada akhir tahun ini.

Sekaligus membolehkan sumbangan pendapatan dari perniagaan sarung tangan baru pada tahun kewangan semasa 2021(FY21)- kata pengarah urusan AT Systematization, Choong Lee Aun.

Strategi Pelaburan

 

Choong menyifatkan pembukaan kilang baru ini adalah sebagai salah satu strategi pelaburan syarikatnya.

Choong mengatakan strategi pelaburan dan pertumbuhan firma itu terus disokong oleh permintaan sarung tangan.

Selain itu, syarikat itu telah menerima “sambutan dan permintaan yang luar biasa” untuk pesanan dari pembeli asing dan lokal. 

Kesimpulan

 

Kesimpulannya, syarikat ini telah menjadi tumpuan terhadap para pelabur disebabkan permintaan terhadap sarung tangan yang tinggi.

Hal ini kerana dapat kita lihat bahawa AT Systematization merupakan saham paling aktif diperdagangkan beberapa hari lalu dengan 1.67 bilion saham.

Sekali lagi mendahului senarai aktif pada 11 Nov dengan jumlah dagangan 2.83 bilion saham, yang menyumbang 27.77% daripada keseluruhan 10.19 bilion saham yang diperdagangkan di Bursa Malaysia. 

Dengan harga 27 sen, AT Systematization kini mempunyai permodalan pasaran sebanyak RM878.34 juta.

_________________________________________________________________________________________

Moga artikel ini bermanfaat untuk anda. Teruskan mengikuti kami untuk isu semasa yang lebih menarik!

Anda juga boleh ikuti Youtube Mahersaham, Channel Telegram dan Facebook Mahersaham untuk mengikuti perkembangan dan informasi semasa tentang saham dari kami setiap minggu.

Similar Posts