Kaitan Volume dan Price
Dalam BURSA MALAYSIA , biasa TRADER/INVESTOR akan lihat PRICE. Price lambang untuk naik or turun sesuatu saham. Tetapi apa sebenarnya kaitan volume dan price?
Namun begitu VOLUME juga penting dalam SAHAM ini. Jika tiada VOLUME sesuatu saham itu akan “LAYU”.
“KAITAN VOLUME dan PRICE”
So sebelum kita pergi detail tentang volume, kita fahamkan dahulu apa itu VOLUME?
Volume = Jumlah saham yang diniagakan pada suatu masa
SIFIR untuk VOLUME mudah je :
- Jika ramai BUY, so VOLUME HIJAU akan terbentuk
- Jika ramai SELL, so VOLUME MERAH akan terbentuk
Sifir dah faham, so jom kita fahamkan TEORI “KAITAN VOLUME dan PRICE”
PERTAMA – “KAITAN VOLUME & PRICE”
Volume merupakan ASAS untuk menyokong kenaikan HARGA sesuatu saham. Jika tiada volume, harga sesuatu saham tidak boleh pergi jauh. Itu pentingnya volume ini.
Jadi HUKUM PERTAMA, VOLUME MAKIN NAIK PRICE MAKIN NAIK . Ini dinamakan MOMENTUM. KENAIKAN HARGA SAHAM TERSEBUT DI SEBABKAN SUPPORT DARI VOLUME.
VOLUME yang ada juga mengambarkan DEMAND yang tinggi kepada SAHAM tersebut.
KEDUA – “KAITAN VOLUME & PRICE”
VOLUME MAKIN TURUN TETAPI HARGA SEMAKIN NAIK. Ianya bersifat sementara kerana masih MEMPUNYAI MOMENTUM dari SUPPORT VOLUME sebelum ini.
Just para TRADER/INVESTOR perlu alert kerana SAHAM tersebut akan berlaku penurunan harga selepas berakhirnya MOMENTUM KENAIKAN.
Kenapa VOLUME kurang? Minat untuk saham ini berkurangan dan faktor2 banyak sebagai contoh QR tidak cantik, masalah hutang, masalah projek jika ada projek , news dan lain-lain lagi.
Itu semua perlu selalu membaca untuk dapatkan info.
KETIGA – “KAITAN VOLUME & PRICE”
VOLUME MAKIN NAIK TETAPI HARGA SEMAKIN TURUN disebabkan SAHAM itu sudah kehabisan MOMENTUM untuk naik lagi.
Disini kita akan tahu yang CHART SAHAM itu akan REVERSAL. TRADER/INVESTOR perlua alert untuk mengelakkan SANGKUT di PUNCAK.
KEEMPAT – “KAITAN VOLUME & PRICE”
VOLUME BUY MENURUN DAN BERLAKU VOLUME SELL, PRICE MAKIN MENURUN.
Ini mungkin SAHAM itu akan jatuh ke harga paras lantai dan memerlukan MOMENTUM baru untuk PUSH UP. Ia akan mengambil masa.
Jadi jangan BUY jika dalam sesuatu ini. Takut sangkut di PUNCAK. Menangis tidak berlagu nanti.
Setakat ini dahulu untuk Apa kaitan Volume & Price , semoga bermanfaat dan masuk ENTRY POINT yang betul untuk membuat PROFIT dalam BURSA MALAYSIA.
Berminat untuk mengetahui lebih lanjut berkaitan pelaburan saham di Bursa Malaysia?
Nak jual beli saham tetapi belum ada akaun CDS?
Apa lagi, jom daftar akaun CDS bersama Mahersaham dan anda boleh join kelas khas untuk klien Mahersaham.
Tqvm
Tqvm
5
1
4.5