Indicator Zig Zag & Cara Guna Di Tradingview - Mahersaham

Indicator Zig Zag & Cara Guna Di Tradingview

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Moga anda semua berada dalam keadaan yang sihat dan baik.

Seperti biasa, sebelum ni saya ada share artikel mengenai Popular Candlestick di Tradingview dan cara trading menggunakannya.

Korang boleh baca artikel tu untuk tahu banyak lagi mengenai popular candlestick.

Untuk artikel kali nie saya akan share dekat anda semua mengenai indicator Zig Zag & cara guna di tradingview.

Tuan-tuan dan puan-puan, kadang kita tak tahu dekat mana nak tengok adakah chart tu downtrend, uptrend atau sideway.

Betul tak?

Jadi salah satu caranya untuk memudahkan anda ialah dengan menggunakan indicator zig zag.

Fungsi Indicator Zig Zag

Apa fungsi indicator zig zag nie?

  1. Support & Resistance

Fungsinya tak lain dan tak bukan adalah untuk memudahkan mencari support dan resistance.

Dekat mana nak ambil indicator nie?

Okey, pergi dekat penunjuk fx search dekat situ zig zag

Macam gambar yang saya tunjuk dekat bawah nie.

indicator zig zag
Tradingview

Dan lepas korang klik tu sebenarnya dia terus lukiskan anda support dan resistance macam dalam gambar di bawah.

indicator zig zag
Tradingview

Dan ia akan automatik setting untuk anda deviation = 5 dan depth adalah 10 untuk chart tersebut.

Tradingview

Selepas korang dah letak indicator nie jadi korang boleh nampak la dekat mana pick dan low harga saham tersebut.

Selain itu, korang juga dapat lihat keadaan chart tersebut sama ada downtrend, uptrend atau sideway.

Korang boleh letak di mana high dan di mana low macam dalam gambar di bawah.

indicator zig zag
Tradingview

Nampak kan? Saya dah plotkan di mana high, low, lower high (LH) dan lower low (LL).

Dalam kotak berwarna pink tu pula adalah sideway consolidate.

2. Chart Pattern

Untuk pengetahuan anda, daripada indicator zig zag nie anda boleh dapatkan satu benda iaitu chart pattern.

Ia memudahkan lagi anda untuk nampak chart pattern tersebut.

Tradingview

Sebagai contoh apakah bentuk chart di atas?

Haaa.. jawapannya adalah head & shoulder

Namun ia juga nampak seperti triple top kerana ada 3 resistance pada tempat yang hampir sama.

Cuba tengok gambar di bawah dekat harga pick tu saya dah bulatkan jadi menunjukkan ia adalah triple top.

Tradingview

Jadi indicator zig zag nie memudahkan anda untuk nampak di mana downtrend atau uptrend.

Seterusnya saya bagi contoh kaunter lain.

Tradingview

Okey kalau gambar dekat atas nie adalah chart pattern cup & handle.

Kalau anda tak pakai indicator zig zag nie anda tak boleh nampak pun chart pattern apa yang sedang berlaku.

Kesimpulan

Kesimpulannya indicator zig zag nie banyak membantu anda dalam membuat kajian saham.

Anda boleh cari support dan resistance, boleh nampak harga saham pada paras pick dan low dan juga dapat lihat chart pattern yang terhasil selepas anda meletakkan indicator zig zag ini.

Moga artikel ini bermanfaat untuk anda semua.

Jom tengok video di bawah ni untuk belajar dengan lebih mendalam lagi.

Anda Newbie dalam Saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Dan klik sini untuk buka akaun CDS dengan Mahersaham.

Jangan lupa KOMEN, LIKE DAN SHARE.

Anda newbie dalam saham?

Nak belajar tentang saham? Nak tahu lebih lanjut?

Tapi tak tahu nak mula dari mana?

Jangan risau download ebook PERCUMA  daripada Mahersaham sekarang juga!

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami

KELAS SAHAM FOR NEWBIES

Anjuran bersama Mahersaham dan Bursa Malaysia-i

100% PERCUMA!

JIKA ANDA BARU NAK MULA BELAJAR SAHAM. INILAH PERMULAANNYA.