Aplikasi Saham

Aplikasi Saham Terbaik Buat Pelabur

Aplikasi Saham

Aplikasi saham zaman dulu memang jarang-jarang nak jumpa.

Dulu perdagangan pelaburan saham Bursa Malaysia semuanya dibuat oleh Remisier dimana pelabur perlu hubungi Remisier mereka untuk beli atau jual saham.

Namun kini tidak lagi kerana kita sendiri sudah boleh monitor portfolio saham untuk semak keuntungan atau kerugian portfolio pelabur hanya mneggunakan Smartphone sahaja.

Bukan itu sahaja, sekarang telah tersedia banyak aplikasi-aplikasi saham yang boleh digunakan untuk kajian saham dan pantau portfolio anda.

Jadi dalam artikel ini akan tunjukkan beberapa aplikasi saham yang wajib ada dalam smartphone anda sebagai pelabur.

1. App Mahersaham

Aplikasi Saham

App Mahersaham adalah aplikasi saham yang dibangunkan oleh Mahersaham khas untuk pelabur membuat kajian dari pelbagai sudut sama ada Fundamental dan Teknikal Analisis.

Dalam App Mahersaham ini juga tersedia banyak features seperti Courses, Screener , Portfolio, Trading Tools, Stock Details dan lain-lain bagi mudahkan pelabur terutamanya Newbie Saham bermula dalam saham.

Untuk pengguna baru, anda hanya perlu Sign Up Free Account sahaja dan sudah boleh guna banyak features-features Percuma yang tersedia untuk anda!

Antaranya anda boleh mulakan pembelajaran saham dengan video kursus-kursus Percuma di App Mahersaham.

2. KLSE Screener

Aplikasi Saham

KLSE Screener merupakan aplikasi saham khas untuk pasaran KLSE Bursa.

Features yang agak menarik seperti stock screener, company info, price alert notification, berita ekonomi dan saham semasa, kalkulator saham untuk anda membuat pengiraan sama ada pelaburan yang dibuat mendatangkan keuntungan atau tidak setelah ditolak kos brokerage fee, clearing fee dan stamp duty.

Dan di klsescreener sebenarnya anda boleh tapis saham-saham syarikat yang menepati kriteria Fundamental yang anda mahukan di bahagian Stock Screener.

Sebagai contoh, anda boleh tetapkan nilai PE, ROE, EPS dan lain-lain.

3. Stock Hunter

Aplikasi Saham

Stock Hunter juga adalah aplikasi saham khas untuk KLSE Bursa.

Kelebihan utama aplikasi saham ini ialah ianya memudahkan proses screening kerana mempunyai layout user-friendly dan informatif berbanding aplikasi lain.

Ia turut mempunyai kemudahan watchlist dan juga market news. 

4. Bursa Marketplace

Bursa Marketplace pula adalah aplikasi saham yang dibangunkan oleh Bursa Malaysia Bhd sendiri bagi menggalakkan golongan celik dalam saham.

Paparan layout aplikasi ini lebih moden.

Dari sudut features, ia mempunyai market screener, ruangan berita semasa, education dan games dimana anda boleh bersaing dengan peserta yang lain untuk mengembangkan wang secara virtual.

5. Investing.com

Aplikasi saham ini adalah dari luar negara. Namun anda boleh mendapatkan berita kewangan semasa serta Analisa saham dari seluruh dunia termasuk Malaysia.

Jika anda ada melabur dalam pasaran luar seperti di Nasdaq, Dow Jones atau London Stock Exchange, aplikasi ini sesuai untuk anda.

6. Mplus Online

Trading platform MPlus Online dibangunkan oleh broker Mplus bagi memudahkan pengguna platform Mplus menjalankan urus jual beli saham melalui smartphone.

Untuk menggunakan aplikasi saham ini, anda perlu membuka akaun CDS terlebih dahulu bersama Mplus untuk mendapatkan Username dan Password.

Jika anda sudah mempunyai akaun CDS sedia ada dengan Broker lain-lain, anda masih boleh mendaftar bersama Mplus kerana Mplus menawarkan brokerage fee terendah berbanding broker lain.

Belum ada akaun CDS Mplus? Buka akaun CDS Mplus bersama Mahersaham sekarang!

7. Bursa Anywhere

Aplikasi Bursa Anywhere juga dibangunkan oleh Bursa Malaysia yang bertujuan untuk memudahkan pelabur mengemas kini maklumat peribadi Akaun CDS anda.

Sebagai contoh, jika anda mempunya lebih dari satu Akaun CDS dengan beberapa Broker lain anda boleh semak segala maklumat Akaun CDS anda di Bursa Anywhere ini.

Antara features yang ada di Bursa Anywhere seperti:

1. Pemindahan saham di antara akaun CDS melalui FPX
2. Paparan gabungan akaun CDS pelabur (jika mempunyai banyak akaun)
3. Nilai Portofolio (untuk sekuriti)
4. 
Kemaskini maklumat CDS secara layan diri seperti tukar alamat
5. 
Makluman mengenai pengumuman korporat untuk portfolio pelabur
6. 
Akses ke e-penyata dengan arkib 12 bulan

Kesimpulan

Jadi jika anda sudah lama atau baru dalam saham, anda digalakkan untuk mempunyai 7 Aplikasi Saham yang telah diterangkan ini bagi membantu analisis saham anda.

Dengan 7 aplikasi saham ini anda boleh dapat banyak input tambahan lain terutamanya dari segi news, pembelajaran (education), Screener, Fundamental dan Teknikal analisis dan lain-lain.

Semoga bermanfaat.

Jika belum ada Akaun CDS Mplus boleh terus buka di akauncds.com

Anda masih newbie dalam saham? Jangan risau boleh mulakan dulu dengan Download Ebook Percuma dari Mahersaham.

Jika anda nak belajar teknik ‘copy & trade’ menggunakan platform Bursa Marketplace, boleh ke sini.

Similar Posts