| |

Apa Itu Bursa Malaysia? Apa itu saham BSKL?

Bursa Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) merupakan satu platform yang menyediakan tempat untuk syarikat dan orang awam (pelabur) berjual beli pegangan saham.  

Sejarah Penubuhan Bursa Malaysia

Pada masa dahulu, Bursa Malaysia dikenali sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL) (KLSE, Kuala Lumpur Stock Exchange) bermula pada tahun 1930.

Persatuan Broker-broker Saham Singapura telah ditubuhkan sebagai satu pertubuhan rasmi sekuriti-sekuriti di Tanah Melayu.

Kemudian, ia telah didaftarkan sebagai Persatuan Broker-broker Saham Tanah Melayu pada tahun 1937. Namun, platform ini masih tidak menyediakan khidmat jual beli saham terbitan awam.

Bursa Saham Tanah Melayu telah ditubuhkan pada Mei 1960. Ia telah menjalankan aktiviti perdagangan saham awam pada tahun tersebut.

Pada tahun berikutnya, 1961, sistem papan telah diperkenalkan. Terdapat dua buah bilik dagangan, satu di Singapura dan satu lagi di Kuala Lumpur.

Pada tahun 1964 Bursa Saham Malaysia telah dibentuk secara rasmi. Namun pada tahun berikutnya, setelah Singapura dan Malaysia telah dipisahkan, bursa saham telah berfungsi di bawah Bursa Saham Malaysia dan Singapura (SEMS).

Oleh sebab berakhirnya sistem saling-boleh-tukaran matawang diantara Malaysia dan Singapura pada tahun 1973, maka SEMS terpisah menjadi dua. Bursa Saham Kuala Lumpur Bhd (KLSEB) dan Bursa Saham Singapura (SES). Syarikat-syarikat Malaysia terus disenaraikan di SES dan dan sebaliknya.

Jadi, sebuah syarikat berhad baru menurut gerenti, Bursa saham Kuala Lumpur (BSKL) mengambil alih operasi sebagai bursa saham KLSEB. Pada 1994, ia adalah dinamakan semula sebagai Bursa Saham Kuala Lumpur.

Fungsi Bursa Malaysia

Pasaran Saham merupakan satu tempat di mana syarikat boleh menaikkan modal supaya sesuatu perniagaan boleh dimajukan.

Biasanya ini berlaku apabila syarikat itu ingin memperluaskan perniagaannya tetapi modal yang sedia ada tidak mencukupi.

Sesebuah syarikat yang sedang berkembang kebiasaaannya memerlukan modal untuk mengembangkan lagi perniagaan. Duit yang diperlukan boleh digunakan untuk membeli peralatan atau mesin yang diperlukan, membeli tanah, membeli gudang, membayar gaji pekerja atau membayar hutang syarikat.

Jadi, untuk mendapatkan modal tersebut, syarikat boleh mendapatkannya dengan menjual saham syarikat mereka kepada orang awam dengan menyenaraikan syarikat mereka di Bursa Malaysia. Proses ini dipanggil ‘Initial Public Offering (IPO)’.

Proses IPO ini membuat jual beli saham pemilikan syarikat antara orang awam dan juga syarikat. Syarikat menawarkan pegangan saham mereka, dan pelabur membelinya dengan harga yang ditetapkan.

Bukan mudah untuk menyenaraikan sesebuah syarikat di Bursa Malaysia. Terdapat beberapa kriteria yang ketat untuk melayakkan sesebuah syarikat tersenarai di Bursa Malaysia.

Jika seseorang ingin membeli stock atau saham ini, dia perlu menjalankan urusniaga ini melalui perkhidmatan seorang broker yang berdaftar.

Bacaan lanjut mengenai IPO, cara beli IPO melalui broker dan cara beli IPO melalui MITI.

Fakta Bursa Saham

Bursa Saham juga membuka laluan kepada pelabur individu, terutamanya orang ramai yang tidak mempunyai modal yang besar, untuk membeli saham dan mengaut keuntungan daripada pasaran saham.

Selagi seseorang itu boleh membeli lot minima yang ditawarkan, maka dia dapat memiliki saham dalam sesebuah korporasi sama serperti pelabur professional lain.

Anda juga boleh membeli saham Bursa Malaysia itu sendiri kerana ia turut tersenarai dalam papan utama (main market) dan dalam kategori financial services. Tapi perlu diingatkan saham ini tidak patuh Syariah.

Bagaimana prestasi kaunter setakat ini? Jika dilihat sejak Mei 2012 sehingga 2019, kaunter ini dalam keadaan uptrend.

Bagaimana untuk melabur di Bursa Malaysia? Anda perlu membuka akaun CDS terlebih dahulu dengan bayaran RM 11.

Mahersaham menyediakan bantuan pendaftaran akaun CDS bersama broker M+.

Sumber: Wikipedia, Saham101

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.