App Familiarization Part 2: New Features - Mahersaham

App Familiarization Part 2: New Features

Assalamualaikum dan hai!

Apa khabar anda semua?

Moga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.

Jadi kali nie kita akan sambung dengan pembelajaran App Familiarization untuk part 2.

Saya nak kongsi berkenaan features yang baru dalam Mahersaham app.

Macam biasa kita akan menggunakan Mahersaham App untuk pembelajaran ni.

Anda dah download Mahersaham App?

Jangan lupa download Mahersaham App untuk dapatkan manfaat yang banyak tentang ilmu saham.

Bagi pengguna Android boleh download di App Mahersaham

Boleh download untuk IOS di App Mahersaham

New Features

Pertama sekali korang buka Mahersaham app di app.mahersaham.com .

Bagi yang dah install boleh buka dekat smartphone atau Tablet masing masing.

Pergi menu dekat homepage dan klik stock details.

App Familiriazation

Bila dah klik korang akan nampak features yang baharu iaitu penambahan untuk;

  • 1. Top 5 Active
  • 2. Top 5 Gainer
  • 3. Top 5 Decliner

App Familiriazation

Apa itu Top Active, Top 5 Gainer dan Top 5 Decliner.

Secara mudahnya Top Active adalah kaunter saham yang paling banyak didagangkan (jual atau beli) di bursa Malaysia pada waktu tersebut.

Merujuk kepada gambar rajah di atas, berikut adalah kaunter-kaunter yang active pada hari tersebut.

App Familiriazation

Top Gainer pula merujuk kepada kaunter saham yang mengalami kenaikan harga berbanding harga closing semalam.

Contoh semalam harga kaunter tersebut tutup pada harga RM 1.20.

Hari ini pula harga saham kaunter tersebut bernilai RM 1.27.

Maka telah berlaku sedikit kenaikan harga.

Top 5 Gainer merujuk kepada Top 5 kaunter saham yang mengalami peningkatan harga yang tinggi berbanding closing semalam.

Harapnya korang faham setakat ini.

Top Decliner atau top loser pula merujuk kepada kaunter saham yang mengalami penurunan harga berbanding harga closing semalam.

Contoh semalam harga kaunter tersebut tutup pada harga RM 4.50

Hari ini pula harga saham kaunter tersebut bernilai RM 3.70.

Maka telah berlaku penurunan harga.

Kaunter-kaunter ini masuk dalam Top Decliner.

Boleh nonton video ini untuk lebih faham.

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Kesimpulan

Mahersaham app merupakan satu platform untuk anda belajar dan membuat kajian saham.

Semoga artikel App Familiarization ini memberi input baru kepada anda semua.

Jadi kalau korang nak tahu kaunter apa yang terlibat dengan top active, top gainer dan top decliner,

korang bolehlah pergi ke stock details di app.mahersaham.com.

Korang juga boleh nonton video saham di Mahersaham app.

Pergi sahaja menu dan klik course.

Selamat belajar dan semoga bermanfaat!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.