Apa itu Premium & Cara Kira Premium Untuk Waran

Apa Itu Premium?

Dalam artikel sebelum ini, 5 perkara wajib tahu sebelum membeli waran ada menerangkan sedikit mengenai apa itu premium.

Kali ini saya akan terangkan lagi mendalam bersama dengan contoh agar anda lebih memahami topik ini.

Sebelum itu, sedikit recap mengenai waran, 5 perkara penting yang wajib kita ketahui adalah

  • Exercise price
  • Conversion ratio
  • Expiry date
  • Gearing
  • Premium

Premium = Waran + exercise price

Semakin rendah premium , semakin murah warrant tersebut berbanding saham induk dan risiko semakin rendah

Cara pengiraan Premium

Contoh 1 : HIBISCUS-WC

apa itu premium
apa itu premium

•Mother share price : RM 0.47

•Warrant price : RM 0.04

•Exercise price : RM 1.12

Premium

=[warrant price + exercise price – mother share price] / mother share price x 100%

=(RM 0.04 + RM 1.12 – RM 0.47 )/RM 0.47 x 100% = 147%

Contoh 2: APPASIA-WA

premium
Apa Itu Premium
  • •Mother share price : RM 0.580
  • •Warrant price : RM 0.405
  • •Exercise price : RM 0.13

Premium :

=[warrant price + exercise price – mother share price] / mother share price x 100%

=(RM 0.405 + RM 0.13 – RM 0.58) / RM 0.58 x 100% = -7%

Pendapat koranglah kan jika dibandingkan nilai premium untuk HIBISCUS-WC dan APPASIA-WA mana satu yang untung dan mana satu yang rugi? Nilai positif atau nilai negatif?

Sudah semestinya bila nilai lagi rendah. Kat atas tadi saya dah mention awal-awal bahawa

Semakin rendah premium , semakin murah warrant tersebut berbanding saham induk

Semoga Bermanfaat!


Anda minat nak belajar saham tapi tak tahu nak mula?

Nak Join kelas pulak banyak yang mahal-mahal.

Jadi ramai yang buat konklusi yang saham ni untuk orang kaya-kaya je.

Padahal banyak je cara nak belajar saham dengan murah bahkan boleh belajar secara PERCUMA!

Sertai kami SEKARANG !!

Jom sertai kami di Mahersaham.

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami