Apa Itu Bursa Malaysia? Apa itu saham BSKL? - Mahersaham

Apa Itu Bursa Malaysia? Apa itu saham BSKL?

Table of Content

Bursa Malaysia atau nama lamanya bursa saham BSKL diibaratkan seperti ‘pasar’ yang menjadi tempat jual beli antara orang awam (pelabur) dan syarikat (pemilik perniagaan).

Nak tahu lebih lanjut tentang organisasi ini?

Sejarah Penubuhan

Dahulunya Bursa Malaysia dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) (KLSE, Kuala Lumpur Stock Exchange) bermula pada tahun 1930.

Apabila Persatuan Broker-broker Saham Singapura ditubuhkan sebagai satu pertubuhan rasmi sekuriti-sekuriti di Tanah Melayu.

Ia didaftarkan semula sebagai Persatuan Broker-broker Saham Tanah Melayu pada tahun 1937,  tetapi ia masih tidak mendagangkan saham-saham awam.

Bursa Saham Tanah Melayu telah ditubuhkan dan perdagangan saham awam bermula pada 9 Mei 1960. Pada 1961, sistem papan telah diperkenalkan di mana dua buah bilik dagangan, masing-masing satu di Singapura dan Kuala Lumpur.

Telah disambung oleh barisan-barisan talian telefon terus menjadi satu pasaran tunggal dengan saham-saham serupa dan saham-saham yang disenaraikan di satu set harga yang tunggal di kedua-dua papan.

Tahun 1964 Bursa Saham Malaysia telah dibentuk secara rasmi  dan pada tahun berikut, dengan pemisahan Singapura daripada Malaysia, bursa saham terus berfungsi di bawah Bursa Saham Malaysia dan Singapura (SEMS).

Dengan penamatan saling-boleh-tukaran matawang diantara Malaysia dan Singapura pada tahun 1973, SEMS terpisah menjadi dua, Bursa Saham Kuala Lumpur Bhd (KLSEB) dan Bursa Saham Singapura (SES). Syarikat-syarikat Malaysia terus disenaraikan di SES dan dan sebaliknya.

Sebuah syarikat berhad baru menurut gerenti, Bursa saham Kuala Lumpur (BSKL) mengambil alih operasi sebagai bursa saham KLSEB. Pada 1994, ia adalah dinamakan semula sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur.

Fungsi Bursa Malaysia

Pasaran Saham merupakan satu tempat di mana syarikat boleh menaikkan modal supaya sesuatu perniagaan boleh dimajukan.

Biasanya ini berlaku apabila syarikat itu ingin memperluaskan perniagaannya tetapi modal yang sedia ada tidak mencukupi.

Maka syarikat itu boleh mengambil keputusan untuk mengapungkan syarikat secara awam, di mana sebahagian daripada syarikat itu akan dijual kepada pelabur individu dan pelabur keinstituan.

Pembelian saham satu syarikat yang disenaraikan dijalankan melalui IPO atau Tawaran Awam Permulaan. Informasi tentang kedudukan financial syarikat ini boleh didapati melalui Bursa Malaysia.

Jika seseorang ingin membeli stok atau saham ini, dia perlu menjalankan urusniaga ini melalui perkhidmatan seorang broker yang berdaftar.

Bacaan lanjut mengenai IPO, cara beli IPO melalui broker dan cara beli IPO melalui MITI.

Bursa Saham juga membuka laluan kepada pelabur individu, terutamanya orang ramai yang tidak mempunyai modal yang besar, untuk membeli saham dan mengaut keuntungan daripada pasaran saham.

Selagi seseorang itu boleh membeli lot minima yang ditawarkan, maka dia dapat memiliki saham dalam sesebuah korporasi sama serperti pelabur professional lain.

Anda juga boleh membeli saham Bursa Malaysia itu sendiri kerana ia turut tersenarai dalam papan utama (main market) dan dalam kategori financial services. Tapi perlu diingatkan saham ini tidak patuh Syariah.

Bagaimana prestasi kaunter setakat ini? Jika dilihat sejak Mei 2012 sehingga sekarang kaunter ini dalam keadaan uptrend.

Bagaimana untuk melabur di Bursa Malaysia? Anda perlu membuka akaun CDS terlebih dahulu dengan bayaran RM 11.

Mahersaham menyediakan bantuan pendaftaran akaun CDS bersama broker M+.

Sumber: Wikipedia, Saham101

Kongsi Artikel Ini:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on telegram

Prestasi Saham Bursa Malaysia

Follow Facebook MaherSaham

Follow Kami