App Familiarization Part 3: Stock Details - Mahersaham

App Familiarization Part 3: Stock Details

Table of Content

Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar anda semua?

Moga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.

Jadi kali nie kita akan sambung dengan pembelajaran App Familiarization untuk part 3.

Saya nak kongsi stock details dalam Mahersaham app.

Macam biasa kita akan menggunakan Mahersaham app untuk pembelajaran ni.

Anda dah download Mahersaham App?

Jangan lupa download Mahersaham App untuk dapatkan manfaat yang banyak tentang ilmu saham.

Bagi pengguna Android boleh download di App Mahersaham

Boleh download untuk IOS di App Mahersaham.

Apa Itu Stock Details?

Stock details adalah tempat untuk korang mencari stock atau kaunter saham yang ada dalam bursa Malaysia.

Apa yang menarik dalam Mahersaham app adalah page stock details yang ada telah ditambah baik dengan wujudnya plugin dari tradingview.com.

Apa maksudnya tu?

Hahhh jom kita masuk dalam Mahersaham app.

Macam biasa, pertama login dalam Mahersaham app.

Stock Details

Korang boleh pilih untuk login menggunakan mana-mana medium yang tersedia.

Bagi yang dah install boleh buka dekat smartphone atau Tablet masing masing.

Pergi menu dekat homepage dan klik stock details.

Stock Details

Bahagian atas sekali ada kotak untuk korang cari kaunter yang dikehendaki.

Klik bila dah masukkan nama kaunter.

Tadaaaaaaaaaa…

Stock Details

Inilah maksud wujudnya plugin dari tradingview.com.

Korang boleh buat kajian saham kat sini.

Mudah bukan?

Info Dalam Stock Details

Korang tahu tak, apa yang best lagi dalam stock details di Mahersaham app adalah korang boleh dapatkan beberapa info berkaitan dengan kaunter saham.

Antara info tersebut adalah;

  • Overview
  • General info
  • Quarter report
  • News
  • Peers

Jom kita lihat satu per satu.

Overview

Apabila korang mencari kaunter untuk di kaji, di bahagian overview akan kelihatan seperti di bawah.

Stock Details

Apa maksud Premium, Technicals dan Fundamentals?

Premium, Technicals dan Fundamentals merujuk kepada screener.

Sekiranya kaunter yang korang cari mempunyai ciri-ciri yang ada dalam screener tersebut maka ia akan inform anda di overview.

Contoh kaunter yang saya tunjuk di atas terdapat dalam screener fundamentals iaitu di screener;

  1. Profitable last quarter
  2. Top 5 net profit by sub sector
  3. Top 5 revenue by sub sector

General info

Antara info yang ada dalam stock details adalah;

  • Dividen
  • Market Cap
  • Sector
  • Sub Sector
  • Shares issued
  • Shariah compliant or not
  • Website
  • Related links

Untuk info lebih lanjut korang boleh check sendiri di Mahersaham app.

Quarter Report

Menarik bukan report dalam bentuk infografik.

Mudah nak baca dan senang nak faham.

Stock Details

News

Seperti yang kita tahu news akan beri kesan sama ada positif atau negatif.

Dekat stock details ini, korang juga boleh baca news yang berkaitan dengan kaunter yang di search.

Boleh klik see more untuk lebih banyak news yang berkaitan.

Kesimpulan

Bagi mereka yang terlibat dengan jual beli saham atau digelar sebagai traders, mengkaji atau menganalisis sesuatu kaunter saham merupakan perkara penting.

Kami di Mahersaham berusaha untuk memudahkan kerja traders dengan mewujudkan aplikasi yang mampu membantu traders untuk membuat kajian.

Dengan pelbagai info yang boleh di dapati di Mahersaham app harapnya dapat membantu traders di luar sana untuk melakukan kajian.

Jom tonton video yang kami sediakan.

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Semoga bermanfaat!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

lebih 20,000 peserta  telah menyertai

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.